Safranbolu'da Maniye Domatesi Ve Çavus Üzümü Için Cografi Isaret Basvurusu Yapildi

Kaymakam Mehmet Türköz: 'Insallah önümüzdeki yil iki üründe de cografi isaretimizi alacagiz'.

Safranbolu Kaymakami Mehmet Türköz, maniye domatesi ve çavus üzümüne cografi isaret alinmasi için Türk Patent ve Marka Kurumuna basvurduklarini bildirdi.

Kaymakam Türköz, AA muhabirine, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2015'te cografi isaret konusunda farkindalik yaratma amaciyla mülki idare amirlerine ve belediye baskanlarina çagrida bulunuldugunu animsatti.

6 yildir Türkiye'de cografi isaret alimi konusunda yüzlerce müracaat yapildigini belirten Türköz, ülke genelinde 500'den fazla cografi isareti alinmis ürün oldugunu, Safranbolu'da da safran bitkisinin cografi isaretinin bulundugunu kaydetti.

Türköz, çok degerli tarimsal ürünlerinin oldugunu vurgulayarak, "Atalarimizdan kalan tohumlarla çiftçilerimizin bugüne kadar getirdikleri ürünler var. Biz de Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüz çalisanlariyla çavus üzümü ile maniye domatesi konusunda girisimlere basladik. Evraklari hazirladik. Geçen hafta Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaatimizi yaptik." dedi.

Bölgedeki çiftçilerin yüzyillardir bu ürünleri üreterek bugüne getirdiklerini aktaran Türköz, söyle devam etti:

"Biz de bu iki ürünümüzü markalastirmak baglaminda gerekli çalismalarimizi tamamlayarak müracaatimizi yaptik. Ben inaniyorum ki globallesen dünyada 10-15 yil içinde cografi isareti olmayan ürünlerin uluslararasi pazarda dolasimi konusunda ülkeler birtakim kisitlama getirebilir. Biz de bu konuda simdiden önlemimizi almak için ilçemizin iki önemli degerinin cografi isaretini alma konusunda müracaat ettik. Insallah önümüzdeki yil iki üründe de cografi isaretimizi alacagiz. Bütün çiftçilere bu iki ürünü bugüne kadar getirdikleri için tesekkür ediyorum."

Türköz, çalismalarindan dolayi Il Tarim ve Orman Müdürü Çetin Ayvalik, Safranbolu Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Emre ve tarim teskilatina tesekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile