Rusya-Ukrayna Savasi Türk Deri Sektörünü Vurdu

Rusya-Ukrayna Savasi Türk Deri Sektörünü Vurdu

Deri sektörü Rusya-Ukrayna savasinin olumsuz etkilerinden kurtulmak amaciyla bir takim tedbirler alinmasi için öneriler sundu.

Türk deri sektörü Rusya-Ukrayna savasinin olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Savasin etkisiyle iki ülkeye ihracat yapan firmalar, dar bogazdan geçiyor. Istanbul Ticaret Odasi Meclis Üyesi ve Gürsel Deri Tekstil Yönetim Kurulu Baskani Musa Evin, ITO meclis toplantisinda yaptigi konusmada bu problemlere degindi.

Deri konfeksiyon ve kürk sektörünün savastan en fazla zarar gören sektörlerin basinda geldigini anlatan Evin, “Rusya ve Ukrayna ile ihracat yapan ülkemiz sektörlerine devlet tarafindan pozitif ayrimcilik yapilarak uzun vadeli krediler verilmesi, var olan kredilerin ertelenmesi bir nebze de olsa firmalarimizi rahatlatarak ayakta kalmalarini destekleyecektir. Bu baglamda, senelerdir Türk derisi ve kürkünün Ukrayna’da magaza açip satislarini yapan firmalarin ülkemiz ihracatina önemli katkilar sagladiklari dikkate alinarak Ukrayna’da yasanan savastan dolayi halihazirda yerlesik durumda yikilmis/yanmis Türk magazalarina destek verilerek yok olmalarinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Türkiye’de faaliyet gösteren deri ve kürk üreticilerinin Ukrayna’da bulunan Türk firmalarindan alacaklarini alamamasi durumunda domino etkisiyle imalatçilarimizin olumsuz etkilenerek sikinti yasamamalari amaciyla Rusya ve Ukrayna’ya ihracat yapan firmalarin ihracatlarinda uzun vadeli krediler verilmesi önem arz etmektedir” dedi.

“Kurban derisi toplayan firmalara tuz destegi verilmesi”

Evin, komitece, Rusya ve Ukrayna arasindaki savastan kaynaklanan bahsi geçen sorunlarin çözümlenebilmesi için Ticaret Bakanligi nezdinde girisimde bulunulmasi yönündeki taleplerin degerlendirilmesi hususunun Baskanliga arzina karar verildigini söyleyerek su desteklerden bahsetti:

“Yaklasan kurban bayraminda kesilen kurban derilerinin heba olmamasi için derilerin toplanmasi konusunda Odamiz tarafindan öncülük yapilmasi, sektörümüz bakimindan son derece önem arz eden kurban derilenin zayi olmasini engellemek amaciyla kesilmesi ve toplanmasi konusunda ehil kisilerin görevlendirilmesi,

Ayrica zamlar nedeniyle fiyati oldukça yükselen tuzun kurban derilerinin bozulmamasi amaciyla mutlaka kullanilmasi gerektigi göz önüne alinarak kurban derisi toplayan firmalara tuz destegi verilmesi,

Konularinda çalisma yapilmasi ve ilgili Kurum nezdinde girisimde bulunulmasi yönündeki talebimizin degerlendirilmesi hususunun Baskanliga arzina karar verildi.

Deri ve kürk sektöründe KDV orani konusunda yasanan ve belirtilen sikintilarin çözümlenmesi amaciyla Hazine ve Maliye Bakanligi nezdinde girisimde bulunulmasi yönündeki talebimizin degerlendirilmesi hususunun Baskanliga arzina karar verildi.

Yüzde 18 olan KDV orani olan yari mamul degerli kürkün ithalinde, nihayi ürün haline geldiginde yüzde 25 ÖTV + yüzde 18 KDV ile satisi yapilmakta bu durum ülkemiz firmalarini rakip olan firmalarla rekabet edemez hale getirmektedir.

Ülkemizde üretilen degerli kürkten mamullerin yüzde 95 gibi yüksek bir orani ihraç edilmekte, yapilan ihracatin büyük bir kismi da ülkemizin güney sahillerinde turistlere gerçeklestirilmektedir.

Pirlantanin büyük bir kisminin iç piyasada satilmasina ragmen ÖTV alinmamasi yaninda yüksek oranda ihraç edilen degerli kürke yüzde 25 oraninda ÖTV uygulanmasi neticesinde ciddi anlamda olumsuz etkilenen satislarin düzenlenmesi ve var olan yanlisliginin giderilmesi son derece önem arz etmektedir.

Ayrica deri ceket, çanta, ayakkabi ve kemere uygulanan yüzde 8 oranindaki KDV’nin cüzdan da yüzde 18 olarak uygulanmasi deri sektörünü olumsuz etkilemektedir. Mikro ihracat yapiyoruz fakat yaptigimiz ihracat adi ihracat olmasina ragmen ihracat kredilerinin kapanmasinda kabul edilmiyor yesil pasaportta da kabul edilmiyor ihracat rakamlarinda da görülmüyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile