Sinop'un Bitki Varlığı Masaya Yatırıldı

Sinop'un Bitki Varlığı Masaya Yatırıldı

Sinop'ta, bitki varlığından sürdürülebilir faydalanmayı sağlamaya yönelik düzenlenen "Flora Çalıştayı" büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Sinop Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü tarafından Orman İşletme Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştaya Vali Dr. Ahmet Cengiz, Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürü Ercan Yeni, kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda akademisyen izledi. Sinop'a mevcut olan zengin bitki varlığının sanayide kullanımı ve bu noktada yeni iş sahalarının açılabilirliğinin masaya yatırıldığı çalıştay iki bölüm olarak gerçekleştirildi.

İlk bölümde açılış konuşmasını yapan Vali Dr. Ahmet Cengiz, bitki çeşitliliğinin korunmasının önemine değindi. Cengiz, "Artık kendimize özgü bitkileri hızla kaybediyoruz. Tohumları kaybediyoruz. Domatesler domates olmaktan çıkıyor. Salatalık salatalık olmaktan çıkıyor. Ne yediğimizi biliyor muyuz. Ben doğrusu çok emin olamıyorum ne yediğimizden. Belki insanlık kıyameti genetiği değiştirilmiş bitkilerden bulacak. Yani bir anlamda insanlık kendi sonunu hazırlıyor diye düşünüyorum. Bu yüzden bitkiyle ilgili çalışmaları, organik tarımı geliştirme açısından çok önemli buluyorum" dedi.

Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürü Ercan Yeni ise konuşmasında Sinop'un bitki çeşitliliği yönüyle önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Sinop genelinde bin 500'e yakın bitki çeşidinin olduğunu dile getiren Yeni, "Bildiğiniz gibi ülkemizin bitki varlığı çok zengin. Türkiye’de 10 binden fazla bitki çeşidi var. Sinop’ta da bin 500’e yakın bitki çeşidi var. Bitki varlığının çeşitliliği yüksek bir değer. Çünkü dünya üzerinde yapılan ticaretin yüzde 45’i bitkilerle alakalı. Gıda, ilaç, parfümeri gibi birçok sektörde bitkiler kullanılıyor. Bu da insanlara gelir kaynağı oluyor. Bitki sayısı yüksek olan ülkemizde ekonomik değeri yüksek bitkilerde bulunmaktadır. Sinop'a mevcut olan zengin bitki varlığının sanayide kullanımı ve bu noktada yeni iş sahalarının açılmasını arzu ediyoruz. Bu açıdan bitki varlığımızın korunması çok önemli. Bizde bu maksatla bir çalıştay düzenledik. Mesela Sinop'ta daha önce keten üretimi öz konusunda. Bu da çalıştayımızda konuşulacak. Ayrıca yeni bitki türleri de umut olabilir. Çünkü çok çeşitlilik zengin miktarda Sinop'ta mevcut. Birde kırsalda gizli bir potansiyelimiz var. Bunların açığa çıkartılması lazım. Bunu da yapmak için bir farkındalık sağlamak istedik ve bu çalıştayı düzenledik" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile