Sindirgi, Uçan Hali Festivaline Hazir

Sindirgi, Uçan Hali Festivaline Hazir

Sindirgi’da her yil düzenlenen Uluslararasi Sindirgi Yagcibedir Uçan Hali Senligi’nin 22’ncisi 1-4 Eylül tarihleri arasinda gerçeklestirilecek. Senlik öncesinde Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas senligin tarihçesi ve senlikte yer alacak etkinliklerle ilgili basin toplantisi düzenledi.

Kuvayi Milliye Günü, Sindirgi Günü, Kurtulus Günü ve Gastronomi Günü olarak dört farkli konseptte düzenlenecek 22’nci Uluslararasi Sindirgi Yagcibedir Uçan Hali Senligi hakkinda bilgiler veren Belediye Baskani Ekrem Yavas, ülkede yasayan herkesi Dogal Sehir olarak adlandirilan Sindirgi’ya davet etti. Senlik boyunca birçok farkli alanda etkinliklerin düzenlenecegini söyleyen Ekrem Yavas, senligin bu yil daha genis katilim ile olacagina dikkat çekti.

Yavas: “Amacimiz Yagcibedir Halisini dünyaya tanitmak”

Yagcibedir Halisinin Sindirgi için önemine deginerek toplantiya baslayan Belediye Baskani Ekrem Yavas, “Türkiye’de yerel tezgahlarda dokunan tek hali olan dünyaca ünlü Yagcibedir Halisini yasatmak ve el sanatlarimizin yok olmasini engellemek amaciyla her yil Eylül ayinin ilk haftasinda Uluslararasi Sindirgi Yagcibedir Hali, Kültür ve Sanat Günleri gerçeklestirilmektedir. Bir festivalden öte hikayesi olan, kültür ve sanatin bulustugu yöresel bir sölen havasinda yapilmaktadir. Kisa vadede ilçemizin, Yagcibedir Halisi ve Yagcibedir Yörüklerinin geleneksel yasam kültürünün ülkemize ve dünyaya tanitilmasi amaçlanmaktadir. Bunun yani sira geleneksel Türk el sanatlarina, yine kültürümüzün bir parçasi olan ata sporlarimizdan yagli pehlivan güresleri ile atli cirit müsabakalarina ve diger spor etkinliklerine de yer verilmektedir. Bu etkinlikler sayesinde yerel halk farkli insanlarla ve kültürlerle temas ederek kendi kültürünü tanitma ve farkli kültürleri kendi evinde tanimanin mutlulugunu yasamaktadir. Kültürün yani sira yöresel ürünlerde tanitilmakta, satisa sunulmaktadir. Kisaca 12 ay boyunca Sindirgi’da yapilan kültürel faaliyetler ve üretimin taçlandirma noktasini Yagcibedir Uçan Hali Senligi olusturmaktadir” diye konustu.



“3 bin yillik Yagcibedir Hali ve Yörük Kültürünü sürdürüyoruz”

Bu yil 1-4 Eylül tarihleri arasinda düzenlenecek senlik hakkinda bilgiler veren Ekrem Yavas, “1984 yilinda ilçe kaymakamligi tarafindan baslatilan, ancak çesitli yillarda ara verilen festival 2004 yilinda Sindirgi Belediyesi tarafindan desteklenerek geleneksel hale getirilmistir. Kültür ve Turizm Bakanligi ve son yillarda Büyüksehir Belediyesi isbirligi ile dahla farkli bir boyuta tasinmistir. Her yil 1-4 Eylül arasi Sindirgi’da festival zamanidir. 3 bin yillik Yagcibedir Hali ve Yörük kültürünü günümüzde yasatmayi hedefleyen ve bu çerçevede yapilan sanat günleri birçok etkinlige ev sahipligi yapmaktadir. Geleneklerimizi gelecege tasiyan bu festivalde; Yagli Pehlivan Güresleri, Fener Alayi Yürüyüsü, En Güzel Yagcibedir Hali Yarismasi, En Hizli Yagcibedir Hali Dokuma Yarismasi, Uçan Yagcibedir Hayi Yarismasi, Geçmisten Günümüze Yöresel Sindirgi Gelinleri Defilesi, Yöresel Deve Oyunlari, Dügün Keskegi Dövme Etkinligi, Yöresel Kina Merasimi, Dügün Güresi Gösterisi, Gelin Çikarma Töreni, ata sporumuz Yöresel Cirit Müsabakalari, yerli ve yabanci konuklarin halk oyunlari gösterileri yapilacak” ifadelerini kullandi.

“Senlikte yok yok”

Senlikte yer alan etkinlikler hakkinda da bilgiler veren Belediye Baskani Ekrem Yavas, “Etkinliklerin yapildigi, sirkülasyonun yogun oldugu bölgede Sindirgi’nin kentsel kimligini gösteren birçok imge yer almaktadir. Festival; Yagcibedir hali motiflerinin bulundugu, Türkiye’nin tek açik hali pazarinin kuruldugu Cumhuriyet Meydaninda ve Sindirgi’nin tarihi dokusunu barindiran Serif Pasa Meydaninda düzenlenmektedir. Bu alanda kurulan 120’ye yakin stantta Yagcibedir Halilari ve unutulmaya yüz tutmus Geleneksel Türk El Sanatlari sergilenmektedir. Kocakonak panayir alaninda, Yagli Pehlivan Güresleri ve ilçede bulunun Atli Cirit Spor Kulüpleri isbirligiyle gerçeklesen yöresel cirit müsabakalari bu festivalde yerini almaktadir. Türkiye’de tek olarak yapilan Demirci, Gördes ve Sindirgi ilçelerinin ortaklasa düzenledigi Kuvayi Milliye kahramanlari anma töreni ve 3 Eylül kurtulus günü kortej yürüyüsü ile festival ayri bir anlam kazanmaktadir. Yöresel ve Türkiye’de gündem olan sanatçilarin konserleri ile eglence dolu bir festival yasanmaktadir. 4 gün süren festival çerçevesinde termal tesisleri ve essiz dogasi ile Dogal Sehir Sindirgi’da 250 bine yakin ziyaretçi agirlanmaktadir. Bu yil 22’ncisi düzenlenecek festival 1-4 Eylül tarihlerinde gerçeklestirilecek olup, Yagcibedir’den Modaya Yolculuk Defilesine de ev sahipligi yapacaktir. Kurtulusun 100’ncü yili olmasi münasebetiyle etkinlikler daha kapsamli hale tasinmis, kurtulus günü kutlamalari da senlik programina yayilmistir” degerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile