Ülkemiz ve dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli iki etkenin obezite ve sigara kullanımı olduğuna dikkat çeken Aydın Erdoğan, “Bu iki etkenin en önemli ve ortak özelliği, kontrol altına alınabilen veya önlenebilen risk faktörleri olmalarıdır. Bu önemli ve anlamlıdır çünkü obezitenin ve sigara kullanımının önlenmesi durumunda, insanların karşı karşıya kalabilecekleri sağlık problemleri belirgin oranda azalacak veya şiddeti hafifleyebilecektir” dedi.
Bakanlığın sigara kullanımının önlenmesi konusuna önemli çalışmalara imza attığını ve atmaya da devam ettiğini kaydeden Erdoğan, “Tütünle mücadele konusunda oldukça iddialı çalışmalar ve projeler uygulamaya konulmaktadır. Tütün ürünlerinin kullanımının önlenmesi veya en aza indirilmesi amacıyla, 4207 sayılı tütün ve tütün zararlarının önlenmesi ve kontrolü kanunu kapsamında, ihlallerin tespitine yönelik ihbar ve şikayetlerin anında değerlendirilmesi ile rutin denetimlerin anlık olarak takibini ve raporlanmasını sağlamak amacıyla ‘Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi’ (DHSDS) geliştirmiş ve Ülke çapında uygulanmaya konulmuştur. Bu kapsamda Bakanlık tarafından, ilimize, her ilçe için en az bir tane olmak üzere ve sadece tütün denetimi işlemlerinde kullanılmak üzere programlanmış 19 adet tablet bilgisayarlar gönderilmiştir. Sistemin en önemli özelliği; alınan ihbarın anında değerlendirilmesine ve görüntülü olarak kayıt altına alınabilmesine ve tespitin anında Bakanlık Merkezindeki ilgili birime aktarılmasına imkan sağlamasıdır. Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) ile Merkeze ulaşan ihbar ve şikayetler anında en yakın konumdaki tütün kontrol ekibinin tablet bilgisayarına düşmekte ve bu denetim talimatı anlamına gelmektedir. Tablet bilgisayarına merkezden talimat gelen ekip hızla harekete geçerek ihlalin olduğu bildirilen adrese ulaşarak gerekli tespitleri gerçekleştirmektedir. Tablet bilgisayarlar 24 saat kesintisiz açık durumda bulundurulmak durumunda olup bu bilgisayarlara sahip olan ekiplerimiz 24 saat esasına göre görev yapmaktadır. Sistem sayesinde hangi ekibin nerede olduğu da merkezden görülmektedir” dedi.
Dumansız Hava Sahası Denetim Sistem (DHSDS) ile ilgili iş ve işlemlerin daha etkin ve sağlıklı bir şekilde koordine edilebilmesi ve yürütülmesi amacıyla Müdürlük bünyesinde Valilik Kampüsü içinde ayrı bir birim olarak hizmet vermek üzere “Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimi” kurulduğunu duyuran Erdoğan, “4207 sayılı tütün ve tütün zararlarının önlenmesi ve kontrolü kanununun uygulanmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşündüğümüz Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi ve yeni kurulan birimimizin ilimize hayırlı olmasını dilerim” dedi.
Sakarya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bünyesinde “tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimi” Kuruldu
Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Müdürlük bünyesinde “Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimi” kurulduğunu bildirdi.