Seyfi Oktay: Hakkımdaki soruşturma siyasi

Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan ve gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada hakkındaki soruşturma için, “Bağımsız yargı üzerinde referandum öncesinde baskı kurmak amacılıyla yapılıyor” değerlendirmesi yaptı. Oktay, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile yaptığı görüşmelerin “yargıyı etkileme y

Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan ve gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada hakkındaki soruşturma için, “Bağımsız yargı üzerinde referandum öncesinde baskı kurmak amacılıyla yapılıyor” değerlendirmesi yaptı. Oktay, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile yaptığı görüşmelerin “yargıyı etkileme yönünün bulunmadığını” savundu.

MESUT HASAN BENLİ

ANKARA - “Yargı görevini yapanları etkileme” suçlamasıyla gözaltına alınan ancak hastalığı nedeniyle Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’ne yatırılan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, hakkındaki iddialarla ilgili olarak avukatı Seyho Saya aracılığıyla görüşlerini açıkladı. Hakkındaki soruşturmanın siyasi amaçlı olduğunu söyleyen Oktay, “Soruşturma, HSYK ile bağımsız yargı üzerinde referandum öncesinde baskı kurmak amacıyla gerçekleşiyor” diye konuştu.

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile görüşmelerinin hukuka aykırı bir yönü bulunmadığını ifade eden Oktay, “Özbek ile görüşmelerimde yargıyı etkileme gibi amacım yoktur. Bundan çok üzgünüm. Türkiye’de hukuk devletinin tesis edilmesi için TCK ve CMK’da büyük değişiklik yapılmasında katkım oldu. Buna rağmen, yasalara aykırı bir şekilde kamuoyunda küçük düşürücü, kasıtlı haberler yapılıyor. Ayrıca soruşturmaların gizli olmasına rağmen, soruşturmayla ilgili bu haberlerin bilinçli olarak servis edildiğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘Haberler hakaret’
Avukat Saya da haberlere yansıyan görüşmeler ile müvekkiline isnat edilen suçla ilgisi olmadığını savunarak, şunları söyledi: “Oktay bey hâlâ ifade vermedi. Amaç müvekkil üzerinden hareketle yargıyı zor durumda bırakmak. Bu haberler müvekkilin yeniden tansiyonunun yükselmesine neden oldu. Haberler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü haberler tamamen isnat edilen suçla ilgisi olmayan hakaret içeriyor. Gizli soruşturmada bize ulaşmayan belgelerin basına nasıl sızdırıldığını da sorgulamak gerekir” diye konuştu.

Saya, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gözaltı kararının sona erdiğini belirterek “Sağlık durumu düzeldikten sonra talimatla ifadesi alınacak. Sağlık nedeniyle İstanbul’a gitmesi mümkün değil” dedi.

Ergenekon savcıları tarafından yapılan soruşturma kapsamında yapılan elde edilen telefon dinlemelerinden Oktay’ın, Yargıtay ve Danıştay’daki birçok dava dosyasına müdahale ettiği, yüksek yargıya atamalar için devreye girdiği öne sürülüyor.

Radikal
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile