Sap Hastaliginda 'Kuslara' Dikkat

Sap Hastaliginda 'Kuslara' Dikkat

Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, sap hastaligi ile ilgili verdigi bilgilerde hastaligin tasinma ihtimali nedeniyle ahirlarda önlemler alinmasi gerektigini söyleyerek, “Ahirlara girip çikan kuslar, baska bir isletmeye virüsü tasiyabilir” dedi.

Sap hastaliginin viral bir hastalik oldugunu ve salya ile virüslerin yayildigini söyleyen Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, “Su an için 81 vilayetimizde sap virüsü ile ilgili karantina var. Tabi bu dönem dönem olabiliyor böyle salgin sekliyle. Daha önceki yillarda da a22 ile ilgili yani Iran suçu olarak nitelendirilen yine böyle bir salgin olmustu ve tüm bölgelerde hayvanlarin giris çikisi yasaklandi. Bunun bir de maddi cezasi bulunmakta. Kaçak olarak hayvanlarin giris çikislarinda 47 bin TL gibi bir cezasi da var bunun. Su an için tüm yurdumuz bununla ilgili karantina altinda. Tabi sap hayvanlarda viral bir hastalik. Yüksek atesle seyretmekte ve ekonomik kayiplardan ölüme varan kayiplara yol açmakta. Hayvanlarin agiz ve dil mukozasinda sulu yaralar seklinden dis deride dökülmeye kadar varabilen yaralar olusturmaktadir. Ayni zamanda disi hayvanlarin memelerinin sagim yapilan kisimlarinda sulu ve iltihapli yaralar olusmakta, deri dökülmekte ve ayni zamanda da tirnaklara ve ayaklara vurup topalliklara, tirnagin düsmesine varan boyutlarda rahatsizliklara sebep olan viral bir hastalik. Tüm bölgelerden alinan örneklerle birlikte Bakanlik Sap Enstitüsü, hemen asiyi üretmeye basladi ve il ve ilçe müdürlüklerindeki veteriner hekimler hizli bir sekilde 81 ilde asilama çalismalari yapiyor. Zaten virüslerin tedavisi ancak asilamayla olur koruyucu olarak. Onun için bir müddet daha bu devam edecektir ama asilama çalismalari bittikten sonra bu hastaligi da atlatacagiz ve salgin ortadan kalkarak karantina tedbirleri de tekrar eski günlere dönecektir” dedi.



“Kuslar için ahirlara file ya da tel örgü konulmali”

Ergül, kapali sistem ahirlarda kuslarin tasiyicilik vasfi nedeni ile önlemler alinmasi gerektigini söyleyerek, “Bu virüs bir ahirdan bir ahira ya da isletmeden isletmeye, bir sehirden bir sehre hayvanlarin hareketleriyle geçmekte. Onun için zaten bakanligimiz tedbir olarak hayvan hareketlerini kisitladi. Bunun haricinde de belki isletmede hastalikla ilgili belirti yok ama yan isletmede hastalik belirtisi var diyelim. O isletmeye gidip tekrardan kendi isletmesine gelindiginde bile ve ya kuslar vasitasiyla olabilir. Ahirlarimizin kimisi açik kimisi de kapali sistemde. Açik sistemdeki isletmelerde belki dezenfeksiyon kullanilarak hayvanlara birtakim tedbirler almak kaydiyla önlenebilir ama kapali sistemdeki ahirlarda pencerelere ve özellikle kapi giris çikislarina tel koymak, özellikle kuslarin içeriye girmesini önlemek hastaligin bulasmasini biraz daha azaltacaktir. Bunun haricinde mücadelenin en etkili yolu üretilen asiyi tatbik etmek ve ondan sonra 20 gün içerisinde tam bagisikligini verecektir asi. Yavas yavas da hastalik sönecektir. Ilk anda hasta olan bir hayvan ister istemez ilk 24 saat içerisinde agizlarindan gelen salya akintisiyla birlikte milyonlara varan virüsü disariya yayiyorlar. Oraya konan bir kus da ahirlarin içerisine giriyor ve ya gezindikleri yerlerde bulunuyor. Ya da bakicilarinin çizmesi de olabiliyor. Agizlarindan yara oldugu için sürekli salya gelmekte sap hastaliginda hayvanlarin. Buna bagli olarak da yem yemede güçlük çekmektedirler. O salyaya ister bizim ayagimiz, çizmemiz ve ya kendi temasimizla baska bir isletmeye gittigimizde bu virüsü direkt bulastirabiliyoruz. Kuslar da ister istemez buralara temas ettiginde baska bir isletmeye gelip buralarda dolastiginda virüsü diger isletmeye nakledebiliyorlar. Açik sistem isletmelerde bunun tedbirini almak zor ama kapali isletmelerde giris çikislari tel örgü ya da file ile kapattigimizda bu riski azaltmis oluyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile