Pandemi Sonrasi Ilk Haci Adaylari Üsküdar'da Düzenlenen Törenle Ugurlandi

Pandemi Sonrasi Ilk Haci Adaylari Üsküdar'da Düzenlenen Törenle Ugurlandi

Diyanet Isleri Baskanligi tarafindan organize edilen 2022 yilinin Istanbul’daki ilk hac kafilesi yola çikti. Uzun yillar kutsal topraklara gitmek için bekleyen haci adaylari gözyaslarina hakim olamadi. Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, “Hac, sayisiz hikmetleri ve güzellikleri içinde bulunduran mübarek bir yolculuk, kutlu bir ibadet, büyük bir arinma mevsimi, tövbe ve dua zamani, rahmet ve marifet iklimidir” dedi.

2022 Hac dönemi için 6 Haziran’da kutsal topraklara baslayan yolculuk ilk haci adaylarinin ugurlanma töreniyle basladi.

Hac vazifesini yerine getirmek isteyen haci adalari için Üsküdar Belediyesi tarafindan Harem’de ugurlama töreni düzenlendi.

Düzenlenen törenle haci adaylari Sabiha Gökçen Havalimanina ugurlandi. Törene, Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, 81 Ilin müftüleri ve Istanbul Valisi Ali Yerli Kaya katilim sagladi. Harem meydaninda toplanan haci adaylari kendilerini ugurlamaya gelen yakinlarina sarilarak sevinç gözyaslari döktü. Ugurlama töreninde konusan Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, “Hac bir egitimdir, hac bir okuldur. Bize Islam’in temel ilke ve degerlerini hem teorik hem pratik olarak ögreten bir mekteptir hac” dedi.

Hac vazifelerini yerine getirmek üzere uçaklara hareket eden haci adaylari, yakinlarina sarilarak sevinç gözyasi döktü. Haci adaylari, kutsal topraklara ayak basacak olmanin heyecanini yasadiklarini söylediler. Uzun yillardir kuraya katildiklarini söyleyen haci adaylari, Hazreti Muhammed’in yasadigi yerleri ziyaret edecek olmalarinin mutluluk ve heyecan verdigini söylediler.

“Su an da yasadiginiz duygulari izah etmem imkansiz”

Haci adaylarini ugurlama töreninde konusan Diyanet Isleri Baskani Erbas, “En büyük vuslat ve en büyük heyecandir hac. Sizlere baktigimda bunu apaçik bir sekilde görüyorum. Suan da yasadiginiz duygulari izah etmem imkansiz. Hac, sayisiz hikmetler ive güzellikleri içinde bulunduran mübarek bir yolculuk, kutlu bir ibadet, büyük bir arinma mevsimi, tövbe ve dua zamani, rahmet ve marifet iklimidir. Hac, Islam’in en kapsamli ibadetidir. Her bir uygulamasinin ifade ettigi mana ile Müslüman hayatinin temel ilkelerini bünyesinde toplayan bir ibadettir hac ibadeti. Hac bir egitimdir, hac bir okuldur. Bize Islam’in temel ilke ve degerlerini hem teorik hem pratik olarak ögreten bir mekteptir hac" dedi

“Müslüman gelenegi olan Haci ugurlama merasimine Harem’de sahitlik ettik”

Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen ise, “Haci ugurlama merasimini icra ediyoruz. Yarin hepimiz çoluk çocugumuza, esimize, dostumuza hep bu günü, bu animizi anlatacagiz. Bir kadim Osmanli gelenegi, Müslüman gelenegi olan Haci ugurlama merasimine Harem’de sahitlik ettik diye büyük bir iftiharla anlatacagiz. Büyük tarihi günlerden birisini bugün birlikte yasiyoruz” seklinde konustu.



“Pandemiden dolayi gidememistik. Allah herkese nasip etsin”

Göz yaslarina bogulan haci adayi Ragif Dogan, "2009 yilinda yazildim, 2020 yilinda çikti tam 11 sene sonra. Pandemiden dolayi gidemedik. Allah herkese nasip etsin. Allah, oraya gidip oradan faydalanmayi ve geriye dönmeyi nasip etsin. Bu duygunun tarifi yok 3 gündür yatmiyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile