Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, devlet başkanlığı seçiminden sonra siyasi sürecin gidişatından umutlu olan Müslüman gençler, siyasi kriz yüzünden terk ettikleri ülkelerine geri dönüyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki kriz yüzünden Çad veya Kamerun'a kaçmak zorunda kalan 200'e yakın gencin, 2 yılın ardından geri dönerek ülkenin kalkınmasına katkı sağlamayı hedeflediği belirtiliyor.
Ülkede 30 Aralık'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ilk turundan sonra ülkeye dönen gençlerden Issa Djibrine, başkent Bangui'de çoğunluğu Müslümanlardan oluşan PK5 Mahallesi'ne Hrıstiyan anti-Balaka grubunun saldırılarında babasını ve yeğenini kaybettiğini ancak yine de dönmekten mutlu olduğunu ifade etti.
Djibrine, geçmişte yaşananlara rağmen normal hayatına devam edebilmek için Miskine Mahallesi'nde kafe işlettiğini belirtti.
Arkadaşı Christian Malebangue ise Issa ile çok iyi anlaştıklarını, Hrıstiyan ve Müslümanları karşı karşıya getiren krizin aralarındaki ilişkiyi etkilemediğine vurgu yaptı.
Gençlerden Abdel Arufai, ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla geri döndüğünü ifade ederek, şimdilik sabit bir iş bulana kadar geçici işlerde çalıştığını söyledi.
Arufai, seçimin ikinci turunda yarışacak Anicet Georges Dologuele ile Faustin Archange Tuadera'nın ekonomi ve istihdam konulu vaatlerde rekabet etmelerinin kendilerini ümitlendirdiğine dikkati çekti.
Yerel yetkililer, Kamerun ve Çad'da kaçan binlerce Orta Afrikalının ülkeye yeniden dönmek istediğini bildirdi. Ulusal Uzlaşma Bakanlığından bir yetkili ise hükümetin söz konusu gençlere destek vermeye hazır olduğunu belirtti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verilerine göre 233 bine yakın Orta Afrikalı, siyasi kriz yüzünden Kamerun ve Çad'a sığınmıştı.
Dologuele'nin oyların yüzde 23,74'ünü alarak birinci olduğu, Tuadera'nın ise yüzde 19,5 ile ikinci sırada yer aldığı devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda, Müslüman adaylardan Bilal Desire Kolingba ise yüzde 12,04 ile üçüncü çıkmıştı.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.
Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı. İlk olarak Kamerun'a sığınan Bozize'nin Kenya ya da Uganda'da bulunduğu tahmin ediliyor.
Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.
Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.
Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar
Siyasi kriz yüzünden 2 yıl önce ülkelerinden kaçmak zorunda kalan ve son dönemdeki siyasi sürecin gidişatından umutlu olan Müslüman gençler Orta Afrika Cumhuriyeti'ne geri dönmeye başladı.