Mus'ta Sulama Göletlerindeki Doluluk Oranlari Çiftçilerin Yüzünü Güldürüyor

Mus'ta Sulama Göletlerindeki Doluluk Oranlari Çiftçilerin Yüzünü Güldürüyor

3 milyon 570 bin dekar tarim arazisi ile Türkiye’nin 3’üncü ekilebilir alanina sahip olan Mus Ovasi’nda, karlarin erimesi ve yagislarin göletlerdeki su seviyesinin yüzde 100’e çikmasi, çiftçileri sevindirdi.

Mus’ta geçen yil yasanan kuraklik nedeniyle kuruma noktasina gelen sulama göletleri, bu yil yasanan yagislarla tam doluluk seviyesine ulasti. Özellikle tarim arazilerinin sulanmasi ve hayvan içme suyu ihtiyacinda kullanilan göletler, çiftçi ve besicilere umut olurken, bölge halkinin da yüzünü güldürdü. 80 kilometre uzunluk, 30 kilometre genislige sahip Mus Ovasi’nda yer alan Korkut, Arpayazi ve Tabanli göletleri, tarim ve hayvanciliga can suyu oluyor.

Mus’ta etkili olan yagislarin çiftçiler için bereketli bir yil olacagina isaret eden Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Seyhmus Yentür, geçen yil yasanan kuraklik nedeniyle bazi çiftçilerin su sikintisi nedeniyle ekilis yapamadigini söyledi.

Su anda göletlerdeki doluluk oraninin yüzde 100 seviyesine ulastigini kaydeden Yentür, “Geçen yil yasananin kuraklik sebebiyle göletlerde su seviyesi büyük ölçüde azalmisti. Bu yil etkili olan kar yagisi ve devam eden yagmurlar, çitçinin yüzünü güldürdü. Yüzde 100 doluluk orani gösteren göletler, bu yil özellikle çevredeki üreticilere can suyu olacak. Son günlerdeki yagislarla birlikte su seviyesi en üst seviyeye çikti” dedi.

“Bu sene güzel bir mahsul alacagiz”

Babasindan ögrendigi çiftçilik meslegini sürdürdügünü belirten Masallah Argün isimli çiftçi, geçen yil yasanan kurakligin ciddi sorunlar yasattigini hatirlatti. Göletin ilçedeki birçok köyün can merkezi olduguna dikkati çeken Argün, “Geçen sene meydana gelen kurakliktan dolayi su seviyesi büyük ölçüde düsmüstü. Çok büyük sikinti çektik. Bu sene çok sükür etkili olan yagislardan göletimiz tam doluluk seviyesine yükseldi. Inaniyoruz bu sene çiftçinin yüzü iyi gülecek ve güzel bir mahsul alacagiz” ifadelerini kullandi.

“Çiftçinin yüzü gülüyor”

Çiftçilerden Niyazi Çetin ise göletin çok faydasini gördüklerini anlatarak, “Kuraklik nedeniyle geçen yil bazi agaçlar kurudu. Bazi çiftçiler de sikinti yasadi. Ama bu sene su çok oldugu için insallah herkes arazilerini ekecek ve büyük faydasini görecek. Çiftçinin yüzü gülüyor. Su oldugu için insallah yaklasik 700 kisi pancar, silajlik misir, yonca ekimi gerçeklestirecek. Bizim de tarima faydamiz olacaktir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile