Maskeler Kakti, Influenza Virüsü Hortladi

Maskeler Kakti, Influenza Virüsü Hortladi

Pandemi sonrasi maske kullaniminin ortadan kalkmasi ile birlikte Infulenza virüsünün tekrar hizli bir sekilde insanlarda yayilmaya basladigi ve bu virüse karsi yaklasik 3 yildir bir bagisikligin fazla olusamamasi nedeniyle vakalarin bu dönemde agir seyrettigi belirtildi.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Imperial Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Hava Aydin, solunum yolu virüslerinin özellikle Eylül ayi sonu yani havalarin sogumaya basladigi dönemden baslayarak Mart ayinin sonuna kadar her yil etkili oldugunu hatirlatti. Korona virüs salginin atlatilmasinin ardindan tüm dünyada ve Türkiye’de maske bilincinin ortadan kalktigini ve kullaniminin azaldigini dikkat çeken Dr. Hava Aydin ”Riskli yerlerde kullanma döneminden geçtik ve bunu her birey ögrendi. O dönemde koronadan korunurken diger bir çok solunum yolu virüslerinden de korunmus olduk. Solunum yolu virüsleri yalnizca insanlarda yasarlar. Bazilari hayvanlardan insana bulasir ama yasam yerleri insanlardir. O nedenle maske kullanilan dönemde onlar yasamlarini sürdüremediler. Maske aliskanligimizin tekrar azalmasiyla beraber pandeminin bitmesiyle normale dönüsle beraber bu virüsler tekrar hizli bir sekilde dolasima dönmeye insanlarda yani canli organizmalarda çogalmaya ve yasamlarini tekrar idame ettirmeye basladilar” dedi.



“Biz daha önce de grip oluyorduk ama simdi çok agir geçirmeye basladik...”

Kendilerine gelen hastalardan en çok “Biz daha önce de grip oluyorduk ama simdi çok agir geçirmeye basladik” gibi yakinmalari yogun olarak duyduklarini ifade eden Aydin, “Çünkü bu enfeksiyonlarda yaklasik 3 yil gibi bir süre bizlerde yasamlarini sürdüremediler, çogalamadilar. Insanlar yaklasik 3 yil gibi bir süreden sonra tekrar bu virüslerle tanisti. Zaten kalici bir bagisiklik birakmadiklari için bu süre zarfindan sonra kisiler tekrar sanki yeri bir virüsle tanisiyormus gibi vücutlar cevap vermeye basladi.

Mesela Influenza virüsünün ya da korona virüs gibi nezle yapmanin yaninda alt solunum yolu enfeksiyonlarina neden olma yönleri var bazi virüslerin. Geçen sene ondan önceki sene bu sene de özellikle alt solunum yolu enfeksiyonlarina da neden olmasini çok fazla görüyoruz. Nezle ya da hafif seyreden bir grip alt solunum yolunu tutmuyorsa pek gündemimizde olmaz. Biz bu enfeksiyonlarin alt solunum yolunu tutmasini riskli gruplarda bekleriz. Mesela ileri yaslarda altta yatan önemli hastaligi olanlarda ya da çok küçük yas grubunda riskli sonuçlara riskli alt solunum yolu tablolara neden olmasini bekleriz. Son birkaç senedir bu sene de sunu görüyoruz ki; her yas grubunda olabilen risk grubunda daha agir seyredebilen alt solunum yolu enfeksiyonu zatürre, bronsit gibi tablolara neden oldugunu görüyoruz. O nedenle bizlerde kliniklerimizde bir hasta nezle ile bile gelse hastanin durumuna göre alt solunum yoluna ilerleyebilir mi? Takibini dikkate aliyoruz” diye konustu.



“Mart sonuna kadar tehlike devam ediyor”

“Artan vakalar nedeniyle geçtigimiz birkaç ay içinde yogun bakimlarimizda doluluk oranlarimiz maalesef tama yakina ulasti” diyen Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Hava Aydin “Her yas gurubundan hasta yatirdik. Çogunda yetiskinlerde influenzalar, korona virüsler oldu, RSV virüsleri oldu. Bir azalma var gibi görülse de Mart sonuna kadar tekrar nasil Korona virüs pikler halinde gittiyse vakalarin tekrar artacagini düsünüyoruz. Bu konuda dikkatli olmaliyiz. Solunum yolu virüsleri biz onlari aldiktan sonra nezle gibi bir tablo yapar. Agiz ve burun boslugundan girip lenf bezlerinde çogalan virüsler, sonra kan yolu ile akcigere ve diger dokulara ulasiyor. Takipte sunu gördük? Mesela hastalar ‘Nezle geçirdim’ diyor ortalama 5-7 gün sonra akcigerle ilgili semptomlar, bulgular gelismeye basliyor. Hastalarin bir çogunda ilk basta bu çok gürültülü bir sekilde bu bulgular gelismiyor. Mesela bu süreçte çok yüksek atesi olmayabiliyor çok yüksek öksürükle ilgili sikinti olmayabiliyor ve hastalar gelisen tabloyu fark etmeyebiliyorlar. Mesela solunum sikintisiyla bize gelebiliyorlar. Geldiginde akcigerde çok ilerlemis bir enfeksiyonu tespit edebiliyoruz. Gürültülü tablonun özellikle dört ayagi vardir. Ates, kuru öksürük, bas agrisi, kas eklem agrisi böyle gürültülü bir tablo baslangicini genelde Influenza olarak düsünürüz. Nezle grubu virüsler ise daha biraz basit ama korona gibi biraz Influenzayi taklit eder tarzi da olabilir. Nezle, grip evde tedavi edilebilir hastaliklardir. Ama semptomlar uzuyorsa yüksek ates devam ediyorsa öksürükle ilgili artmis bulgular varsa nefesle ilgili sikintilar varsa mutlaka bir aile hekimine ya da uzmana basvurmalarini öneriyoruz. Risk grubundaki hastalar kronik hastaligi olan hastalar 65 yas üstü olanlar mutlaka grip asisini yaptirsin. Eylül sonu Ekim basidir asil yapilma tarihi ama eger yaptirmamislarsa su dönem biraz geçmis oluyor yine de yaptirmalarini öneriyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile