(ÖZEL) Türkiye Kuduz Için 'En Riskli Ülkeler' Kategorisine Alindi

(ÖZEL) Türkiye Kuduz Için 'En Riskli Ülkeler' Kategorisine Alindi

Eskisehir’de ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) Türkiye’yi kuduz için ‘en riskli ülkeler’ kategorisine aldigi belirten veteriner Tugçe Kara, sokak hayvanlarinin asilamasinin yetersiz oldugunu, istikrarli bir kisirlastirma çalismasi yapilmasi ve sokaktaki hayvan popülasyonunun azaltilmasi gerektiginden bahsetti.

Türkiye, geçtigimiz aylarda ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafindan ‘Köpek Kuduzu Açisindan Yüksek Riskli Ülkeler’ listesine alindi. Bu durumun son yillarda kuduz vakalarinin artmasindan kaynaklandigi düsünülürken, isirilan bazi vatandaslarin hayatini kaybetmesiyle halk arasindaki tartismalar da iyice alevlendi. Sosyal medyada bazi vatandaslar konuyla ilgili olarak yerel yönetimlerin ve barinaklarin ilgisiz olduguna dikkat çekerken, bazilari ise hayvanlarin uyutulmasi ya da toplatilmasi gerektigini savundu.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezi turistleri uyardi

Öte yandan ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) resmi internet sitesinde Türkiye’yi ziyaret edecek turistler için su ifadelere yer verildi:

“Kuduz köpekler Türkiye’de yaygin olarak bulunmaktadir. Türkiye’deyken bir köpek veya baska bir memeli tarafindan isirilirsaniz veya tirmalanirsaniz, kuduz tedavisi sinirli olabilir veya hiç olmayabilir. Faaliyetleriniz köpeklerin veya yabani hayvanlarin yaninda olacaginiz anlamina geliyorsa seyahatinizden önce kuduz asisini yaptirmayi düsünün.”

Dünya Saglik Örgütü’nün yayinladigi haritaya göre Türkiye en yüksek kuduz riskli ülkelerden birisi

2021 yilinda Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan yayinlanan kuduz haritasina göre Türkiye en yüksek kuduz riskli ülkeler arasinda bulunuyor. Bu listede Türkiye, haritadaki en kirmizi ve en tehlikeli kategori olan ‘Endemik insan kuduzu’ sinifinda yer aldi. Yani kuduzun disaridan herhangi bir etki olmadan belli bir popülasyonda varligini sürdürebildigi belirtildi.

Sosyal medyadaki vatandaslar bu konuyu tartisiyorlar

Basinda yer alan kuduz olaylari sonrasinda konu sosyal medyada da tartisilmaya baslandi. Sokak hayvanlarinin yeteri kadariyla beslenmedigini düsünen bir grup hayvansever konuyla ilgili olarak diger vatandaslari suçladi. Hayvanseverlerin bir diger bölümü ise hayvanlara yuva bulunmasi gerektigini ve istikrarli kisirlastirma çalismalari ile sokaktaki hayvan popülasyonun azaltilmasi gerektigini anlatti. Tartismalara dâhil olan diger vatandaslar ise hayvanlarin barinakta toplatilip bakilmasi ya da uyutulmasi gibi seçenekleri gündeme getirdi.

“Sokak hayvanlarinin asilamasi yetersiz kaldi”

Eskisehir’de veterinerlik yapan Tugçe Kara, Türkiye’nin zaten kuduz hastaligi yönünden eradika (hastaligin etkeni ile birlikte tamamen temizlenmis) bir ülke olmadigini söyledi.

Halen kuduz vakalarinin görüldügünü ifade eden Kara, “Özellikle Sanliurfa tarafinda gözüken kuduz vakalariyla birlikte Amerika böyle bir karar aldi. Zaten biz Amerika’ya evcil hayvanlarimizi gönderirken kuduz riskli bir bölge oldugumuz için belli basli prosedürleri islemek zorundaydik. Son yasanan olaylardan sonra köpek götürmek imkânsiz hale geldi diyebiliriz. Çünkü sokak hayvanlarinin asilamasi yetersiz kaldi. Bu belediyelere düsen bir sorumluluk. Sokak hayvanlarina her sene düzenli olarak kuduz asisi yapilmasi gerekiyor. Asilarin koruyuculugu yüzde 100 ama maalesef yetersiz asilama yapildigi için bu tarz hastaliklari ne yazik ki hala ülkemizde görüyoruz” dedi.



“Bu kararla birlikte yurt disina hayvan çikisi iptal edilebilir”

Sokakta bulunan hayvanlari kisirlastirmanin ve popülasyonu azaltmanin en temel gereklerinden biri oldugunu belirten Kara, kisirlastirma esnasinda alinan hayvanlara düzenli olarak kuduz asisi yapilmasi gerektigini dile getirdi. Çerçeveli bir çalismanin programlanmasiyla kuduz vakalarinin azaltilmasinin çok zor olmadigina deginen Kara, “Size bu kararin sikintisini açiklayayim. Veteriner hekim olarak kendi açimdan konusursam, biz normalde belli basli prosedürleri isledigimiz zaman evcil hayvanlarimizin hasta sahipleriyle birlikte yurtdisina ya da Amerika’ya çikislarini saglayabiliyorduk. Simdi bu kararla birlikte bu süreç artik tamamen iptal edilebilir. Özellikle köpekler açisindan sikinti çikabilir. Kedilerde biraz daha risk düsük. Yani vatandaslar hayvanlarini götüremeyecekler. Onlari evladiniz gibi düsünün. Sahibi oldugunuz hayvani yurtdisina ya da Amerika’ya gitme karari aldiginizda birakip gitmeyi istemezsiniz. Bunu kimse istemez” seklinde konustu.



“Vatandaslar yüzde 100 koruyucu kuduz asisini senelik olarak düzenli yaptirsinlar lütfen”

Yurt disina giden evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarini burada birakmak istemediklerine ve genel itibariyle yanlarinda götürdüklerine dikkat çeken veteriner hekim Tugçe Kara, sözlerine söyle devam etti:

“Dedigim gibi, biz belli basli prosedürleri sagladiktan sonra zaten hayvanlari gönderebiliyorduk. Alinan kararla birlikte muhtemelen bu süreç artik ya imkânsiz hale gelecek ya da daha da zorlasacak. Özellikle bazi insanlar, ‘Benim hayvanim evde kaliyor, disariya çikmiyor. Kuduz asisi yaptirmasam olur mu?’ diyorlar. Böyle bir algi var. Bu ekonomik kaygilardan ve bazi hasta sahiplerinin ilaç ya da asi uygulamalarini yaptirmak istememesinden kaynaklaniyor. Ne olursa olsun, hayvaniniz evde de olsa kuduz asisi yaptirmaniz gerekiyor. Özellikle köpekler için diyorum. Çünkü disari gezdirmeye ya da tuvalete çikardiginizda bir sokak hayvani tarafindan isirilma ihtimali yüksek. O hayvanin kuduz hastaligi tasima ihtimali de olabilir. Vatandaslar hiç böyle bir riske girmeden zaten yüzde 100 koruyucu kuduz asisini senelik olarak düzenli yaptirsinlar lütfen.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile