Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak hayata geçirilen ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle hazırlanan "Küçükbaş Hayvan Kırkım Elemanı Kursu", Beypazarı Kent Tarihi Müzesi konferans salonunda gerçekleştiriliyor. Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen eğitime katılan kırkımcı adaylarına Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek. Düzenlenen eğitimle küçükbaş hayvan kırkımını yapabilen, koyun grubu hayvanlardan elde edilen yapağıyı ve keçi grubu hayvanlardan elde edilen tiftik ve kılı kalitesine göre ayırabilecek bilgi ve becerisine sahip kişiler yetiştirilmesi hedefleniyor.
"UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLERDEN BİRİ"
Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ümit Şahinler, "Aslında kırkım bir meslek ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri. Bu mesleğin tekrar modernize olması, özellikle de geçmişte yapılan makasla kırkımın makinayla kırkıma geçişini sağlamak için Hayat Boyu Öğrenme Dairesi tarafından önce bir eğitim modülü hazırlandı. Bu eğitim modülünün onaylanmasının ardından da Türkiye’de ilk kez Beypazarı’nda bu kurs düzenlendi.
Kurstaki amaç doğru makina ile doğru kırkım yaparak doğru ürün elde etmeyi sağlamak. Bunun birkaç faydası var. Birincisi yeni bir istihdam alanı. Geçmişte bu mesleği yürüten kişilerin modernize olması, makinaya geçişi, sosyal güvenlik açısından kayıt altına alınmasını sağlıyor" diye konuştu.
"4 YILDIR PROFESYONEL KIRKIM YAPIYORUM"
Kursta tecrübelerini kursiyerlere aktaran kırkımcı Mete Kılınç, "4 yıldır profesyonel olarak kırkım yapıyorum. İngiliz eğitmenlerden sertifika aldım. Daha önce makasla yapılan bu işte hem zaman kaybımız vardı hem de hayvana zarar verme olasılığımız yüksekti. Burada kursiyerlere makinalı kırkımı öğretiyor ve makinayı tanıtıyoruz. Eski usul kırkımla 50 koyun kırkan bir kırkımcı makinalı kırkımla günde 100 koyun kırkabilecek" dedi.
"İLK SERTİFİKALI KIRKIMCILARDAN OLMAK İÇİN BEYPAZARI’NDAYIM"
Türkiye’de tarım televizyonculuğunun öncülerinden olan ve halen bu işi sürdüren kursiyer Mehmet Öztürk ise, "Ben hayvancılık programları yapıyorum ve aynı zamanda sürü sahibiyim. Kırkım için makina almama rağmen kullanamadım ve çok sıkıntı çektim. Makasla da bir kuzu ve bir koyunu telef edince anladım ki bu işin bir ustalığı olması, eğitiminin alınması gerekiyor. Bu kursu duyar duymaz başvuru yaptım ve ilk sertifikalı kırkımcılardan olmak için Beypazarı’ndayım" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin İlk Sertifikalı Kırkımcıları Beypazarı'nda
Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen sertifikalı kırkımcı eğitimi Beypazarı’nda başladı. Verilen kırkımcılık eğitimiyle bir günde 100 koyun kırkılabilecek.