Ruppur NGS'de 2'Nci Ünitenin Reaktör Kabinin Kurulumu Tamamlandi

Ruppur NGS'de 2'Nci Ünitenin Reaktör Kabinin Kurulumu Tamamlandi

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurulusu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, insasi devam eden Ruppur Nükleer Güç Santrali’nin 2’nci ünitesinde reaktör kabinin kurulumunun tamamlanmasi dolayisiyla düzenlenen çalisma ziyareti çerçevesinde Banglades’e gitti.

Rosatom Genel Müdürü Likhachev ve Banglades Basbakani Seyh Hasina Vecid, Ishwardi bölgesindeki santiyede reaktör kabinin kurulumunun son asamasini birlikte baslatti. Kurulum sirasinda reaktör, nakliye kilidi araciligiyla reaktör kabinin içine tasindi. Ardindan 334 tonluk yapi, bir kutup vinci ile tasarim konumuna yerlestirildi. Likhachev, konuya iliskin yaptigi açiklamada, “Bir yil önce 1’inci ünitede reaktör kabinin yerlestirilmesine tanik olduk. Bugün ayni islem 2’nci reaktörde tamamlandi. Pandeminin yol açtigi engellere ragmen Banglades’teki ilk nükleer güç santralinin insaatinin hizla ilerledigini görüyoruz. Tüm insaat ekibi tarafindan gerçeklestirilen iyi koordine edilmis çalismalari takdir ediyorum. Projeye verdikleri kesintisiz destek için Banglades Cumhuriyeti yetkililerine en içten sükranlarimi sunuyorum. Ortak çabalarimizla, Banglades halkinin dört gözle bekledigi nükleer enerji santralinin açilisina yaklasiyoruz" dedi.

Basbakan Seyh Hasina Vecidde ise Ruppur NGS projesinin hayata geçirilmesindeki basarili is birligi için Rus hükümetine ve Rus halkina tesekkür ederek sunlari söyledi:

"Santralin III+ nesil VVER reaktörlerine sahip iki ünitesi, her bir üniteden 1200 MW olmak üzere toplam 2400 MW elektrik üretecek. Bu da ülkemizin giderek artan elektrik talebinin karsilanmasinda önemli bir rol oynayacaktir. Nükleer gibi en modern teknoloji konusunda bilgi sahibi olmak, yeni nesillerin özel beceri ve yetkinlikler elde etmelerine olanak saglayacaktir. CO2 salimi yapmadigindan nükleer enerji çevre dostudur ve iklim degisikliginin olumsuz etkileriyle mücadeleye yardimci olacaktir."

Reaktör kabi kurulumunun basariyla tamamlanmasinin ardindan Aleksey Likhachev, NGS isletme personelinin egitimi için tasarlanan ve teknolojik altyapi bakimindan rakipsiz olan egitim merkezinin açilis törenine katildi.

Merkezde Banglades halki özel siniflarda ve en modern ekipmanlara sahip üretim atölyelerinde egitim görecek. Bununla birlikte Rus tarafi, Banglades tarafinin personeline bagimsiz olarak egitim verilmesini saglayacak gerekli tüm egitim ve ögretim programlarini da gelistirdi. Ziyaret çerçevesinde ayrica Rosatom Genel Müdürü Likhachev ile Banglades Basbakani Vecid arasinda Rosatom ve Banglades arasindaki stratejik is birligi konularinin ele alinacagi bir toplanti yapilmasi da planlaniyor.

2’nci ünitede VVER-1200 reaktör kabinin tasarim konumuna yerlestirilmesi birkaç asamada gerçeklestirildi.

Ilk olarak Liebherr-11350 paletli vinç, reaktör kabini güç ünitesinin tasima portalina kaldirdi. Reaktör kabi özel bir tasima araci üzerinde reaktör binasinin ana binasina tasindi ve ardindan kutup vinci reaktör kabini dikey konuma getirerek reaktör çukurundaki destek halkasina monte etti. Kurulum öncesinde, AEM-Technology tarafindan üretilen 333,6 ton agirliga, 11,18 metre uzunluga ve 4,57 çapa sahip VVER-1200 reaktör kabi, tüm yasal gerekliliklere uygun olarak giris denetiminden geçirildi. Toplam 2400 MW kapasiteli iki VVER-1200 reaktör ile donatilmis Ruppur NGS, 25 Aralik 2015 tarihli genel sözlesme uyarinca Banglades’in baskenti Dakka’ya 160 kilometre mesafede Rus tasarimi ile insa ediliyor. Banglades’teki ilk nükleer santral için Novovoronej NGS’nin iki ünitesinde basariyla uygulanmis olan ve tüm uluslararasi güvenlik gerekliliklerine tam olarak uyan modern III NesilVVER-1200 reaktörlü Rus tasarimi seçildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile