Rus Petrol Sirketi Rosneft, Kuzey Akim 2 Üzerinden Dogal Gaz Sevk Etmek Istiyor

Dogal gaz sirketi Gazprom, Rus yasalarina göre boru hatlariyla dogal gaz ihracat yetkisine sahip tek sirket konumunda.

Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak, ülkenin en büyük petrol sirketi Rosneft'in yakinda tamamlanmasi beklenen Kuzey Akim 2 boru hatti üzerinden dogal gaz sevkiyati gerçeklestirmek için basvuruda bulundugunu ve konunun degerlendirildigini açikladi.

Novak, baskent Moskova'da gazetecilere yaptigi açiklamada, petrol üretiminin yani sira son dönemde dogal gaz üretimine yönelik de yatirimlarini artiran Rosneft'e dair açiklamalarda bulundu.

Sirketin Kuzey Akim 2 üzerinden dogal gaz sevkiyati gerçeklestirmek istedigine dair girisimlerde bulundugunu anlatan Novak, "Rosneft bu konuda basvuruda bulundu. Su anda bakanliklarin görüslerini bekliyoruz, sonrasinda hükümet nezdinde konuyu istisare edecegiz." dedi.

Dünyanin en büyük dogal gaz üreticilerinden Gazprom, Rus yasalarina göre boru hatlariyla dogal gaz ihracat yetkisine sahip tek sirket konumunda bulunuyor.

Öte yandan, Gazprom Baskani Aleksey Miller da bugün yaptigi açiklamada, Kuzey Akim 2 üzerinden Avrupa'ya dogal gaz sevkiyatina bu yil baslayabileceklerini bildirmisti.

- Kuzey Akim 2 projesi

Toplam maliyetinin 10 milyar avro civarinda olmasi beklenen Kuzey Akim 2 projesiyle yilda 55 milyar metreküp Rus gazinin Baltik Denizi üzerinden Almanya'ya sevk edilmesi planlaniyor.

Ukrayna, Polonya ile Baltik ülkelerinin insasina karsi çiktigi projenin ortaklari arasinda proje sahibi Gazprom'un yani sira Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi sirketler yer aliyor.

ABD ve Almanya, 22 Haziran'da aldiklari kararla, Kuzey Akim 2 boru hatti projesinin tamamlanmasina izin verecek anlasmaya varmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile