Obezite Cerrahisi Sonrasi Beslenmeye Dikkat

Obezite Cerrahisi Sonrasi Beslenmeye Dikkat

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Saadet Taysi, obezite cerrahisi sonrasi beslenmeye dikkat çekerek, hastalarin beslenme süreçlerini anlatti.

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Saadet Taysi, günümüzde yasanan obezite hastaliklari ve cerrahisi sonrasi beslenme hakkinda açiklamalarda bulundu. Diyetisyen Taysi, obezite cerrahisinin ardindan ilk bir yilda hastalarin beslenmesinin çok önemli oldugunu ve beslenmeyle beraber sporla bunun pekistirilmesi gerektiginin altini çizdi.

“Ekip halinde hastalarimizi takip ediyoruz”

Obezite cerrahisi süreçlerini ekip olarak takip ettiklerini ifade eden Diyetisyen Taysi, “Günümüzde obezite çok yayginlasmaya basladi.

Özellikle Gaziantep ve bölgede obezite oranlari daha yüksek oluyor. Burada beslenme aliskanligimizin farkli olmasi, daha fazla hamur isi, yagli et tüketimi obezite oranlarini arttiriyor. Obezite cerrahisini genelde beden kütle endeksi 40 ve üzerinde olan bireylerin Dr. Emin Yilmaz, ameliyata uygun görmesi halinde, ameliyatini yapiyor, ben de beslenme takibini yapiyorum” dedi.



“Obezite cerrahisi sonrasi beslenme süreçleri”

Obezite cerrahisinin ardindan beslenme süreçlerini anlatan Diyetisyen Taysi, “Obezite cerrahisi sonrasinda ilk asamamiz sivi dönemdir. Sivi dönemde hastalarimizin konforu için et sulari, tavuk sulari, balik sulari, meyve sulari ile protein takviyeleriyle ilerliyoruz. Hastayi bu sekilde ilk 15 gün besliyoruz. 15 günden sonraki beslenmemizin adi ise püre dönemidir. Bu dönemde hastalarimiza daha yumusak besinlere geçis sagliyoruz. Burada hastalarin konfor düzeyleri yüksek oluyor. Bu dönem çok rahat dönemdir. Birinci ayda ise artik hastalarimizi kati döneme geçis yapiyoruz. Obezite cerrahisinde midenin yüzde 80’i kesiliyor. Yüzde 20’lik kismi saglikli beslenmeyi aliskanlik hale getirmeyi öneriyoruz. Bu yüzde 20’lik kisma birinci aydan sonra öncelikli besin koymamiz gereken gurup proteinler oluyor. Proteinli beslendigi sürece hastanin kilo verme süreci çok hizli oluyor. Ayni zamanda hastalarin beslenme aliskanliklarinin degismis olmasi bu süreçte son derece önemlidir. 3. aydan sonra çig sebzelere, baharatli besinlere, turunçgillere ayni zamanda kuru baklagillere geçisi söz konusu oluyor. Bu dönemde besin çesitliligi daha fazla artmis oluyor. 6. aydan sonra ekmek ve tahil gurubu dedigimiz besin guruplarina geçis yapiyoruz. Burada ise hastayi artik ilk 6 ayda besin kontrolünü saglamis oluyoruz. Bu dönemde hastalar ölçülerini ve porsiyonlarini çok iyi ögrendiklerinden dolayi eski aliskanliklarini dönmemeyi yegliyorlar. Obezite cerrahisinde hastalar ilk 6 ayda vermesi gereken en büyük kiloyu veriyor. 6. aydan sonra ise kontrollü bir sekilde bir bireyin ne kadar yemesi gerektigini azar miktarda yemis oluyor” seklinde konustu.



“Hasta beslenmeye dikkat etmezse tekrar kilo alabilir”

Obezite cerrahisinin ardindan hastanin beslenmeye dikkat etmemesi durumunda birkaç yil sonra tekrar kilo alabilecegi uyarisinda bulunan Diyetisyen Taysi, “Obezite cerrahisi çok mükemmel bir ameliyat olabilir ancak hasta beslenmesine dikkat etmedigi zamanda birkaç yil sonra tekrar kilo alabilir. Ondan dolayi hastalarimizi 1 yil takip ediyoruz ki burada hastanin eski aliskanliklarina tekrardan dönmemesini istiyoruz. Yeni aliskanlik kazanip spor aliskanligi ile birlikte yürütmesini istiyoruz. Birinci aydan sonra proteinli beslenmeyi oturttuktan 3. Ayin sonuna kadar bu sekilde ilerliyor” ifadelerini kullandi.

“Beslenme, spor ve su üçlüsü çok önemli”

Beslenme spor ve suyun önemine deginen Saadet Taysi, “Bizim hedeflerimiz 1. Yilin sonu ile 1,5 yilin sonunda hastanin hedef agirliga dönmüs olmasini istiyoruz. Burada spor çok önemli ikisini birlikte yapmasi gerekiyor. Spor yapilmadigi takdirde sarkma meydana geliyor. Ondan dolayi beslenme, spor ve su üçlüsüyle beraber hastanin hayat tarzini degistirmeye çalisiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile