Taliban, Afganistan'in Yeniden Insasina Çin'in Yardim Edecegini Belirtti

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid: 'Pekin, ülkeyi yeniden insa etmede bize yardim edecek. Bizim ana partnerimiz olacak' 'Katar ve Türkiye, havalimaninin yeniden faaliyete geçmesiyle ilgileniyorlar'

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan'in yeniden insasinda Çin'in kendilerine yardim edecegini söyledi.

Taliban Sözcüsü’nün, Italya’nin önde gelen yüksek tirajli La Repubblica gazetesinde "Taliban olarak Italya'nin bizi tanimasini istiyoruz" ve "Çin, bizi finanse edecek" baslikli röportaji yayimlandi.

Söz konusu röportajda Mücahid, Çin ile iliskileri konusunda, "Pekin, ülkeyi yeniden insa etmede bize yardim edecek. Bizim ana partnerimiz olacak. Ülkemize yatirim yapma ve yeniden insa konusunda hazir olmasi sebebiyle Çin, bizim için temel ve olaganüstü bir firsati temsil ediyor." ifadelerini kullandi.

Çin'in "Kusak Yol" girisimini önemsediklerini dile getiren Mücahid, "Bu proje, antik Ipek Yolu'nu yeniden canlandiracak. Ayrica, Çinliler sayesinde yeniden isletilebilecek bakir madenlerimiz var. Son bir not olarak, Çin, bizim dünya pazarlarina açilisimizi temsil ediyor." yorumunu yapti.

Mücahid, bölgede agirligi olan önemli bir ortak olarak gördükleri Rusya ile de iyi iliskileri sürdüreceklerini, Moskova'nin kendileriyle beraber uluslararasi barisin kosullarini yaratmaya yönelik ara buluculuk yapmaya devam ettigini aktardi.

Kabil Havalimani'nin ne zaman açilacagina iliskin soruya ise Zabihullah Mücahid, havalimaninda kontrolü ele aldiklarini ancak ciddi ve büyük zararlarin oldugunu belirterek, "Katar ve Türkiye, havalimaninin yeniden faaliyete geçmesiyle ilgileniyorlar. Önümüzdeki üç gün içinde tamamen temizlenmis olacak ve kisa sürede her sey yeniden insa edilmis olacak. Havalimaninin eylülde faaliyete geçecegini umuyorum. Insallah." yanitini verdi.

Mücahid, Italya ile iliskileri de yeniden bir düzene oturtmak istediklerini ifade ederek, "Ümit ediyoruz ki, ülkeniz bizim Islami hükümetimizi tanir ve bu röportajimiz siyasi ve diplomatik iliskilerimizi kuvvetlendirir. Umarim Italya, Kabil'deki büyükelçiligini yeniden açar. Sizin ülkeniz, bizim için çok önemli." degerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile