Tasarruf Araçlari Tercihlerinde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Ilk Siraya Yükseldi

Tasarruf Araçlari Tercihlerinde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Ilk Siraya Yükseldi

Türkiye’nin Tasarruf Egilimleri Arastirmasi’nin 2022 yili ikinci çeyrek sonuçlarina göre, tasarruf sahipligi orani yüzde 19’a çikarak 2021’in üçüncü çeyreginden bu yana yükselis trendini sürdürdü. Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanlarin oraninda dikkat çekici bir artis yasanirken, bu oran ikinci çeyrekte 7 puan yükselerek yüzde 67 oldu.

ING Türkiye, kentsel yerlesim bölgelerinde yasayan yetiskin bireylerin tasarruf egilimlerini izlemek amaciyla 2011 yilindan bu yana IPSOS is birligiyle gerçeklestirdigi Türkiye’nin Tasarruf Egilimleri Arastirmasi’nin (TTEA) 2022 yili ikinci çeyrek sonuçlarini açikladi.

Türkiye’nin lider tasarruf bankasi olma vizyonuyla faaliyet gösteren ING Türkiye’nin arastirmasina göre, tasarruf sahipligi orani yüzde 19’a çikarak 2021’in üçüncü çeyreginden bu yana yükselis trendini sürdürdü. Ayrica, tasarruf sahibi olmayan, ancak yakin gelecekte tasarruf yapmayi planlayanlarin arasinda ise önümüzdeki 3 ay içerisinde tasarruf edecegini belirtenlerin orani 4 puanlik artis ile yüzde 20’ye yükseldi.

Düzenli tasarruf yapanlarin orani 7 puan yükselerek yüzde 67’ye ulasti

Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanlarin oraninda dikkat çekici bir artis yasandi ve ikinci çeyrekte 7 puan yükselerek yüzde 67’ye ulasti. Tasarruf yapanlarin, tasarruf yapma gerekçeleri arasinda “gelecege yatirim” unsuru yüzde 54 ile ilk sirada yer alirken, ikinci sirada yer alan “çocuklarim için” gerekçesi ise bu çeyrekte yüzde 27’ye yükseldi.

Tasarruf araçlari tercihlerinde BES ilk siraya yükseldi

Tasarrufu olanlarin tasarruf araçlari tercihlerine bakildiginda ise, 2022 ikinci çeyrekte Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 8 puanlik artisla yüzde 24’e ulasarak ilk sirayi aldi. BES’i yüzde 22 ile yastik alti altin ve nakit, yüzde 13 ile sistem içi altin ve yüzde 11 ile TL Vadeli Hesap takip etti. Kripto para ise 2022 yili ikinci çeyreginde bir önceki döneme göre 4 puanlik düsüs ile yüzde 6 seviyesine geriledi.

Kripto para toplumun yüzde 86’si tarafindan ismen biliniyor

Türkiye’nin Tasarruf Egilimleri Arastirmasi’nin 2022 yili ikinci çeyreginde katilimcilara, internet kullanimi, kripto para, NFT, Fintech ve Metaverse gibi teknolojilerin bilinirligi soruldu. Arastirmaya göre, katilimcilarda evde ya da mobil telefonda internet kullanimi yüzde 92 oraninda oldu. Sonuçlara göre, kripto paranin toplumun yüzde 86’si tarafindan ismen bilinirken, bu teknoloji hakkinda kismen ya da oldukça bilgili olanlari orani ise yüzde 34 oldu. Kripto para hariç diger yeni teknolojilerin bilinirligi ise daha düsük. Arastirma sonuçlarina göre, NFT yüzde 29, Metaverse yüzde 37, Fintech ise yüzde 35 oraninda ismen biliniyor. Bu teknolojileri çok iyi ve kismen bildigini söyleyenlerin orani ise yüzde 15’in altinda gerçeklesti.

Metaverse kullanan ya da kullanmayi hedefleyen her iki kisiden biri yatirim yapma niyeti tasiyor

Metaverse konusunda çok iyi ve kismen bilgili olanlarin yarisi Metaverse’ü kullanma egilimi tasimiyor. Bu teknolojiyi bugüne kadar en az bir defa kullanmis ve kullanmaya da devam edecek olan bireylerin orani yüzde 11 olurken, bu grubun yüzde 5’i daha önce kullandigini, ama kullanmaya devam etmeyecegini belirtiyor. yüzde 32’lik bir kesim ise henüz kullanmamis ama gelecekte kullanma niyetinde. Metaverse’ün kullanim nedenleri arasinda ise en çok öne çikan baslik ise “yatirim yapmak”. Metaverse kullanan ya da kullanma niyetinde olan her iki kisiden biri Metaverse üzerinden yatirim yapma niyeti tasirken, ardindan yüzde 23 ile alisveris, yüzde 22 ile sosyallesmek yüzde 19 ile oyun geliyor. NFT konusunda bilgisi olan bireylerin ise yüzde 7’si bugüne kadar NFT yatirimi yapmis durumda. NFT konusunda bilgisi olanlarin yüzde 10’u ise su anda sahip olmasa da NFT yatirimi yapma niyetinde oldugunu belirtti.

Ozan Kirmizi: “Esnek ve dijital bankacilik anlayisimiz ile tasarrufu destekleyici ürün ve hizmetler gelistirmeye devam edecegiz”

Arastirmanin sonuçlarini degerlendiren ING Türkiye Bireysel Bankacilik Genel Müdür Yardimcisi Ozan Kirmizi, “Tasarruf sahipligindeki artis trendi ve düzenli tasarruf yapanlarin oranindaki yükselis tasarrufa yönelimi gösteriyor. ING olarak biz de tasarruf aliskanliginin artmasi için hem tasarrufu destekleyici ürün ve hizmetler gelistiriyoruz, hem de bu ürünleri dijital kanallar üzerinden zahmetsiz bir sekilde müsterilerimize sunarak onlarin ürünlere erisimlerini kolaylastiriyoruz. Ayni zamanda tasarruf odakli farkli ürünlerimizi, vade derdi olmadan günlük birikim yapma imkani saglayan Turuncu Hesap ile bir arada sunarak müsterilerimizin Turuncu Hesap’ta daha yüksek faiz kazanmalarina imkan sagliyoruz. Örnegin, belirlenen yatirim fonlarindan alan müsterilerimiz e-Turuncu Hesap’ta Ekstrali Hos Geldin Faizi kazanabiliyor ve ayni zamanda piyasadaki diger alternatiflerin getirilerinden yararlanabiliyor ya da son dönemde müsterilerin tercihlerinde önemli bir yere sahip olan Kur Korumali Mevduat Hesabi’ni ve Turuncu Hesabi birlikte kullanan müsterilerimiz, Turuncu Hesap’larindaki birikimlerini daha yüksek faizle degerlendirebiliyor. Müsterilerimizin tercihlerine ve taleplerine göre alternatifler sunmayi önceliklendirmeye ve farkli tasarruf araçlari kullanan, piyasa beklentisi olan müsterilerimize Turuncu Hesap’ta yüksek faiz kazanma imkani saglamaya devam edecegiz“ dedi.

Kirmizi degerlendirmelerine söyle devam etti: “Arastirmadaki bir diger dikkat çekici bulgu ise, BES’in bu çeyrekte ilk siraya yerlesmesi. ING olarak biz de Emekliligim Güvende ürünümüzle müsterilerimize BES’e katilma imkani sunuyor, ayni zamanda Emekliligim Güvende BES Çocuk Plani ürünümüz ile de çocuklari için bugünden birikim yapmak isteyen müsterilerimize için önemli bir tasarruf araci sunuyoruz. Esnek ve dijital bankacilik anlayisimiz ile tasarrufu destekleyici ürün ve hizmetler gelistirmeyi sürdürecegiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile