Otizmli Genç Iletisimde Yasadigi Sorunu El Sanatlari Kursuyla Asti

Karabük'te yasayan 21 yasindaki otizmli Emirkan Karaman, Genç Ofis Merkezinde katildigi kursta deri tablo, hat, minyatür ve makrome çalismasi, kagit boncuktan taki, dokuma heybe gibi farkli egitimlere katilarak sosyallesmenin mutlulugunu yasiyor Il Milli Egitim Müdürü Nevzat Akbas: 'Emirkan'in hayatin içerisinde olmasini arzuluyoruz. Insallah bundan sonra da Emirkan gibi özel ögrencilerimiz hayatin içerisinde olacak' Geleneksel Türk el sanatlari egitmeni Mehtap Çetinkaya: 'Onunla çalismaya basladigimizda okunmamis bir kitap gibiydi'

ORHAN KUZU - Karabük'te yasayan otizmli 21 yasindaki Emirkan Karaman, Il Milli Egitim Müdürlügü destegiyle Halk Egitimi Merkezince açilan kursa katilarak hayata daha siki tutunmayi basardi.

Henüz 4 yasindayken otizm teshisi konulan Karaman'in ailesi, çocuklarinin çevresiyle iyi iletisim kuramama ve içine kapanma sorununu asmak için uzun süre mücadele etti.

Karaman, iki ay önce ailesinin yönlendirmesiyle Genç Ofis Merkezi'nde egitmenler Gizem Sufto Koymatoglu ve Mehtap Çetinkaya tarafindan dekoratif tablo yapimi egitimi almaya basladi.

Yetenekli olan ve bütün çalismalara ilgisi bulunan Karaman kursta, pastel-deri tablo, hat, minyatür ve makrome çalismasi, kagit boncuktan taki yapimi, dokuma heybe çanta gibi farkli etkinlikler yaparak hem ürünler ortaya çikariyor hem de sosyallesiyor.

El sanatlari tutkusu sayesinde sikintilarini atlatan Karaman, haftanin 4 günü beser saat yaptigi eserlerle gelecek yil mayis ayinda sergi açmayi planliyor.

- "Özel çocuklara halk egitim kurslariyla destek veriyoruz"

Il Milli Egitim Müdürü Nevzat Akbas, AA muhabirine, müdürlük olarak özel çocuklara özel egitimleri bittikten sonra halk egitim kurslari araciligiyla destek verdiklerini söyledi.

Emirkan Karaman'in özel bir ögrenci oldugunu belirten Akbas, "Çok güzel resimler ve el isleri yapiyor. Biz de halk egitim kursumuz kanaliyla burada 2 usta ögretmenimizi görevlendirdik. Ögretmenlerimiz burada Emirkan'a yardimci oluyor. Emirkan'in hayatin içerisinde olmasini arzuluyoruz. Insallah bundan sonra da Emirkan gibi özel ögrencilerimiz hayatin içerisinde olacaklar." diye konustu.

Akbas, Karaman'in yaptigi eserleri her gün gelistirdigini ifade etti.

- "Otizmli çocuklari topluma kazandirmayi hedefliyoruz"

Emirkan Karaman, merkezdeki bütün çalismalari ögretmenlerinin yardimiyla kendisinin yaptigini kaydetti.

Karabük Otizmli Çocuklar Dernegi Baskani da olan baba Bekir Karaman da çesitli kurumlarla kentteki otizmli çocuklari topluma kazandirmak hedefinde olduklarini anlatti.

Otizmli bireylerin güzel eserler ürettigini dile getiren Karaman, oglunun da bunlardan biri oldugunu dile getirdi.

- "Farkindalik olusturmak istiyoruz"

Usta ögretici Gizem Sufto Koymatoglu da Emirkan Karaman ile sanat egitimi çalistiklarini ve eserlerinin Genç Ofis Merkezinde görülebildigini söyledi.

Engelli bireylerle ilgili farkindalik olusturmak istediklerini belirten Koymatoglu, "Engelliler her zaman bizimle hep birlikteyiz. Onlara hayatta yardim etmek ve destek olmak istiyoruz. Onlari hayata katmaya çalisiyoruz. Hayat boyu egitimin çok önemli oldugunu düsünüyor ve buna destek vermeye çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Koymatoglu, Karaman'in motivasyonunun islerini daha büyük sevkle yapmalarini sagladigini dile getirdi.

Geleneksel Türk el sanatlari egitmeni Mehtap Çetinkaya ise Karaman'in görsel hafizasinin çok kuvvetli olduguna isaret ederek, "Onunla çalismaya basladigimizda okunmamis bir kitap gibiydi. Iki aylik bir çalismanin eserleri bunlar. Daha da yol alacagiz." dedi.

Egitimin hayatin her alaninda olmasi gerektigini vurgulayan Çetinkaya, otizm bir engel olmadigini, özel çocuklara daha fazla ilgi gösterilmesi gerektigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile