-petkim İşçileri Hakkını Aihm'de Arıyor İzmir ? 10.06.2010 ? Petkim'de İşten Çıkarıl...

İŞÇİLERİ HAKKINI AİHM'DE ARIYOR

İZMİR(A.

İŞÇİLERİ HAKKINI AİHM'DE ARIYOR

İZMİR(A.A) – 10.06.2010 – PETKİM'de işten çıkarılan ve işe iadelerinin sağlanması için başvurmalarına karşın, açtıkları davaları kaybeden işçiler, AİHM'e başvurdu. 
İşçilerin avukatı Barış Kaşka, davanın kabul edilmesi halinde, İş Kanunu'nda işçi aleyhine olan işe iade maddelerinin, işçiler lehine değişeceğini kaydetti.
Barış Kaşka, 2008 ve 2009 yıllarında özelleştirme sürecindeki PETKİM'de 700'e yakın işçinin işten çıkarıldığını belirtti. İşçilerden 400'ünün, Karşıyaka'daki iş mahkemelerine başvurarak işe iade edilmeyi talep ettiğini kaydeden Kaşka, 'Davalarda işveren 'İkale (karşılıklı anlaşma) sözleşmesiyle işten çıkardık' diyerek kendisini savundu. Mahkeme ise işçilerin attıkları imzalar nedeniyle, 'Siz kendi isteğinizle işten ayrılmışsınız' diyerek, işçilerin iade talebini reddetti' dedi.
İç hukuk yollarının tükenmesinin ardından, işçiler adına AİHM'e başvurduğunu kaydeden Kaşka, şunları söyledi:
'Gerek İsviçre, gerekse en liberal hukuk sistemlerinde dahi işçi, bozma, ikale sözleşmesine razı olması karşılığında makul bir yarar elde etmedikçe, yaptığı sözleşme geçerli sayılamaz. Bu işçiler ne daha yüksek ücretli bir iş bulmuş, ne de zaten hakkı olan tazminattan ekstra bir tazminat ödenmiş. Hiç bir yararları söz konusu değil. Bu imzaları çeşitli baskılarla karşı karşıya kaldıkları için atmışlardır. Mahkeme de bu konuda yeterli araştırmayı yapmamıştır. Dolayısıyla biz davamızın AİHM'de kabul edileceğini düşünüyoruz.'
Kaşka, bir çok işçinin de dava süresini kaçırması nedeniyle işe iade davası için başvuramadığını kaydederek, '1 aylık süre çok kısa. İşçi daha ne olduğunu anlayamadan dava süresi bitiyor. Davamızın kabul edilmesi halinde, İş Kanunu da işçi lehine  değişecek' diye konuştu.

10.07.2010 10:36:55
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile