Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli Açiklamasi 'Herkesin Saglikli Gidaya Erisimi Için Çalisiyoruz'

Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli Açiklamasi 'Herkesin Saglikli Gidaya Erisimi Için Çalisiyoruz'

Italya’da düzenlenen G20 Tarim Bakanlari Toplantisi’nda konusan Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, “Tüm dünya iklim degisikliginin etkilerini hissetti. Türkiye’de degisen iklime göre eylem planlarini hayata geçirdi. Çevre ve dogal kaynaklarin sürdürülebilir kullanimi, herkes için saglikli gidaya erisim, tarim-gida sektöründe tedarik ve deger zincirinin sürdürülebilirligi konulari öncelikli alanlarimiz. Birlikte çalisarak daha sürdürülebilir gida sistemlerine ulasabiliriz” dedi.

G20 Italya Dönem Baskanligi tarafindan düzenlenen G20 Tarim Bakanlari Toplantisi’nda “Gida Sistemlerinde Sürdürülebilirligin Üç Boyutu Nasil Birlestirilir: Zorluklar, Firsatlar ve Basarili Deneyimler” baslikli oturumda konusan Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, iklim degisikligi ile küresel gida krizinin etkilerine deginerek, Türkiye’nin, aralarinda akademi, kamu ve özel sektör ile STK’larin bulundugu tüm paydaslarla birlikte sürdürülebilir gida sistemi için ulusal yol haritasi çikardigini belirtti.



“FAO ORTAKLIGINDAKI ‘GIDANI KORU’ KAMPANYAMIZ DÜNYAYA ÖRNEK OLDU”

Çevre ve dogal kaynaklarin sürdürülebilir kullanimi, herkes için saglikli gidaya erisim, tarim-gida sektöründe tedarik ve deger zincirinin sürdürülebilirligi konularinin öncelikli alanlar oldugunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Bunlara ek olarak gida kayip ve israfinin önlenmesi ile gida sistemlerinin krizlere karsi dayanikliliginin artirilmasi ve sorumlu tüketim de öne çikan gündem konularimizdan. Gida kayip ve israfiyla ilgili Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) ortakliginda gerçeklestirdigimiz ‘Gidani Koru’ kampanyamiz, dünyaya örnek bir proje oldu. Ayrica dünyanin en fazla mülteciye ev sahipligi yapan ülkesi olarak, savunmasiz ve dezavantajli gruplari da göz ardi etmiyoruz” diye konustu.



“DIJITALLESME VE YENILIKÇI TEKNOLOJILER EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ”

Bu yolda pek çok zorluk ve firsat oldugunu aktaran Bakan Pakdemirli, söyle devam etti:

"Her seyden önce, bu alanlardaki farkindaligin olusmasini ve tüm paydaslar tarafindan sahiplenilmesini saglamamiz gerekiyor. Gida sisteminin dönüstürülmesinin olasi mali yükü, karsi karsiya kalinan bir diger zorluk. Diger yandan dijitallesme ve yenilikçi teknolojiler bu mücadelede avantajimiz. Bunu tarim sektörüne de yansittik ve Dijital Tarim Pazari (DITAP) projesini baslattik. Özellikle tedarik zincirinde kaybedilen zamani kisaltan bu dijital platform, çiftçiler için pazarlara ve finansmana erisim, fiyat istikrari ile daha az gida kaybi ve israfi sagliyor. Gida tedarik zincirinin tüm paydaslari arasinda artan iletisim ve veri paylasimi, daha güvenilir tahminler, zamanin verimli kullanimi ve Ar-Ge’ye artan yatirim da bu alandaki elimizi güçlendiriyor.”

“IYI UYGULAMALARI KÜRESEL DÜZEYDE YAYGINLASTIRABILIRIZ”

Bakan Pakdemirli, konusmasinda ülkeler arasi is birliginin önemine de vurgu yapti. Is birlikleriyle daha somut adimlar atilabilecegini belirten Pakdemirli, “Birlikte çalismak ve bölgemizdeki mevcut ve yeni is birligi alanlarini dikkate almak, daha sürdürülebilir gida sistemlerine ulasmamizi saglayacaktir. Deneyimlerimizi paylasabilir ve iyi uygulamalari küresel düzeyde yayginlastirabiliriz. Ayrica G20 ülkeleri olarak daha sürdürülebilir gida sistemleri saglamak için tüm paydaslarin sorumluluklarini yerine getirmelerini de saglamaliyiz” dedi.

(Hidayet Türkyilmaz/IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile