Seker Hastaligi Dogru Yöntemlerle Tamamen Geçebilir

Seker Hastaligi Dogru Yöntemlerle Tamamen Geçebilir

Özel Ümit Batikent Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Gökçe Kundakçi Gelir, Tip 2 diyabetin önlenebilecegini ve erken dönemde alinacak önlemlerle bu hastaligin tamamen geçebilecegini söyledi.

Kabaca iki tip seker hastaliginin bulundugunu aktaran Dr. Gökçe Kundakçi Gelir, “Daha genç yaslarda görülen pankreastaki insülin saliniminin yetersizliginde olusan Tip 1 Diyabet, bu daha çok çocuklarda görülür. Yetiskinlerde ve daha çok gördügümüz Tip 2 Diyabet ise; insan vücut hücrelerinde insüline direnç gelismesi sonucunda, kan sekerinin yükselmesi olarak tanimlanir. Tip 2 diyabet beslenme ve yasam tarzi ile çok iliskilidir. Beslenme düzene konup, su tüketimi arttirildiginda ve hareket arttirildiginda hastaligin önüne geçmek mümkündür” ifadelerini kullandi.

Insülin direnci seker hastaliginin öncüsü

Halk arasinda gizli seker olarak bilinen insülin direncine dikkat çeken Dr. Gelir, sunlari söyledi:

“Neredeyse her obezite vakasi, insülin direnci ile birlikte görülüyor ve insülin direncinin bir sonraki asamasi tip 2 diyabet oluyor. Insülin direnci olan hastalar, seker hastasi adayidir. Yemek yemek kisiye iyi hissettirmelidir, ama yemekten sonra yorgun, piliniz bitmis gibi hissediyorsaniz bu iste bir terslik var demektir, iyi ve kaliteli yemek bize kendimizi iyi hissettirmelidir. Yemekten sonra hazimsizlik ve tatli istegi varsa insülin direnci olabilir, buna dikkat edilmelidir.”

Önlemek mümkün

Seker hastaliginin önlenebilir bir hastalik oldugunu ve dogru yöntemlerle geçebilecegini dile getiren Dr. Gökçe Kundakçi Gelir, “Daha çok protein, lif ve sebze agirlikli beslenme, karbonhidrat kisitlamasi ve hareketli bir yasam sekli ile seker hastaligi riskini azaltmak mümkündür. Tip 2 diyabette; genetik geçisten çok beslenme sekli daha önemli. Insülin direncini kirmak için temiz beslenmek gerekir.” diye konustu.

Seker hastaliginda beslenme ve spor ile ilaçlarin tamami kesilmese bile ilaç miktarini azaltmanin da mümkün oldugunu aktaran Dr. Gelir, “Bu hastanin durumuna baglidir, hastaligin vücudun diger organlarini etkilemedigi, ileri düzeyde olmayan durumlarda, hastaligi önlemek ve tedavi daha kolaydir. Ancak hastaligin uzun süre ve kontrolsüz olmasina bagli gelisen organ hasarlari olusmussa hastaligin geri döndürülebilen etkilerini azaltmak, geriye çevirmek zorlasir.” seklinde konustu.



Bir ögün 4 saat tok tutmali

Beslenmenin kisiye özel düzenlemesi gerektigini dile getiren Dr. Gelir, sunlari söyledi:

“Bir yemek yedikten sonra o ögünün bizi 4 saat tok tutmasi gerekir, eger bu süreden önce acikiyorsak ögünde tükettigimiz seyleri düzenlememiz gerekir. Örnegin; tabagin dörtte 1 karbonhidrat, dörtte 1i protein, dörtte ikisi ise sebze ve lifli gidalar olmalidir. Çok agir spor yerine sürdürülebilir bir sekilde haftada 4 gün 45 dakika tempolu yürüyüs yapilabilir. Kisi sivi degil suyu çok miktarda tüketmelidir, karbonhidrat ve seker kisitlanmali; haftada 1,2 gün tüketilebilir, uykudan 2,3 saat önce yeme içme isi sonlandirilmalidir, çünkü; gece tamir mekanizmamizin çalistigi zamanlardir, vücudun sindirimle degil bununla ilgilenmesi gerekir.”

Vücudun verdigi isaretler dikkate alinmali

Uzun süre seker hastasi olup bunu fark etmeyenlerin de olabilecegini ifade eden Dr. Gelir, “Çünkü bu kisilerin yasadigi sikayetler, zamanla onlarin normali haline gelebiliyor, gece 1 kere idrar çikan kisi 2,3 kez idrar çikinca da bunu normal kabul edebiliyor ama bu isaretleri dikkate almamiz gerekir. Vücut aslinda bizi uyariyor, bunlari dikkate almaliyiz.” ifadelerini kullandi.

Dr. Gökçe Kundakçi Gelir, seker hastaligi tanisinin konmasinda neler yapildigini ise su sözlerle açikladi:

“Eger hastanin sikâyetleri çok asikar ise, hizli kilo vermis veya almissa, agiz kurulugu varsa, kisinin idrari kötü kokuyor ve koyuysa ve seker degeri yüksekse 1 kerede tani konabilir ancak bizim için ayni gün 2 kez ölçüm yapmak veya birkaç gün sonra yeniden çoklu seker ölçümü yapmak daha dogru bir yöntemdir.”

Tani sonrasinda uygulanacak tedaviye hastaya göre karar verildigini aktaran Dr. Gelir, “Hastanin sekeri, ilaç kullanimina baslanmasi gereken düzeyde ise veya sinirda ise önce dogru beslenmeyi ve yapmasi gerekenleri anlatip 3 ay sonra yeniden kontrol öneriyorum. Ama seker yüksekliginin yikici etkileri basladiysa ilaç veya insülin ignesine basladigimiz durumlar da olabiliyor.” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile