NATO'nun Kosova'daki Baris Gücü'nün Komutasini Türkiye Devraldi

NATO’nun Kosova’daki Baris Gücü’nün (KFOR) komutasini düzenlenen törenle birlikte Türkiye devraldi.

NATO’nun Kosova’daki Baris Gücü’nün (KFOR) komutasini Türkiye düzenlenen törenle devraldi. Kosova’nin baskenti Pristine’deki ana karargahinda düzenlenen devir-teslim törenine Milli Savunma Bakan Yardimcisi Bilal Durdali, Genelkurmay Ikinci Baskani Orgeneral Irfan Özsert, NATO’nun Napoli’deki Mütteffik Müsterek Kuvvetler Komutani Amiral Stuart Benjamin Munsch, Türkiye’nin Pristine Büyükelçisi Sabri Tunç Angili’nin yani sira çok sayida davetli katildi.

Türkiye ve Italya’nin milli marslarinin okunmasiyla baslayan törende KFOR’un komutanlik görevi, Italyan Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia’dan Türk Tümgeneral Özkan Ulutas’a devredildi.

KFOR’un eski komutani Tümgeneral Michele Ristuccia, törende yaptigi veda konusmasinda, görev süresi boyunca kendisini hiçbir zaman yalniz hissetmedigini belirterek KFOR’u olusturan müttefik ülkelere tesekkür etti. KFOR’un Kosova’daki tüm insanlar için güvenli ve emniyetli bir ortam ve hareket özgürlügü garantilemek için Birlesmis Milletler (BM) yetkileri dogrultusunda çalismaya devam edecegini belirten Tümgeneral Ristuccia, "Simdi, KFOR komutasindan ayrilirken hala söyleyecek çok az seyim olduguna inaniyorum; çünkü bu dönemdeki eylemlerimiz, kurumsal olarak yargilama yetkisine güvenilen müttefikler ve katkida bulunan ülkeler tarafindan üstlerimce, emir-komuta zincirimce takdir edilmektedir ve takdir edilecektir" ifadelerini kullandi.

Türkiye ilk defa KFOR’un komutasini devraldi

KFOR’un yeni komutani Tümgeneral Özkan Ulutas, bu misyonun ilk Türk komutani olarak üstlendigi sorumlulugun öneminin bilincinde oldugunu söyledi.

Kosova’nin içinden geçtigi hassas dönemde KFOR’un basariyla görev yapmasi için tüm çaba ve deneyimini ortaya koyacagini vurgulayan Tümgeneral Özkan Ulutas, su ifadeleri kullandi:

"Son dönemde yasanan gelismeler, bölgedeki güvenlik ve istikrar ortaminin her an bozulabilecek, öngörülemez ve degisken yapisini ortaya çikarmistir. Bu durum KFOR’un varligini ve yürüttügü misyonlari daha da önemli kilmaktadir. Bu nedenle KFOR’un durumsal farkindaligini sürdürmesi, misyonunu etkin bir sekilde yerine getirmeye devam etmesi ve güvenlik ortamini olumsuz etkileyebilecek olasi gelismelere karsi tetikte ve hazir olmasi zorunludur."

Güvenlik ve istikrari saglamak için Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin karari uyarinca 12 Haziran 1999’da Kosova’da göreve baslayan KFOR’da, NATO üyesi 21 ve NATO üyesi olmayan 6 ortak ülke olmak üzere 27 ülkeden yaklasik 4 bin 500’ün üzerinde uluslararasi askeri personel bulunuyor. 1999’dan bu yana Kosova’da görev yapan baris gücünün komutasini ilk defa devralan Türkiye, taahhüt edilen personel katkisi baglaminda, 27 ülke arasinda ikinci sirada yer aliyor. KFOR’un 28’nci komutani olan Tümgeneral Özkan Ulutas, 10 Ekim 2024’e kadar görev yapacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile