Merve Kavakci'dan 28 Subat Okumasi Açiklamasi '28 Subat'ta Zihinler Sömürüldü'

Merve Kavakci'dan 28 Subat Okumasi Açiklamasi '28 Subat'ta Zihinler Sömürüldü'

Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ) konusan Doç. Dr. Merve Kavakci 28 Subat dönemini degerlendirdi. Kavakci: “Ülkemiz elbette bir sömürge olmadi ama zihinler belli uygulamalarla sömürüldü. Cumhurbaskanimizin dirayeti, vizyoner bakis açisi, demokrasiye bagliligi olmasaydi basörtü yasagi bugün de kalkmazdi” dedi.

Bursa Teknik Üniversitesinde ögrencileri alaninda uzman isimlerle bulusturan BTÜ Konusmalari’nin ikinci sezonu basladi.

Sezonun ilk konugu ise Büyükelçi Doç. Dr. Merve Kavakci oldu. Mimar Sinan Yerleskesi Turkuaz Salon’da gerçeklestirilen “Degisen Jeopolitikte Degismeyenler: Bir 28 Subat Okumasi” baslikli programa; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çaglar, Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Halide Serpil Sahin, Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, Yildirim Kaymakami Metin Esen, Gürsu Kaymakami Naif Yavuz, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

28 Subat dönemine atifta bulunan Kavakci, üniversite kampüsünde basörtülü bir sekilde rahatça dolasabiliyor olmanin çok kiymetli oldugunu, bu durumun önceki nesiller tarafindan siradan olarak kabul edilmedigini söyledi.

Amerika’da 11 Eylül saldirilarinin yasandigi yillarda Türkiye’nin ise 28 Subat sürecinden geçtigini ifade eden Kavakci, bu olaylarin dünya ve Türkiye siyasetini degistirdigini anlatti.

“Kat sayi zulmü nedeniyle üniversitelere alinmadilar”

28 Subat’in en sembolik tezahürlerinden birinin basörtü yasagi digerinin ise katsayi zulmü oldugunu dile getiren Kavakci, “Bir önceki nesil, katsayi uygulamasi nedeniyle imam hatipli olduklari için üniversitelere alinmadilar. Yine o dönem basörtüsü yasagini birlikte yasadik. Onun içindirki; bu kampüste dolasabilmek, ehliyet alabilmek,bugün bizim neslin siradan kabul edecegi islerden degil. Biz kimligindeki basörtülü fotograf sebebiyle üniversite hastanesindeki acil hizmetten yararlanamayip ruhunu teslim eden bir cani da gördük. Bunun yaninda Incil ve Tevrat için yasak geçerli olmazken, yaz dönemi ve belli saatler disinda çocuklarimiza Kuran-i Kerim egitiminin yasakladigini yasadik. Bizler bu dönemlerden geldik ve geçtik. Postmodern, ultramodern fark etmez, 28 Subat darbedir, müdahaledir. 28 Subat’in önemli bir ölçüde basarili oldugunu düsünenlerdenim” diye konustu.



“Yasak tam anlamiyla 2017’de sona erdi”

Geçmis dönemde modern insanin olusturmak istedigini ve bu insanin üniversitede basörtülü olamayacagi fikrinin oldugunu anlatan Kavakci, “O dönemlerde, ikna odalarinda kapali kadinlarimizin baslarini açtirmak için girisimde bulundular. Ülkemiz elbette bir sömürge olmadi ama zihinler belli uygulamalarla sömürüldü” dedi.

Türkiye’de yürürlükteki Sapka Kanunu’nun pratikte yerinin olmadigini ancak basörtüsünün yasak olmamasina ragmen kadinlarin hayatlarina müdahale edilmek için kullanildigini belirten Kavakci, “Basörtüsü hiçbir zaman kanunla yasaklanmadi sadece yönetmelikle kisitlamalar getirildi.

Bu yasak, 2013 yilinda kalksa da tam anlamiyla 2017 yilinda basörtü yasagi uygulamasi sona erdi. Cumhurbaskanimizin dirayeti, vizyoner bakis açisi, demokrasiye bagliligi olmasaydi bu yasak bugün de kalkmazdi” dedi.



Teknopark ve MERLAB’a ziyaret

Türkiye Cumhuriyeti Disisleri Bakanligi, Karadeniz Ekonomik Isbirligi Örgütü (KEI) Genel Sekreter Yardimcisi da olan Büyükelçi Merve Kavakci, BTÜ bünyesindeki Bursateknopark ve Merkezi Arastirma Laboratuvari’na da (MERLAB) ziyarette bulundu. Kavakci, ilk olarak Bursateknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ayse Bedeloglu ve ekibiyle bir araya geldi. Prof. Dr. Bedeloglu Kavakci’ya, Bursateknopark’in isleyisi ve faaliyetleri hakkinda bilgi verdi. Bursateknopark’in çalismalarinin oldukça faydali olduguna deginen Kavakci, KEI olarak Bursa Teknik Üniversitesi ile ortak çalismalar da yürütülebilecegini belirtti.

Bursateknopark’in ardindan Kavakci, MERLAB’a ziyarette bulundu. Merkez Müdürü Doç. Dr. Ahmet Aygün, TÜRKAK tarafindan akredite edilen laboratuvar ve cihazlar hakkinda bilgilendirmede bulundu. Kavakci ise üniversite bünyesindeki laboratuvarlarin sanayi açisindan önemine degindi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile