MÜSIAD Genel Baskani Kaan, Dernegin Çorum Subesinin 4. Olagan Genel Kuruluna Katildi Açiklamasi

'Bu hastaligin (Kovid19) etkileri bitse dahi dünya artik yeni bir iktisadi düzenin, yeni kurallar uygulamanin esiginde. Bizler artik gelisimin ve büyümenin yeni modellerini, yani yeni dünya düzeninin yeni is gelistirme modellerini de takip etmek durumundayiz' 'Türkiye, salginla gelen sarsintinin ilk sokunun ardindan basarili bir toparlanma grafigi çizdi. Bunu kapasite kullanim oranlarina yansimasindan, issizlik rakamlarindan görüyoruz'

Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Genel Baskani Abdurrahman Kaan, ülkelerin bir yili askin süredir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin etkilerini gidermek için çaba sarf ettigini belirterek "Sunu açikça görüyoruz. Bu hastaligin (Kovid-19) etkileri bitse dahi dünya artik yeni bir iktisadi düzenin, yeni kurallar uygulamanin esiginde. Bizler artik gelisimin ve büyümenin yeni modellerini, yani yeni dünya düzeninin yeni is gelistirme modellerini de takip etmek durumundayiz. Insallah daha iyilerini de bizler yapmak durumundayiz." dedi.

Kaan, MÜSIAD Çorum Subesi'nin 4'üncü olagan genel kuruluna katilmak üzere geldigi kentte Vali Mustafa Çiftçi, Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin ile Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Yönetim Kurulu Baskani Çetin Basaranhincal'i ziyaret etti.

Ardindan kentteki bir otelde düzenlenen genel kurula katilan Kaan, burada yaptigi konusmada Kovid-19 salgininin bütün ülkeleri ekonomik, sosyal ve toplumsal anlamda olumsuz etkiledigini vurguladi.

Salginla birlikte dünyada yeni bir iktisadi düzen kuruldugunu belirten Kaan, "Sunu açikça görüyoruz. Bu hastaligin (Kovid-19) etkileri bitse dahi dünya artik yeni bir iktisadi düzenin, yeni kurallar uygulamanin esiginde. Bizler artik gelisimin ve büyümenin yeni modellerini, yani yeni dünya düzeninin yeni is gelistirme modellerini de takip etmek durumundayiz. Insallah daha iyilerini de bizler yapmak durumundayiz. Bunun için özellikle yatirimlarin dogru sekilde çekilmesinin, dogru yerlere aktarilmasini, yatirimcilara ulasarak yönlendirmelerini saglamak gerekiyor." diye konustu.

Türkiye ekonomisinin de salgindan etkilendigine dikkati çeken Kaan, "Türkiye, salginla gelen sarsintinin ilk sokunun ardindan basarili bir toparlanma grafigi çizdi. Bunu kapasite kullanim oranlarina yansimasindan, issizlik rakamlarindan görüyoruz. Yaklasik yüzde 2,5 artisi oldugunu görüyorsunuz. 700 bine yakin ek istihdamin 300 bininin sanayi sektörü, 160 binin tarim sektörü, 130 bininin hizmet sektöründe ve 8 bininde insaat sektörünün katkisini görüyoruz." seklinde konustu.

Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdügünü hatirlatan Kaan, "Bunu biz pandemiden çikis olarak görüyoruz. Ikinci çeyrekte yaklasik yüzde 15'in üstünde büyüme bekliyoruz. Geçen senenin baz etkisiyle birlikte yüzde 17'ler gibi. Fakat bunun sürdürülebilir olmasi için yatirim, üretim ve ticaretin senkronizasyonu konusunda üretimi temel alan bir iktisadi politikayi da zihnimizde olusturmamiz lazim." ifadelerini kullandi.

Kaan, Türkiye ekonomisinin daha da gelismesi için ithal edilen ürünlerin yerlilestirilmesi ve Türk parasi ile baska ülkelerin paralarini satin almaktan vazgeçilmesi gerektigini belirterek, sunlari söyledi:

"Bizim iki konuda çalismamiz gerekiyor. Birincisi, kendi kendine yetebilmek. Yani ithal edilen 175 milyar dolarlik ara mali var. Bunun mümkün oldugunca yerli üretim kisminda bizlerin bir araya gelerek, çoklu ortakliklarla bunlarin üretimini Türkiye'de yapmamiz lazim. Bununla birlikte parayi bir emtia araci olarak görmekten vazgeçmemiz lazim. Bugün bir kagit paramiz var fakat halkimiz, is dünyamiz, bu kagit parayla bir baska ülkenin kagit parasini satin aliyor. Bundan vazgeçmemiz lazim. Özellikle elde tutulan dövizi, altini, faizli veya katilim paylarindaki paralarini degerlendirebilecekleri yeni ve güvenilir yatirim olanaklari saglamamiz lazim. Projeleri menkullestirilecek girisim sermayeli fonlar kurmak ve bu fonlar üzerinden ortaklik kültürünü pekistirerek Türkiye'yi ve Türkiye'de üretimi tesvik etmek bizim mutlaka üzerinde ilgilenmemiz gereken ana unsurlardir."

Kaan, kisa süre sonra MÜSIAD genel baskanligi görevini devredecegini belirterek, görev süresince sahanin ve is dünyasinin nabzini tutan bir baskan olmaya gayret ettigini sözlerine ekledi.

Genel kurula AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin, Vali Yardimcisi Tamer Orhan, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, AK Parti Il Baskani Yusuf Ahlatci, MÜSIAD Çorum Sube Baskani Orhan Coskun da katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile