Milli Egitim Bakani Selçuk, Türkiye'deki Yabanci Dil Egitimi Çalismalarina Iliskin Bilgi Verdi Açiklamasi

'2023 Egitim Vizyon Belgesi egitim paradigmamizin bir yol haritasi ve bu belgedeki öncelikli hedeflerimiz arasinda yabanci dil egitimi de yer aliyor' 'Yabanci dil egitimi konusunda Türkiye'de yapilan tartismalara baktigimizda, ögretim süresinden ziyade ögretimin niteligi, ölçmedegerlendirme, ögretmen yeterlilikleri, ögretim materyalleri, ögretim programlari gibi konulara öncelik vermek gerektigini görüyoruz' 'Bu dönemde ülkemizdeki yabanci dil egitimi problemini nihayetlendirmek istiyoruz. Ögrenme ortamlarini, dijital platformlarla, uzaktan egitim imkanlariyla sinif ve okul disina genisletmek için de çalisiyoruz'

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, 2023 Egitim Vizyon Belgesi'nin, Bakanligin egitim paradigmasinin yol haritasi oldugunu, buradaki öncelikli hedefler arasinda yabanci dil egitiminin de yer aldigini belirtti.

Selçuk, Milli Egitim Bakanligi Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi tarafindan düzenlenen "Türkiye'de Yabanci Dil Egitimi ve Avrupa'daki Uygulamalar: Gelismeler ve Öneriler Konferansi"na çevrim içi katildi.

Yabanci dil bilmenin bireysel ve uluslararasi boyutlarda katkisinin tartisilmaz bir gerçek oldugunu belirten Selçuk, egitim, ekonomik kalkinma, bilim, teknoloji, kültür ve sanattaki ilerlemeler ve dünyadaki gelismelere entegre olabilmek için dil çesitliliginin artmasinin da önem tasidigini söyledi.

Egitimin her kademesinde yabanci dil becerilerine gerekli yatirimi yapmak ve strateji gelistirmenin kendileri için özel bir ödev oldugunu vurgulayan Selçuk, bunun bilinciyle Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi bünyesinde çalismak üzere 2020 basinda Yabanci Dil Egitimi Arastirma ve Gelistirme Merkezini kurduklarini hatirlatti.

- "Ülkemizdeki yabanci dil egitimi problemini nihayetlendirmek istiyoruz"

Bakan Selçuk, Türkiye ve Avrupa'daki yabanci dil uygulamalarini ele alarak, Avrupa Konseyinin bu egitimle ilgili politika ve yaklasimlariyla Türkiye'deki yabanci dil egitimi hakkinda karsilikli farkindalik olusturmanin amaçlari arasinda yer aldigini söyledi.

"2023 Egitim Vizyon Belgesi egitim paradigmamizin bir yol haritasi ve bu belgedeki öncelikli hedeflerimiz arasinda yabanci dil egitimi de yer aliyor." diyen Selçuk, söyle devam etti:

"Bastan beri bu hususta daha büyük bir pencereden bakan kapsayici bir politika ihtiyaci ortaya koymak istedik. Nitekim yabanci dil ögreniminde yeni teknik ve uygulamalarin tasarimiyla ilgili ve bu vizyon belgesinde yer alan üst hedeflerimizi, ülke genelinde yabanci dil egitiminin seviyeye ve okul türlerine göre uyarlanmasi, yeni kaynaklarla ögrencilerin Ingilizce konusulan dünyayi deneyimlemesinin saglanmasi ve yabanci dil egitiminde ögretmen nitelik ve yeterliliklerinin yükseltilmesi seklinde de belirlemistik. Maddeler halinde siraladigim bu hedeflerin tanimlanmis 7'ser maddeden olusan da alt hedefleri var ve hem ana yollari hem tali yollari net biçimde ortaya konmus vaziyette. Yabanci dil egitimi konusunda Türkiye'de yapilan tartismalara baktigimizda, ögretim süresinden ziyade ögretimin niteligi, ölçme-degerlendirme, ögretmen yeterlilikleri, ögretim materyalleri ögretim programlari gibi konulara öncelik vermek gerektigini görüyoruz."

Selçuk, Yabanci Dil Egitiminin Gelistirilmesi Projesi'nin, sorunlarin çözümünde son derece önemli oldugunu belirterek, "Biz bu dönemde ülkemizdeki yabanci dil egitimi problemini nihayetlendirmek istiyoruz. Öncelikle analizlerle güçlü ve zayif noktalarimizi ortaya koyduk. Ögrenme ortamlarini, dijital platformlarla, uzaktan egitim imkanlariyla sinif ve okul disina genisletmek için de çalisiyoruz." diye konustu.

Kendi kendine ögrenmeyi desteklemek, ögrencilerin ögrenmenin sorumlulugunu daha fazla almasini saglamak için de alternatif kaynak ve materyaller hazirladiklarina isaret eden Selçuk, ayrica ögretmen yeterliliklerini gelistirmek amaciyla hizmet içi egitim programlarini artirdiklarini dile getirdi.

Öte yandan, yabanci dil ögrenmeye yönelik elestiri ve kaygilari dikkate aldiklarini, toplumsal bir farkindaligin önemli oldugunu bildiklerini ifade eden Selçuk, bu konudaki önyargilari kirmak ve ögrencilerin öz güvenlerini gelistirmek için birtakim is birlikleriyle baska projeler de yürüdügünü, bilimsel çalismalar isiginda yine is birlikleriyle hedefe ulasmakta kararli olduklarini vurguladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile