Pakistan, Afganistan Sinirina Çektigi Tel Örgüleri Neredeyse Tamamladi

Pakistan, 2 bin 600 kilometrenin üzerindeki Afganistan sinirina çektigi tel örgüleri neredeyse tamamladi.

Hayber Pahtunhva Sinir Birlikleri Komutani Yardimcisi Sacid Macid, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Nisan 2017’de Torkham hududundan tel örgü çekmeye basladiklarini, Afganistan sinirinda tel örgü çekilmesi gereken tüm yerlere bunun yapildigini, çalismanin neredeyse tamamlandigini söyledi.

Macid, tel örgünün çekilmesinin gerekli olmadigi yüksek daglik noktalarda bu çalismanin yürütülmedigini, bunun yani sira hududa 1238 sinir kalesi ve gerekli yerlere sinir gözlem kulesi insa edildigini aktardi.

Afganistan siniri boyunca yaklasik her 2 kilometrede güvenlik noktalarina sahip olduklarini belirten Macid, yasa disi geçislerin büyük oranda engellendigini vurguladi.

- Terör tehdidi devam ediyor

Macid, Afganistan’dan büyük çapli göçmen akislari veya siniri asmaya çalisan gruplarin olmadigina ve hudut bölgesinde durumun normal seyrinde devam ettigine dikkati çekti.

Öte yandan Macid, Pakistan Talibani (TTP) ve DEAS gibi terör örgütlerinin tehditlerinin devam ettigini, bununla birlikte terör örgütlerinin sinir ötesi saldirilarinin azaldigini dile getirdi.

- "Taliban askerleriyle iletisimde çok farklilik yok"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kisitlamalari sebebiyle Afganistan’dan Pakistan’a girislerin durduruldugunu belirten Macid, insani gerekçelerle tedavi görmesi için sinirli sayida Afganistan vatandasina izin verdiklerini ifade etti.

Macid, Taliban’in Afganistan’in büyük kisminda kontrol saglamasinin ardindan sinirdaki iletisim konusunda bir degisiklik olup olmadigiyla ilgili soruya ise çok büyük bir farklilik olmadigini, sinir geçisleri için Taliban askerleriyle iletisim halinde olduklarini kaydetti.

Sinirin Afganistan tarafinda ise Pakistan'a geçmek isteyen çok sayida Afganistan vatandasinin Taliban güçlerinin nezaretinde bekledigi gözlemlendi.

- Afganistan'daki belirsizlik sinir geçislerini etkiledi

Afganistan'da süren belirsizlik, Torkham sinirindan geçen yaya ve araç geçislerini etkiledi.

Mart ve nisan aylarinda Afganistan’dan Pakistan’a günlük yaya geçisinin ortalama 7-8 bin oldugu Torkham’da agustosta bu sayi 85’e kadar düstü.

Pakistan'dan Afganistan'a Martta 12 bin 850’den fazla tir geçerken agustosta bu sayi 7 bin 947 oldu. Sinirin Pakistan tarafinda ise çok sayida tirin bekledigi görüldü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile