Silah Kaçakçilari Ilk Kez Hakim Karsisina Çikti

Silah Kaçakçilari Ilk Kez Hakim Karsisina Çikti

Kocaeli merkezli 5 ilde düzenlenen silah kaçakçiligi operasyonunda gözaltina alinan 16 sanigin yargilanmasina baslandi.

Kocaeli Emniyet Müdürlügü ekipleri, 15 Mart 2022 tarihinde silah kaçakçiliginin önlenmesine yönelik Kocaeli, Istanbul, Yalova, Rize ve Sakarya’da farkli adreslere operasyon düzenledi.

Operasyon neticesinde 44 süpheli gözaltina alindi. Tespit edilen 5 silah üretim atölyesi, bir depo ve sahislarin bulunduklari yerlerde aramalar gerçeklestirildi.

Yapilan aramalarda 24 ruhsatsiz tabanca, 3 ruhsatsiz tüfek, 246 tabanca mermisi, bin 74 tabanca üst kapagi, bin 86 tabanca namlusu, 572 tabanca alt gövdesi, 245 namlu sapkasi, 94 kabza, 23 sarjör ve çok sayida tabanca parçasi ele geçirildi. Süphelilerden 20’si emniyetteki ifadelerinin ardindan serbest birakilirken, 24’ü de adliyeye sevk edildi. Adliyedeki islemlerinin ardindan 15 süpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi, 9 sahis ise adli kontrol sarti ile serbest birakildi.

Kocaeli’de yakalanan ve tutuklanarak cezaevine gönderilen Emrah A., Fatih Ö., Hakan Ö., Hasan H., Islam G., Kemal G., Mehmet Ç., Serhat O., Senol H. 11 ay tutuklu kaldiktan sonra adli kontrol sartiyla serbest birakildi.

16 sanik hakkinda iddianame hazirlandi

Olaya iliskin Kocaeli’de yakalanan Ali S.S. (30), Emrah A. (33), Erol H. (38), Fatih Ö. (38), Hakan Ö. (38), Hasan H. (62), Islam G. (42), Kemal G. (22), Mehmet Ç. (55), Murat G. (48), Mustafa A.(74), Mustafa Ç. (21), Nizamettin H. (47), Serhat O. (42), Senol H. (43) ve Yüksel Y. (41) isimli 16 sanik hakkinda iddianame hazirlandi. Iddianamede, silah ustalari olduklari anlasilan Serhat O., Hasan H. ile Senol H.’nin el yapimi silah üretmek maksadiyla tespit edilen adresleri kiraladiklari ve burada metal malzemeleri isleyerek, el yapimi tabanca yapiminda kullanilmak üzere hazir hale getirdikleri belirtildi. Iddianamede, 3 sanigin tabancanin metal malzemelerinin üretilmesi asamasinda ise Ali S.S., Emrah A., Mustafa Ç., Mehmet Ç., Nizamettin H., Erol H., Murat G., Kemal G., Hakan Ö., Fatih Ö. ve Mustafa A. isimli sahislarla birlikte hareket ettikleri ifade edildi. Tüm süphelilerin birbirleriyle irtibat halinde oldugu ve istirak halinde hareket ettiklerinin kaydedildigi iddianamede, farkli zamanlarda birden fazla kez bahse konu suçu islediklerinin sabit oldugu vurgulandi.

Saniklarin iddianamedeki ifadeleri

Iddianamede ifadesi yer alan Serhat O., "Senol H. ve Emrah A. ile birlikte Mehmet Ç. adina silah parçasi üretiyorduk. Hasan H.’de silah parçalarinin birlestirilmesini yapiyordu. Senol H. ise CNC makinesinde taslama, kesme islerini yapiyordu. Emrah A., Rize’den gelerek Kartepe’de bulunan evi silah imal isi için kiraladi" dedi.

Hasan H. de, Serhat O. ve Senol H. ile birlikte silah üretimi yaptiklarini, silah üretimi yapmasi karsiliginda Serhat O.’dan 12.500 TL maas aldigini ifade etti.

Senol H., amcasi Hasan H.’nin is yerinde silah üretiminde 2 parçanin üretimiyle ilgilendigini, Emrah A. ile Serhat’in Kartepe’de kiraladiklari evin içinde bir odaya silah atölyesi yaptiklarini söyledi.



Emrah A., kendisinin yaptigi tek seyin atis halinde olmayacak sekilde silah parçalarini birlestirmek oldugunu ve 4 ayda yaklasik 100 silahin birlestirmesini yaparak karsiliginda Serhat O.’dan 35 bin TL para aldigini belirtti.

Mustafa Ç., paraya ihtiyaci oldugu için Serhat O.’nun yaninda sanayide ise basladigini, bu is yerinin iki bölmesi oldugunu, ikinci bölmeden sürekli ses geldigini ancak kendisinin oraya alinmadigi için yasa disi is yapildigini düsünerek 12’inci günün sonunda isi biraktigini dile getirdi.

2005 yilinda silah ticareti suçundan 6 yil 8 ay hapis cezasina mahkum edildigini söyleyen Nizamettin H., silah imalati satisi ya da temini konusunda herhangi bir ilgisinin bulunmadigini beyan etti.

Ali S.S., Serhat O.’nun silah yapimi için Emrah A.’ya malzeme getirdigini, Emrah’in da silah parçalarini birlestirme isini yaptigini, kendisinin olayla ilgisini olmadigini söyledi.

Kemal G. ise suçlamalari kabul etmedi.

Ilk durusma görüldü

16 sanik hakkinda "Izinsiz olarak atesli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme, satma" ve "1. fikrada yazili fiilleri iki ya da daha çok kisinin toplu olarak islemesi" suçlarindan açilan davanin ilk durusmasi, Kocaeli 1. Agir Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Durusma salonunda Hasan H., Islam G., Murat G., Nizamettin H., Mustafa Ç., Kemal G. ve avukatlari hazir bulunurken, Senol H., Mustafa A., Ali S.S., Emrah A., Erol H., ise SEGBIS ile katildi.



"Silahi seviyoruz atalarimizdan kalan bir miras"

Tek tek söz alan tutuksuz saniklardan Hasan H., Murat G., Nizamettin H., Mustafa Ç., Emrah A., Kemal G., Mustafa A., Ali S.S., Erol H. suçlamalari kabul etmeyerek, beraatlerini istedi. Suçlamayi kabul etmeyen Islam G., "Bana silah ticaretini teklif edildi ancak kabul etmedim. Silahi seviyoruz, atalarimizdan kalan bir miras" diye konustu.

Senol H. ise "Sanayide sigortali olarak çalisiyordum. Kurusiki fabrikasina parça ürettiklerini söylüyorlardi. Patronum Serhat O.’ydu. Suçlamalari kabul etmiyorum, beraatimi istiyorum" seklinde konustu.

Mahkeme heyeti, avukatlarin ve saniklarin talepleri üzerine yurt disi yasagini kaldirarak, durusmayi erteledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile