‘Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı’ndan Mustafakemalpaşa İçin Yeni Projeler

‘Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı’ndan Mustafakemalpaşa İçin Yeni Projeler

Bursa Mustafakemalpaşa'ya yönelik projelerin ele alındığı ‘Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı’nda, tarımsal organize sanayi bölgesi kurulması, turizm alanlarının geliştirilmesi, bor madenlerinin yerinde işletilmesi için ortak girişim oluşturulması, endemik bitkiler ve gök bilim etkinliklerine yönelik projeler ilgi gördü.

Mustafakemalpaşa’nın sosyal, ekonomik, çevresel ve kültürel yönleri, uzman eğitmenler ve kanaat önderlerinin katıldığı ‘Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı’nda ele alındı. Mustafakemalpaşa Belediyesi, Bursa Kent Konseyi Sürdürülebilir Kalkınma Grubu ve Türkiye Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Bursa Destekleme Derneği tarafından düzenlenen çalıştay, Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

Çalıştaya, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Bursa Kent Konseyi Sürdürülebilir Kalkınma Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Uysal, TOSYÖV Bursa Destekleme Derneği Başkanı Habil Duran, belediye meclis üyeleri, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri katıldı.

3 oturumda yapılan çalıştayda, Mustafakemalpaşa’nın sürdürülebilir gelişmesinin temelini oluşturacak politikalar arasında öncelikler belirlenirken, bu doğrultuda katılımcılar tarafından çözüm önerileri sunuldu. Çalıştayın açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Sürdürülebilir Kalkınma Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Uysal, daha önce Keles ve Yenişehir’de yapılan organizasyonla yerelde sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin ihtiyaç ve talepleri gündeme getirdiklerini söyledi.

Uysal, bu çalıştayda Mustafakemalpaşa’nın kalkınma vizyonunu ve geleceğe yönelik hedeflerini belirleyeceklerini dile getirdi. Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ise Mustafakemalpaşa’nın tarım ve tarıma dayalı sanayiye bağlı olarak kalkınmayı planlayan bir ilçe olduğunu vurgulayarak, en büyük ihtiyacın yetişmiş insan gücü olduğunu belirtti.

Başkan Kurtulan, “Bizler, global düşünüp yerel uygulayan aktörler olarak, sahip olduğumuz değerleri geleceğe taşımak, katma değer oluşturmak ve yaşam standardını yükseltmekle mükellefiz. Bu çalıştayda Mustafakemalpaşa’nın kalkınması için gereken ihtiyaçlar bilimsel olarak ortaya konacak. Kolektif düşünceyle ortaya çıkacak yol haritasını sağlam ve kararlı adımlarla takip edeceğiz. Çalıştaya katılarak Mustafakemalpaşa’nın geleceğine farklı bir bakış getirecek uzman eğitmenlerimize ve kanaat önderlerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

TOSYÖV Bursa Destekleme Derneği Başkanı Habil Duran da beyin fırtınası ve Ortak Akıl sayesinde; eğitim, turizm, ekonomi, sağlık, ulaşım ve diğer kalkınma alanlarında Mustafakemalpaşa’nın nereye gideceğinin bilimsel verilerle ortaya konacağını ifade etti.

UYGULANABİLİR 101 PROJE SUNULDU

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Işığıçok’un moderatörüğünü yaptığı çalıştayın ilk bölümünde katılımcılar, uzman eğitmenler eşliğinde Mustafakemalpaşa’nın güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini belirlemek üzere dört çalışma grubuna ayrıldı.Gruplardan çıkan sonuçların değerlendirilmesinin ardından gruplar, Mustafakemalpaşa ile ilgili çeşitli projeler üretti. Çalıştayın son bölümünde ise ortaya çıkan proje fikirlerinin tanıtımı yapıldı. 101 uygulanabilir projenin tespit edildiği çalıştayda; tarımsal Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması, turizm alanlarının geliştirilmesi, OSB’ye büyük marka firmaların kazandırılması, bor madenlerinin yerinde işletilmesi için ortak girişim oluşturulması, endemik bitkileri değerlendirme ve işleme tesisinin kurulması ve gök bilim etkinlikleri projeleri öne çıktı. Çalıştayın ardından katılımcılar, Mustafakemalpaşa’nın turizm merkezleri Suuçtu Şelalesi ve Tümbüldek Kaplıcaları’nı gezdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile