Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da müjdesini verdiği, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi, Muş'taki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarca sevinçle karşılandı.
Muş Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Fatih Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı yatırım ve kalkınma hamlesinin Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırım destek paketlerinden biri olduğunu söyledi.
Bölgenin en büyük sorununun pazarlama konusunda yaşandığına işaret eden Cengiz, yatırım hamlesiyle bu sorunun ortadan kaldırılabileceğini belirtti.
Başbakan Yıldırım'ın, 'Üretim yapın biz alma garantisini vereceğiz. Fabrikayı biz yapalım, siz çalıştırın.' dediğini hatırlatan Cengiz, bu açıdan bakıldığında paketin öneminin daha fazla anlaşılabileceğini dile getirdi.
Yatırım ve kalkınma hamlesinin sosyal ve kültürel açıdan da desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Cengiz, şöyle devam etti:
'Bürokrasi engelini de aşmamız lazım. Türkiye’de siyasi iradenin her zaman dik durduğunu görüyoruz. Yapması gerekeni de yapıyor ama maalesef Türkiye’nin bir kangreni olan bürokratik engelleri ortadan kaldırmalıyız. Başbakan talimat verdi. Hükümet bürokratik engeli aşmanın yollarını bulmalıdır. Bunu da Kanun Hükmünde Kararname ile mi yapar, Meclisten kanun mu çıkarır, ne gerekirse yapmalıdır. Ne yazık ki ülkemizde bürokratik engeller bir hayli fazla. Bürokratik engellerden bir an önce kurtulmalıyız.'
- 'Destek paketi terörü azaltır'
Cengiz, Muş'un, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı yatırım paketinden iyi bir şekilde yararlanması gerektiğini dile getirdi. 'Mesela bugün Muş’un gayri safi milli hasılasına bakıldığında kişi başına düşen gelir 3 bin 600 dolar ise 5 yıl sonra bu rakam 10 bin dolar olur. 2023 hedeflerine çok hızlı adımlarla ilerlenir.' diyen Cengiz, şunları kaydetti:
'Bu rakamlara ulaşmamız için bürokrasiyi azaltmamız lazım. Siyasi iradenin de bürokrasinin üzerinde bu işleri takip etmesi gerekir. Bu iş bölgeler arası kalkınmışlık farkını da ortadan kaldırır. Muş eskiden beri güvenli bir il konumunda. Ankara’nın güvenlik sorunu ne ise Muş’un da güvenlik sorunu odur. Muş halkı teröre prim vermiyor. Muş’un güvenli iller arasında olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Evet, bu destek paketi terörü azaltır mı? Azaltır. Muş’un terörle ilgili büyük bir sorunu yoktur. Halk da prim vermiyor, esnaf da prim vermiyor.'
- 'İş yeri kurduğumuzda göçü de önleyeceğiz'
Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğlu ise Muş’ta işsizlik nedeniyle yüksek oranda göç yaşandığını söyledi.
Yatırım paketinin bölgenin kalkınmasına katkı sunacağını belirten Demirtürkoğlu, 'Devletin işi fabrika yapmak değil, ama özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde insanlarımızın buna ihtiyacı var. Çünkü bölgede yaşanan işsizlik nedeniyle vatandaşımız sabahtan akşama kadar kahve köşelerinde zamanını geçirmek zorunda kalıyor. Bu insanları buradan uzaklaştırmak için mutlaka iş sahaları açmamız gerekiyor. Bu açıdan açıklanan teşvik paketini çok önemsiyorum.' diye konuştu.
Demirtürkoğlu, bölgede çok sayıda bakir toprağın ve yer altı kaynaklarının bulunduğunu anlattı. Bu durumun değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Demirtürkoğlu, şöyle dedi:
'Her ailede 9-10 çocuk var. Bunların geçimini sağlamak için mutlaka iş yeri olması lazım. Muş’ta böyle bir olanak yok. Bu açıdan vatandaş göç ediyor. İstatistiklere baktığımız zaman Muş’tan yılda 10 bin kişinin üzerinde gizli göç yaşanmakta. Biz farkında değiliz ama yoğun göç var. Bu da ilimiz için büyük bir rakam. Bu teşviklerle iş yeri kurduğumuz zaman bu göçü de önlemiş olacağız.'
Muş'ta Yatırım Ve Kalkınma Hamlesi Sevinci
Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da müjdesini verdiği, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi, Muş'taki sivil toplum kuruluşlarınca sevinçle karşılandı Muş Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Cengiz: 'Muş halkı teröre prim vermiyor. Muş’un güvenli iller arasında olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Evet, bu destek paketi terörü azaltır mı? Azaltır' Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Demirtürkoğlu: 'Vatandaşlarımız sabahtan akşama kadar kahve köşelerinde zaman geçirmek zorunda kalıyor. Bu insanları buradan uzaklaştırmak için mutlaka iş sahaları açmamız gerekiyor. Bu açıdan açıklanan teşvik paketini çok önemsiyorum'