Rektör Budak Açiklamasi 'Filistin'de Yasananlar Açikça Soykirim, Insanliga Karsi Suçlarin Göstergesi'

Rektör Budak Açiklamasi 'Filistin'de Yasananlar Açikça Soykirim, Insanliga Karsi Suçlarin Göstergesi'

Ege Üniversitesi Rektörlügü, Filistin’de devam eden saldirilara dikkat çekmek ve Refah Sinir Kapisinin isgalini protesto etmek amaciyla “Filistin Meselesi ve Kudüs Davamiz” baslikli konferans düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, "Israil’in Ekim ayindan bu yana, basta Gazze Seridi olmak üzere Filistin’de masum sivillere yönelik gerçeklestirmis oldugu saldirilar, esi benzeri görülmemis bir insani felakete yol açmistir. Açikça soykirim ve insanliga karsi suçlarinin bir göstergesi olmustur" dedi.

Ege Üniversitesi (EÜ), “Filistin Meselesi ve Kudüs Davamiz” baslikli konferans düzenleyerek Israil’in katliamlarini ele aldi. EÜ Kültür Sanat Evinde gerçeklesen etkinlige; Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, rektör yardimcilari Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Banu Yücel, senato üyeleri, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Filistin’de yasananlarin bir insani felaket oldugunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Israil’in ekim ayindan bu yana, basta Gazze seridi olmak üzere Filistin’de masum sivillere yönelik gerçeklestirmis oldugu saldirilar, esi benzeri görülmemis bir insani felakete yol açmistir. Uluslararasi insan haklari norm ve ilkeler ihlal edilerek bölgede; hastanelere, sivil yerlesim yerlerine, ibadethanelere, uluslararasi yardim kuruluslarinin bulundugu bölgelere yönelik havadan ve karadan saldirilar neticesinde çogu kadin ve çocuk olmak üzere binlerce masum sivil hayatini kaybetmistir. Israil yönetiminin tüm tepkilere ragmen Filistin halkina yönelik sistematik bir sekilde devam eden agir ve insanlik disi saldirilari, sivillere yönelik toplu cezalandirma, genis çapta yikim ve yerinden etme politikalari açikça soykirim ve insanliga karsi suçlarinin bir göstergesi olmustur” dedi.



Rektör Budak: "Daha fazla insanlik dramina yol açmadan bir an önce sona erdirilmelidir"

Bölgede temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildigini söyleyen Prof. Dr. Budak, “Tüm ateskes çagrilarina ragmen savas suçu islemeye devam eden Israil, Refah bölgesindeki saldirilarina da devam etmektedir. Israil yillarca abluka altinda adeta açik hava hapishanesine dönüstürdügü Filistin’de, temel insan hak ve özgürlükleri ile uluslararasi hukukun ilkelerini hiçe sayarak insani yardimlari engellemek suretiyle açligi ve yoklugu en büyük silah olarak kullanmakta ve bölgede yasayan binlerce Filistinliyi göç etmeye zorlayarak bölgedeki insani drami daha da artirmaktadir. Israil’in Filistin’e yönelik isgal niteligindeki bu saldirilari daha fazla insanlik dramina yol açmadan bir an önce sona erdirilmelidir. Türkiye tarafindan, bölgede kalici bir barisin tesisi amaciyla iki devletli vizyon temelinde yapilan diplomatik girisimleri destekliyoruz. Bu anlamda, akademik camia olarak üzerimize düsen her türlü sorumlulugu yerine getirmeye hazir oldugumuzu bildirmek isterim” diye konustu.

Moderatörlügünü Ege Üniversitesi Birgivi Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabiyik’in yaptigi “Filistin Meselesi ve Kudüs Davamiz” baslikli konferansta ayrica; Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Küçük ve Birgivi Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Ögretim Üyesi Seyfullah Efe konusmaci olarak katildi.



“Yasanan soykirim, bir insanlik meselesidir”

Yasanan soykirimin bir insanlik meselesi oldugunu söyleyen Prof. Dr. Palabiyik, “Insanlik dramina dönüsen bu soykirim, artik sadece Müslümanlarin degil tüm insanligin meselesidir. Yapilan her zulme karsi gelinmelidir. Bu, Müslüman olmanin Türk olmanin yoludur, yordamidir. Varligimizin sebebidir. Bu yüzden bütün insanligi bu perisanliga sebebiyet verenleri lanetlemeye, buna maruz kalanlara yardim etmeye ve destek vermeye, onlar için dua etmeye davet ediyoruz” diye konustu.

Birgivi Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Ögretim Üyesi Seyfullah Efe de, konferans kapsaminda yaptigi konusmada, peygamberler tarihi boyunca Kudüs’te yasanan gelismeleri ve Kudüs’ün tüm dinler açisindan önemini anlatti. Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Küçük ise özellikle 1900’lü yillar kapsaminda Filistin ve Israil arasinda tirmanan gerilimin nedenlerine degindi.

Etkinlik sonunda Rektör Prof. Dr. Budak, ögrencilerle birlikte “Tüm Kampüsler Gazze Için Küresel Intifada” yazili pankartla fotograf çektirdi. Etkinlikte ayrica, Filistin’de gerçeklestirilen saldirida hayatini kaybedenler için lokma döktürüldü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile