Tarihi Kentte Canli Kukla Gösterisi

Tarihi Kentte Canli Kukla Gösterisi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Bilimsel Arastirma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) tarafindan desteklenen proje kapsaminda yürütülen “Kukla Yapim Atölyesi” çalismalarinin ardindan UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun tarihi sokaklarinda “Ögrenci Interaktif Kukla Performansi” ve “Üç Günlük Dünyada Bir Muhsin Bey” sergilendi.

Yürütücülügünü KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Resim Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Asuman Özdemir’in, arastirmaciligini Dr. Ögretim Üyesi Pinar Çanakçi Çavdur ve egitmen kukla sanatçisi Cansu Akdeniz’in yaptigi, “Performans Çalismalarinda Ögrenci Algisinin Ölçülmesi ve Degerlendirilmesi” Projede 12 ögrenci yer aldi.

10 gün süren atölye çalismalarinda karakterlerin belirlenmesi, hikayeyi beden ile canlandirma, karakter çizimlerinin kukla olarak teknik analizleri, çamur ile karakter kafa çalismasi, kagit tutkal çalisma, papier mache çalismasi, beden için sünger ile çalisma, kukla birlesim süreci, kostüm ve boyama süreci, interaktif çalisma sürecine hazirlik gibi asamalar ele alindi.

Projede yer alan 12 ögrenci, Kukla Yapim Atölyesinde 10 gün süren yogun çalismanin ardindan tasarladiklari kuklalar ile UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu’nun tarihi sokaklarinda performansi sergiledi. Dr. Ögretim Üyesi Asuman Özdemir, Etnomüzikolog Gabriel Meidinger ve kukla sanatçisi Cansu Akdeniz ve 12 ögrencinin sergiledikleri performans, Tarihi Çarsi’ya gelen yerli ve yabanci turistlerin ilgi odagi olurken izleyenlere keyifli anlat yasatti.

Dr. Ögretim Üyesi Asuman Özdemir, sergiledikleri performanstan ötürü çok mutlu olduklarini dile getirerek, “Sonunda bitirdik ve tüm çalismalarimizin sonuçlarini gördük bence güzel oldu. Umarim herkes de eglenmistir diye düsünüyorum. Ögrenciler heyecanlandilar, ilginç geldi” dedi.

Proje arastirmacisi ve egitmeni kukla sanatçisi Cansu Akdeniz ise iki hafta süren çalismanin sonucunda Tarihi Çarsi’da performanslarini sergilediklerini söyleyerek, “Herkesin kuklasi çok güzeldi. Özellikle ögrenciler, performans için dogaçlamaya çok açik haldeler. Daha sonrasinda biraz daha gelistirebilirler. Ama bugün için hepsi çok güzeldi, insanlar çok begendi. Çok gerçekçi olmalarinin yani sira herkesin çok ilgisini çekiyor” diye konustu.

Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi ögrencileri de büyük bir emek ve özveri ile Kukla Yapim Atölyesinde çalismalarini sürdürdüklerine isaret ederek, atölye süresince keyifli ve eglenceli bir zaman geçirdiklerini belirtti.

Performanslarini izlemeye gelen vatandaslardan güzel tepkiler aldiklarina dikkati çeken ögrenciler, atölyenin sürdürülebilir olmasini temenni ettiklerini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile