Ögrenciler Bilimi Uzmanlarin Esliginde Sahada Kesfediyor

Kayseri'de 30 basarili ögrenci, 'Mekan Degisir Ögrenme Zenginlesir' projesi kapsaminda daha önce gitmedikleri tarihi, kültürel, bilimsel ve dogal alanlarda bilgiyi uzmanlarindan yerinde ögreniyor Proje yürütücüsü Özcan Elzem Sengül: 'Kültepe Kanis/Karum Höyügü, bilim merkezi, Erciyes, müzeler, seker fabrikasi, Sultan Sazligi gibi alanlarda etkinlikler gerçeklestiriyoruz' Proje uzmani Prof. Dr. Ahmet Ilhan Sen: 'Çocuklarin yasayarak, yaparak, dokunarak, hareket halinde ögrenmelerini saglamaya çalisiyoruz'

MÜZAHIM ZAHID TÜZÜN - Kayseri'de dar gelirli ailelerin çocuklarindan 30 basarili ögrenci, TÜBITAK projesi "Mekan Degisir Ögrenme Zenginlesir" kapsaminda, daha önce gitmedikleri tarihi, kültürel, dogal ve bilimsel mekanlari gezerek ögreniyor.

TÜBITAK Bilim ve Toplum Projeleri 4004 Doga Egitimi ve Bilim Okullari destekleme programi kapsamindaki proje ile çocuklarin bilgi düzeylerinin dogal ortamlarda gelistirilmesi amaçlaniyor.

UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'nde yer alan Kültepe Kanis/Karum Höyügü, kesin korunacak hassas alan ilan edilen Sultan Sazligi ve Türkiye'nin önemli kis turizm merkezlerinden Erciyes Dagi ile Selçuklu ve Arkeoloji müzelerini ilk defa gezen ögrenciler, alaninda uzman kisilerden bilgi ediniyor.

Proje yürütücüsü Özcan Elzem Sengül, AA muhabirine, TÜBITAK programi kapsaminda Müncübe Cingillioglu Ortaokulu yürütücülügünde ögrencilere yönelik çalisma baslattiklarini söyledi.

Projenin ortaya çikma sürecinden bahseden Sengül, söyle konustu:

"Ögrencilerin sosyal ve bilimsel etkinliklere çok fazla katilmadiklarini saptadim ve böylece projeye karar verdim. Bunu sadece bizim okulla sinirli tutmak istemedim. Il genelinde gelir düzeyi düsük ama basarili ve ögretim notu 90'in üzerinde ögrencilerle bir proje yapmak istedik. Ilimizde okul disi ortamlar çok zengin ama bunlar genelde gezi ve piknik amaciyla kullaniliyor. Bu ortamlarin gezi amaciyla degil de ögrenim alanlari olarak kullanilmasini istedik. Ilimizde bu etkinlikleri yapabilecegimiz ortamlari belirleyerek üniversitelerden alaninda uzman 21 akademisyenle ve yine alaninda uzman 13 ögretmenimizi de alarak projemizi gelistirdik."

Çocuklarin ilk defa böyle bir egitime katildiklarini anlatan Sengül, mekana uygun egitim programlari düzenlediklerini dile getirdi.

Sengül, ögrencilerin eglenerek ögrenecegini belirterek söyle devam etti:

"Kültepe Kanis/Karum Höyügü, bilim merkezi, Erciyes, müzeler, seker fabrikasi, Sultan Sazligi gibi alanlarda etkinlikler gerçeklestiriyoruz. Hedef kitlemiz 7. sinifti. 2 sevgi evlerinden, 5 yabanci uyruklu, 5 özel yetenekli ve farkli ilçelerden seçilmis toplam 30 ögrencimiz var. Ögrencilerimizin ortak özelligi bu mekanlara daha önce hiç gitmemis olmalari. Ögrencilerimiz geliyorlar ve hocalarimiz matematik, fizik, tarih, astronomi anlatiyor. Teleskopla günesi gözlemliyorlar, tarihle ilgili müzelerde etkinlik yapiyorlar. 21 alanda etkinlik gerçeklestiriyorlar. 89 bin 600 liralik bütçemiz var. Ögrencilerimizin sapka, tisört, baski malzemeleri ve yemek giderleri gibi ihtiyaçlari bu bütçeden karsilaniyor. Çocuklar kendilerini çok özel hissettiklerini söylediler. 'Biz gezmiyoruz, ögreniyoruz' diyorlar. Bu bizim için çok önemli, çünkü amacimiz yerinde ögretmek."

- "Çocuklarin sosyallesmesine olanak sagliyoruz"

Hacettepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi ve proje uzmani Prof. Dr. Ahmet Ilhan Sen de bu tür projelerin önemine vurgu yaparak sunlari aktardi:

"Çocuklarin yasayarak, yaparak, dokunarak, hareket halinde ögrenmelerini saglamaya çalisiyoruz. Biz ögrenmeyi zenginlestirme yoluna çiktik. Bu ortamlarin nasil kullanilabilecegini projede çok rahat sekilde görüyoruz. Çocuklarin sosyallesmesine olanak sagliyoruz. 'Her yer okul, her yer egitim' sloganiyla ortaya çikiyoruz. Projemiz sayesinde ögrencilerimiz uzmani yanlarindayken bir arkeolog topragi nasil kazar, onu gördüler. Biz burada Aziz Sancar'lari ortaya çikarmaya çalisiyoruz. Dünyaya yön verecek bilim insanlarina belki bir can suyu ortaya çikarmaya çalisiyoruz. Bunun için önce çalismak ve yatirim yapmak gerekiyor. Biz de bu yatirimi yaptigimizi düsünüyoruz."

- "Bu sansi yakaladigim için çok mutluyum"

Ögrencilerden Aygül Dogan ise projeye katilmaktan büyük mutluluk duydugunu anlatti.

Bilgiyi yerinde ögrendigini ifade eden Dogan, "Dün sekerin nasil yapildigini gördük, Kültepe Kanis Karum'a gittik. Buralara ilk defa geliyorum. Bu sansi yakaladigim için çok mutluyum. Böyle bir sans her çocugun elinde olmayabilir. Görüyorum, ögreniyorum, egleniyorum, bilgi ediniyorum." diye konustu.

Muhammed Ogulcan Oksas da okul disinda önemli bilgiler aldiklarini dile getirdi.

Suriyeli ögrenci Rena Abbas ise "Projeyi sinif ögretmenim söyledi ve internetten basvuru yaptim. Rehber ögretmenim kabul edildigimi söyleyince çok mutlu oldum. Bu firsati çok iyi degerlendirmeye çalisiyorum." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile