Polat Enerji ve Demirer Enerji ortaklığı, en büyük rüzgar enerji santralini Balıkesir‘in Kepsut ilçesinde kuruyor. 70 milyon euroya mal olacak proje tamamlandığında 75 bin kişinin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak. 2011 sonunda üretime geçirilmesi hedeflenen Poyraz RES‘te 28 adet rüzgar türbini ile 54,9 MW kurulu güce sahip olacak.
Poyraz Rüzgar Enerjisi Santrali projesinin tanıtımı, Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ve Demirer Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Erol Demirer‘in katılımıyla Balıkesir Asya Termal Otel‘de gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok ile Kepsut Kaymakamı Serkan Şeker, Belediye Başkanı İsmail Cankul ve ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Adnan Polat, rüzgar enerjisinin yerli ve sürdürülebilir bir kaynak olması nedeniyle enerjide dışa bağımlılığın önlenmesi için önemli olduğunu söyledi.
Polat, 2010 yılı sonu itibariyle dünyadaki rüzgar enerjisi gücünün 194 bin megavata (MW) ulaştığını ve bu gücün bölgelere dağılımında Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika ülkelerinin ilk üç sırayı paylaştığını kaydetti. Çin‘in geçen yıl gerçekleştirdiği yatırımlarla dünyanın en büyük Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurulu gücüne ulaştığına işaret eden Polat, Türikye‘nin rüzgar potansiyeli açısından ünyadaki en şanslı ülkeler arasında bulunduğunu vurguladı. Türkiye‘nin karada ve denizlerdeki rüzgar enerjisi potansiyelinin 48 bin megawat olduğuna dikkat çeken Polat, "Ülkemizde rüzgar enerjisi alanında son yıllardaki gelişmeler sevindirici olsa da gerçekleşen RES kurulu gücümüze baktığımızda henüz 1300 MW ulaşabildiğimizi görüyoruz. Bu açıdan önümüzde aşmamız gereken daha çok yol var. Hızla kentleşen, güçlü ekonomik büyüme gösteren Türkiye dünyadaki en önemli enerji pazarlarından biri konumunda bulunuyor." dedi.
Sürdürülebilirlik kavramının eskiden olduğu gibi artık sadece arz güvenliğinin değil çevre güvenliğini de içinde barındırdığına dikkat çeken Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı, enerji politikası oluşturabilmek için yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarının en etkin şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. Türkiye‘nin şu anda enerji ithalatçısı konumunda olduğunu hatırlatan Polat, "Ülkemizde enerji tüketiminin yüzde 70‘inden fazlası ithalat ile karşılanmaktadır. Bu durum mevcut cari açığımızın en büyük nedenidir. Yenilebilir enerji kaynakları başta olmak üzere tüm yerli kaynak potansiyelimizi kullanmamız şarttır." diye konuştu.
Nükleer enerjinin de ucuz ve ekonomik olması nedeniyle Türkiye‘nin enerji güvenliği açısından büyük önem taşıdığına değinen Polat, Japonya‘da deprem sonrasında dünyanın en güvenli nükleer santralleri arasında gösterilen Fukuşima Nükleer Santrali‘nde meydana gelen sızıntıya dikkat çekti. Polat, bu enerji kaynağını geliştirirken risklerin dikkatli şekilde değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Polat, şöyle devam etti: "Polat Enerji olarak nükleer enerjinin ülkemiz için önemini biliyor, ancak bu konuda planlamanın iyi yapılması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu tür enerji kaynaklarının geliştirilmesinin yanı sıra ülkemizin temiz, çevreci ve sürdürülebilir yenilenebilir enerji potansiyelinin sonuna kadar kullanılması bu nedenle büyük önem arz ediyor. Avrupa Birliği (AB) 2050 yılı için yüzde yüz yenilenebilir enerji vizyonunu tartışıyor. Bu gerçek ışığında Türkiye de rüzgar enerjisi için büyük hedefler ortaya koydu."
"28 ADET DÜZGAR TÜRÜBÜNÜ KURULACAK"
Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, 2000 yılında kurulan şirketlerinin, uluslararası yenilenebilir enerji sekterünün en büyük şirketlerinin biri konumundaki EDF-EN yanında Türkiye‘nin rüzgar enerjisi alanında en eski firması olan Demirer Enerji ile de Türkiye‘nin en büyük ortaklıklarını kurduklarını hatırlattı. Polat, iki şirketin tek başına sahip oldukları santraller dışında kurdukları iştirakler ile 214 MW gücünde 6 rüzgar enerjisi santraline sahip olduğunu belirterek, bunlardan birinin ise, Türkiye‘nin en rüzgarlı şehirlerinden biri durumundaki Balıkesir‘e "Poyraz Rüzgar Enerji Santrali" adı altında yapılacağını açıkladı.
Kepsut ilçesinde yapımına başlanan santral tamamlandığında 28 adet rüzgar türbini ile 54,9 MW kurulu güce sahip olacak. 2011 sonunda üretime geçirilmesi hedeflenen Poyraz RES, yaklaşık 75 milyon euro yatırım bedeli ile Polat-Demirer ortaklığının en büyük kurulu güce sahip santrali olacak. Poyraz RES tamamlandığında yılda 150 milyon kilovatsaat elektrik üretecek ve 75 bin kişinin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Santral yılda toplam 95 bin 250 ton CO2 azaltımı gerçekleştirecek.
Polat Enerji Ve Demirer Enerji Ortaklığı, En Büyük Rüzgar Santralini Balıkesir‘De Kuruyor
Polat Enerji ve Demirer Enerji ortaklığı, en büyük rüzgar enerji santralini Balıkesir‘in Kepsut ilçesinde kuruyor. 70 milyon euroya mal olacak proje tamamlandığında 75 bin kişinin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak. 2011 sonunda üretime geçirilmesi hedeflenen Poyraz RES‘te 28 adet rüzgar türbini ile 54,9 MW kurulu güce sahip olacak.