'Siyahtan Beyaza Yalnizliklar' Fotograf Sergisi

'Siyahtan Beyaza Yalnizliklar' Fotograf Sergisi

Yazar ve fotograf sanatçisi Güven Baykan, SANKO Sanat Galerisi’nde “Siyah’tan Beyaza Yalnizliklar” temali fotograf sergisini açti.

Sergi açilisinda konusan Baykan, yasanan deprem felaketi sonrasi bölge halkinin sanatla bulusmasinin iyilesmeye katki sunacagini belirterek, “Fotograf dünyanin her tarafinda anlasilan ve geçerliligi olan bir dil” dedi.

Bütün renklerin siyah ile beyaz arasinda sakli oldugunu ifade eden Baykan, “Renkle bir sey anlatabilirsin ama siyah ile beyaz arasinda renk yelpazesi çok genis. Renklerle çok güzel fotograflar olusturabilirsiniz ama siyah ile beyazda duygu vardir. O nedenle çalismalarimda siyah ve beyazi tercih ettim” diye konustu.



Her bireyin yasam içerisinde bir not birakmaya çalistigina dikkat çeken Baykan, sözlerini söyle sürdürdü: “Aslinda hepimiz yaptiklarimizla yasamda iz birakiyoruz. Benim notlarim da fotograf, öykü ve siir üzerine. Bu anlatida duygudan duyguya degisiyor. Duygular sanatin olusumunu ve izleyicinin ruh halini de etkiliyor. Sanat yaparken sanatçiya, izleyiciyle bulustuktan sonra ise tamamen izleyiciye aittir. Fotograflarimda biraktigim boslukla izleyiciye hayal kurma alani sagliyorum. Bu sayede izleyici ile konusup dertlesiyorum. Fotograf hayali bir süreçtir. Önce kurar, hayal eder ve harekete geçersin. Kadraj içerisinde hikaye aslinda fotografi çekenin geçmisteki öyküsünü anlatir."

“Sanatin iyilestirici gücüne inaniyorum”

“Fotograf geçmis ile gelecek arasinda köprü olan, zamana taniklik eden ve hiçbir dönem geçerliligini yitirmeyen bir belgedir” diyen Baykan, sunlari kaydetti: “Çagimizin teknolojik gelismeleri de fotografin gelecek kusaklara aktarilip nesiller boyu yasamasina büyük katki sunmaktadir. Sanatin iyilestirici gücüne inaniyorum. Bu anlamda özellikle bizleri derinden yaralayan deprem felaketi sonrasi bölge halkinin sanatla bulusmasi iyilesmeye katki sunacaktir. Bütün sanatçi arkadaslarimi deprem felaketinin yasandigi bölgede etkinlik yapmaya davet ediyorum.”

Hep okuma üzerine kurulan bir hayati anlatma istegi hissedince fotograf, öykü ve siire yöneldigini kaydeden Baykan, gençlere su önerilerde bulundu: “Birincil olarak anlayarak okumak gerekiyor. Izleyici, dinleyici veya anlatici olarak sanatin bir daliyla mutlaka ilgilensinler. Hayat sanatla iyilesip sanatta anlam buluyor. Yasamin içerisinde iz birakmak gerekiyor. Bu nedenle gençlerimiz yeni gelismeleri de takip edip yenilikleri iskalamadan yasadiklari topluma yararli olmak için çalissinlar.”

SANKO sanati destekleme konusunda örnek teskil ediyor

Özel sektörün sanat ve sanatçiyi desteklemesinin sanatin büyümesine önemli katki sundugunu vurgulayan Baykan, sözlerini söyle tamamladi. “Güçlü toplum olmanin yolu sanati güçlendirmekten geçiyor. Sanati desteklemek belirli bir birikime sahip olmayi gerektirir. SANKO bu anlamda örnek bir is yapmaktadir. Fotograflarimi SANKO Sanat Galerisi’nde Gaziantepliler ile bulusturmaktan onur ve gurur duyuyorum. SANKO Sanat Galerisi’ne ve sanata ve sanatçiya destek olan Konukoglu Ailesine sükranlarimi sunuyorum.”

Konusmalardan sonra Gaziantep Il Kültür ve Turizm Müdür Yardimcisi Mehmet Aykanat, SANKO Holding tarafindan bastirilan “Zeugma” isimli yayini Güven Baykan’a takdim etti.

Sergi açilisina Gazi Kütür AS Yönetim Kurulu Bakani Hakan Tanriöver, SANKO Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Baskan Yardimcisi Cengiz Halil Çiçek, Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoglu ve sanatseverler katildi.



Baykan’in 30 eserinin yer aldigi “Siyahtan Beyaza Yalnizliklar” isimli fotograf sergisi, SANKO Park AVM üçüncü katta bulunan SANKO Sanat Galerisi’nde 26 Mayis 2023 tarihine kadar her gün 10.00- 22.00 saatleri arasinda gezilebilecek.

Güven Baykan hakkinda

Güven Baykan, ilk, orta ve üniversite egitimini Trabzon’da tamamladi. 1987 Denizli Geleneksel Tiyatro Senligi’nde Oktay Arayici’nin Rumuz Goncagül adli oyunundaki “Müfit Mürted” karakteriyle en iyi erkek oyuncu ödülünü aldi. 2013 yilinda yazmaya basladi.

Ilk siir kitabi 2015 yilinda “Aksamlik” adiyla, ikinci siir kitabi 2016 yilinda “Yol Hep Ikiye Ayrilir” adiyla, üçüncü siir kitabi 2019 yilinda yayinlandi. 2017’de Ankara Özel Tevfik Fikret Okullari ögrencileriyle hazirladigi “Bir Orman Siir Fidani” isimli kitabi yayinlandi. “Aksamlik” adli oyunu dünya prömiyerini Trabzon’da yapti ve birçok tiyatro festivaline katildi.

Oyun 2018 yilinda Direklerarasi Seyirci Ödülü’ne layik görüldü.

1986 yilinda dagcilikla es zamanli fotografla tanisti. Ulastigi köylerdeki yasamlari arsivledi. Dijital hayatla birlikte sokak ve deneysel fotograflara ilgisi artti. Ulusal ve uluslararasi fotograf sitelerinde editör olarak görev yapti. Birçok ulusal - uluslararasi sergiye katildi.

Siyahtan Beyaza Yalnizlik serisindeki fotograflari sirasiyla, UKKSA Sanat Akademisi, Washington, Ankara, Paris, Tokyo ve en son dogdugu topraklar Trabzon’da sergilendi. Güven Baykan’in Türkiye ve çesitli ülkelerin resmi ve özel koleksiyonlarinda fotograflari bulunmaktadir.

Halen fotograf ve siir konusunda çesitli kurumlarda ve üniversitelerde söylesilere katilan ve fotograf egitimleri veren Baykan, gazetelerde sanat ve köse yazilari yazmaktadir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile