Saglik Müdürü Bildirici'den 'Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasi' Açiklamasi

Saglik Müdürü Bildirici'den 'Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasi' Açiklamasi

Eskisehir Il Saglik Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Yasar Bildirici, ‘7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasi’ dolayisiyla düzenledigi basin açiklamasinda, her yil dünya genelinde 7-14 Ocak tarihleri arasinin ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasi’ olarak anildigini belirtti.

Dr. Ögr. Üyesi Yasar Bildirici, 1921 yilinda Londra’da trafik kazasi sonucu görme kabiliyetini kaybeden bir fotograf sanatçisinin, dikkat çekmek ve farkindalik olusturmak amaciyla bastonunu beyaza boyayarak dolasmasi sonucunda, 1931 yilinda ‘Fransiz Körler Örgütü’ tarafindan benimsenerek ‘Beyaz Baston’ simgesi haline getirildigini ifade etti.

Bu simge ile her yil ocak ayinin ikinci haftasi, dünya genelinde ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasi’ olarak kutlandigini vurguladi. Hafta boyunca resmi ve sivil çesitli kuruluslarin, farkli etkinliklerle göz sagliginin önemini vurgulayarak, görme engelli bireylerin yasadigi sorunlara çözüm yollari arastirdiklarini aktaran Dr. Ögr. Üyesi Yasar Bildirici, toplumda suur olusturmanin ve dayanismanin önemine dikkat çekti. Görme yeteneginin olmamasi veya kaybedilmis olmasi durumunun, göz sagliginin korunmasi açisindan büyük önem tasidigini vurgulayan Bildirici, dünya genelinde önlenebilir nedenlerden dolayi 10 milyon kisinin görme yetenegini kaybettigine dikkat çekti. Periyodik göz kontrollerinin önemine vurgu yaparak, birçok göz hastaliginin belirtileri ortaya çikmadan önce alinacak önlemlerle önlenebilecegini ifade etti.

“A vitamini içeren besinler düzenli olarak tüketilmelidir”

Göz sagligini korumak için önerilerde bulunan Dr. Ögr. Üyesi Yasar Bildirici, basin mensuplarina su noktalara dikkat etmelerini önerdi;

“Televizyon ve bilgisayar ekranina uzun süre yakindan bakilmamalidir, bilgisayar kullanimi sirasinda gözler sik sik dinlendirilmelidir, A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yesil sebzeler) düzenli olarak tüketilmelidir, göz hijyenine özen gösterilmelidir ve kitap okurken göz ile kitap arasinda en az 30 cm mesafe olmalidir. Ayrica, dogru isikta okuma ve yazma yapilmalidir, baskalarina ait gözlükler kullanilmamalidir, çocuklarda göz kaymasi veya görme bozuklugu belirtileri varsa, derhal bir göz doktoruna basvurulmalidir ve ilerleyen yasla birlikte düzenli göz muayeneleri yapilmalidir”

Son olarak, engelli olmanin kisinin seçimi olmadigini vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Yasar Bildirici, her zaman görme engelli bireylerin yaninda olmayi, egitim, rehabilitasyon, istihdam, bakim ve sosyal güvenlik sorunlarina çözüm bulma çabasini sürdürdüklerini belirterek, tüm görme engelli vatandaslara saglikli, mutlu ve basarili bir gelecek diledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile