Mimar Ve Insaat Mühendisleri Yüksekova'da Deprem Konusunda Alinmasi Gereken Önlemleri Anlatti

Mimar Ve Insaat Mühendisleri Yüksekova'da Deprem Konusunda Alinmasi Gereken Önlemleri Anlatti

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde geçtigimiz günlerde meydana gelen depremlerden sonra mimar ve mühendisler, ilçede yapilmasi gerekenler ve alinmasi gereken önlemler hakkinda açiklamalarda bulundu.

Yüksekova’da geçtigimiz günlerde 4.4 ve 4.5 büyüklügünde iki deprem medyana gelmis, sarsintilar halk arasinda korkuya neden olmustu. Yüksekova’da görev yapan mimar Firat Yalçin ve Insaat Mühendisi Selçuk Atsiz, ilçedeki yapi durumunu ve yapilmasi gerekenleri degerlendirdi. Mimar Firat Yalçin, “Hakkari 1. derece deprem bölgesinde, Yüksekova-Semdinli de fay hatti üzerinde yer almaktadir. Bölgemizde yasanan 4.4 ve 4.5 büyüklügündeki depremler ne yazik ki Kahramanmaras’ta yasanan öncü depremlere benzerlik göstermektedir. 7 ve üzeri bir depremin olma ihtimali üzerine uzmanlar açiklamalar yapmis bulunmaktadir. Deprem büyük bir sorun olarak karsimizda durmaktadir. Bu sorunun en büyük kaynaklarindan biri de bilinçsiz yapilasmadir. Yüksekova genelinde yapilasmalar özellikle son yillarda ova kisminda zemin sivilasmasinin artmis oldugu bölgelere kaymis durumdadir. Daglik alanlarda TOKI’ler disinda çok az yapilasma var. Mevcutta olan yapilar, teknik bir denetimden geçmeden yapilmistir. Yüksekova genelinde yaklasik yüzde 90 oranlarinda denetimsiz ve kaçak yapi bulunmaktadir. 2023 yilinda Hakkari merkez 35-40 ruhsat, Yüksekova’da 80-90 ruhsat, Semdinli’de 1 ruhsat, Derecik ve Çukurca da ise 1-3 arasi ruhsat alinmistir. Bilinçli, depreme dayanikli yapilar yapmak için ruhsat alinmali, teknik destek alinmali, yapi denetim bulundurulmali ve yapilar tamamen depreme dayanikli halde insa edilmelidir. Mevcut yapilarin bir an önce karot ve donati tespiti yapilarak, performans analizinin yapilmasi gerekmektedir. Performans analizi sonucu depreme uygun ise saglamlik raporunun alinmasi, degilse rapor sonucuna göre güçlendirme veya yikim yapilmasi gerekmektedir. Yikim durumunda kentsel dönüsüm desteklerinden yararlanip yeni yapi yapilabilir veya prefabrik geçici yapilar kurulabilir. Güçlendirme için de betonarme veya çelik güçlendirmeye gidilebilir” dedi.



"Mutlaka her evde deprem çantalari hazirlanmalidir"

Insaat Mühendisi Selçuk Atsiz ise, depremler için alinabilecek ilk tedbirin deprem çantasi oldugunu belirterek, “Mutlaka her evde deprem çantalari hazirlanmalidir. Yapilar içinse mevcut eski yapilarin bir mühendise danisilarak bina saglamlik testleri yapilmali ve bu dogrultuda önlemler alinmalidir. Herkesin yasadigi yerin ne kadar saglam oldugunu bilmesi ve gerekli testleri yaptirmasi gereklidir. Sonrasinda bina güçlendirmeleri yapilmalidir. Yeni alinacak yapilarin ise bina kimlik katsayilarina bakilmalidir. Yeni yapilarda bu zorunludur. Bina girislerinde karekod olarak takilmalidir. Bu kimlik sisteminde binanin yapilirken fotograflari, kullanilan beton-demir dayanim sonuçlari ve projeleri mevcuttur. Bunlari elde ederek bir mühendise gösterip fikir almakta fayda vardir. Onun için yapi denetim acilen ilçede genisletilmelidir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile