TBMM Baskani Sentop Açiklamasi '(Basörtüsü Teklifi) Anayasa Ile Çözmek Dogru Bir Yol Olacaktir'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, basörtüsü için anayasa teklifiyle ilgili, “Anayasa ile çözmek dogru bir yol olacaktir. Ayrica serbestlik getiren bir hukuki düzenleme kanunla olmaz. Kanuna dayanirsa bir baskasi da kanunla yasak getirir. Kanunla alinan verilen bir serbestlige indirmis olursunuz. Anayasa daha güçlü bir teminat” dedi.

TBMM Baskani Sentop, Dünya Çalisan Gazeteciler Günü vesilesiyle Parlamento Muhabirleri Dernegi’ni ziyaret etti. Sentop, AK Parti’nin basörtüsü teklifini müzakere etme talebinin muhalefet tarafindan reddedildigini hatirlatan gazeteciye, “Teklifi komisyon ve Genel Kurulda görüsecekler. Bu nezaket ziyareti. Süreci etkileyen bir durum degil. Sürecin baslangicinda Kiliçdaroglu kanun teklifi verdi. Bu sekilde siyasetin gündemine geldi. Bir düzenlemeye gerek var mi yok mu ayri bir konu. Sorun ortadan kalkti. Kamuda her alanda kalkti. Toplumsal ve belki siyasi mutabakatla çözüldü. Ama bir düzenleme gerekir deyince baska bir tartisma basladi.

Tüm partiler bu hukuki düzenlemenin gerekli oldugunu açikladilar. Ben bu konuda mücadele etmis ve çalisma yapmis biri olarak çözümün ancak anayasal düzeyde olmasi görüsümü ifade ettim. Kanunla denenmis, olmamis. Kanunla bu is çözülememis. Anayasa ile çözmek dogru bir yol olacaktir. Ayrica serbestlik getiren bir hukuki düzenleme kanunla olmaz. Kanuna dayanirsa bir baskasi da kanunla yasak getirir. Kanunla alinan verilen bir serbestlige indirmis olursunuz. Anayasa daha güçlü bir teminat” dedi.

Sentop, basörtüsü teklifinin kabul edilmeme ihtimaline yönelik soruya, “Sürecin baslangici itibariyle baktigimizda kanun degisikligi teklifi verilmisti. Konu bu sekilde siyasetin gündemine geldi. Bir hukuki düzenleme gerekir diye teklif gelince tartisma basladi.

Düzenlemenin ne olacagi tartismasi basladi.

80-90’larda iki düzenleme yapilmis ama çözüme kavusmamis. Kanunla bu is çözülmemis. Anayasa ile çözülmesi bakimindan dogru olacaktir. Benim kanaatim kalici bir sekilde çözülsün isteniyorsa anayasa degisikligi geçer diye düsünüyorum. Ama gözünün üstünde kasin var gibi bazi tartismalarla ’istemiyoruz’ gibi yaklasildiginda bazi bahaneler var” seklinde konustu.

AK Parti Grup Baskanvekili Yilmaz Tunç, PMD’yi ziyaret etti. Tunç, basörtüsü teklifine yönelik olarak, “Teklif sunuldu. Daha önce görüsme yapildi hatirlarsaniz, metin ortaya çikti artik komisyon süreci baslayacak. Genel Kurul asamasi olacak siyasi partilerin, AK Parti grubunun görüsme talebinin reddetme gerekçeler dogru degil. Bunu kabul etmemiz mümkün degil, grubumuzun görüsme istegini gerekçe olarak Karma Komisyon gündeme aliniyorsa, bunlar birbiriyle farkli. Karma Komisyondaki konu dokunulmazliklarla ilgili bunu karistirmak, buna gerekçe göstermek dogru degil” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile