Şan eğitmeni Ceylan Bozoğlu'ndan çarpıcı açıklamalar

Şan eğitmeni Ceylan Bozoğlu'ndan çarpıcı açıklamalar

İbrahim Tatlıses'e ders vermeye hazırlanan Şan hocası Ceylan Bozoğlu, Beyaz Gazete'ye konuştu. Ceylan Bozoğlu, karga seslileri eğitsende bir şey olmuyor dedi.

Hande Yener tizleri çok kötü Selim Akçil'in sesi berbat. Hülya Avşar detone sesi ile iş yapıyor. Türkçeyi bilmeyen Hadise fiziği ile götürüyor. beyazgazete.com özel haber

Bir çok ünlü sanatçının bu günlere gelmesinde büyük emekleri olan Ceylan Bozoğlu, sanat dünyasın sarsacak açıklamalarda bulundu. Şu sıralar İbrahim Tatlıses’e şan dersi vermeye hazırlanan Ceylan Bozoğlu,”İbrahim bey şarkı söylemeye niyet edince menejeri Eyüp beyi bana yollayarak Şan dersi almak istediğini vurgulamış.

Biz de hemen başlarız dedik. Tam o sıra evlilik işleri ortaya çıktı. Son görüşmemizde Düğünün ardından başlayalım dedi. Ve kısmet olur ise düğün töreninin ardından İbrahim beyin sesini eski haline getireceğiz” dedi.

BU SESLERİ NASIL ŞÖHRET OLUYOR HALA ANLAMIŞ DEĞİLİM
Türkiye’de her önüne gelenin şarkıcı yada şöhret olduğunu belirten Bozoğlu,”Örneğin Hülya Avşar kadın hep detone, Hadise ise yarım yamalak Türkçesi ile şarkı söylemekten acız, sadece fizigi ile iş yapıyor, Selim Akçil berbat bir sese sahip, Hande Yener ise tizleri hiç eksik değil bunlara hayret ediyorum.

Sayın Tatlıses ülkenin en iyi sesi bu adam bile bugün hala benden ders almak istiyorsa işte onun ne kadar büyük bir sanatçı olduğunun kanıtı. Yıllarca sevgili Sezen Aksu hocaya eşlik ettim. Kendisi hala her fırsatta beni çağırır ve çeşitli bilgiler ve sesini testini yaptırır” dedi

İŞTE MÜZİK VE ŞAN HOCASININ İLGİNÇ AÇIKLAMALARI
Özellikle televizyon kanallarında çıkan birçok yarışmadan sonra doğru şarkı söyleme kavramı tartışılır oldu ülkemizde. Fakat neye ve kime göre doğru diye soruyor insan. Yeryüzünün en mükemmel enstürmanını kullanmak ne kadar kolay? Hayatında hiç şan dersi almamış yada bu zor enstürmanın yapısından zerre kadar haberi olmayan insanlar oturdukları koltuklardan ahkam kesiyorlar.

İşin diğer bir yanı da diva edasıyla sahnelere çıkan ve toplum tarafından kabul görmüş pek çok solist bırakın doğru şarkı söyleyebilmeyi doğru konuşamıyor bile. Bunun en son örneğini Show Tv de yayınlanan ‘ O Ses Türkiye ‘ isimli yarışma programı..

Tamamen ticari kaygılar gözetilerek jüri koltuğuna oturtulan isimlerden acaba hangisinin şan ( profesyonel ses eğitimi ) eğitimi olduğunu enstürmanına 15 seneden buyana emek veren bir şancı olarak düşünüyorum .. Çeşitli hayallerle yarışmaya katılan içlerinde ekmeğini şarkı söyleyerek kazanan solistlerinde bulunduğu adayların haklıyken uğradıkları haksız eleştirilere bir eğitmen olarak isyan ettim doğrusu.

Örneğin Hülya Avşar ın bir ses yarışmasında jüri koltuğunda oturmayı hak etmediğini anlamak için canlı performansını dinlemek yeterli , aynı şekilde Hadiseye ’ ‘Kaç oktav sesin var ?, Ne kadar temiz söylüyorsun? Neden Türkiye de bu işi yapıyorsun ama Türkçeyi hala konuşamıyorsun? ‘’diye acilen birinin sorması lazım.. Bunlar dışında yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi de her şarkı söyleyen insana ‘Sanatçı’ denilmesi..

Bu beni hem güldürüyor hem de sanat eğitimi almış bir aday olarak üzüyor. Örneğin Ferhat Göçer, meşhur tenorumuz. Evet kendisinin ses rengi tenordur fakat çok kötü bir solistdir. Bunu anlamak için boğazında düğüm düğüm moraran damarlarını görmek yeterli.. Yada Hande Yener, o kadar kötü konuşuyor ki özellikle son kayıtlarında ne dediğini anlamak için en az iki kez dinlemek gerekli..

Bütün bunlara rağmen mesleğinin zirvesinde hala şan dersleri almaya devam eden Ajda Pekkanı , dünya standartlarında ses ve gırtlak ustalığına sahip olan İbrahim Tatlıses in doğal yeteneğini ve rezonansını hayranlıkla izlemekte ve dinlemekteyiz.

İki konservatuar (şan bölümü) bir yüksek lisans bitirmiş bir Şan eğitmeni olarak şunu söyleyebilirim; "Gerek eğitmenlerimden öğrendiklerimle gerek dünya sahnelerinden takip ettiğim solistlerle birebir uyum gösteren performansları gelecek nesillere ders olacak standartlarda."

Son olarak bu işle profesyonel yada amatör olarak ilgilenmeyi düşünen solistlere şu tavsiyelerde bulunabilirim; Şarkı söyleyebilmek çok güzel bir meziyettir fakat geliştirilmeyen her yetenek körelmeye mahkumdur, bunun yanı sıra vasat durumda diyebileceğim seslerin disiplinli ve teknik çalışmalarla geldikleri seviyelere bazen ben bile hayret edebiliyorum.

Seçtiğiniz eğitmenin çok iyi olması gerektiği gibi eğitim sürecini sizin nasıl değerlendirdiğinizde çok önemlidir. Özellikle toplum önünde belirli misyonlara sahip olan solistlerin, özellikle gelecek nesillere örnek olabilmek adına çok daha fazla donanımlı ve eğitimli olması gerekiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile