TEB Baskani Çolak'tan Bazi Lösemi Ilaçlarinin Sahte Oldugu Konusuna Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Bu durum yargiya intikal etmis olup Türk Eczacilari Birligi olarak sürecin takipçisiyiz'.

Türk Eczacilari Birligi (TEB) Baskani Erdogan Çolak, yurt disindan getirilen bazi lösemi ilaçlarinin sahte oldugu konusunun yargiya intikal ettigini ve sürecin takipçisi olduklarini belirtti.

Çolak, yazili açiklamasinda, bazi lösemi ilaçlarinin sahte oldugunun ortaya çikmasina iliskin degerlendirmede bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Birlik tarafindan yurt disindan getirilen lösemi ilaçlarinin sahte olduguna iliskin haberlerin basina yansidigini belirten Çolak, "Bu durum, yargiya intikal etmis olup Türk Eczacilari Birligi olarak sürecin takipçisiyiz. OECD, özellikle sitma, HIV/AIDS ve kanser ilaçlari için sahte ilaç trafigine yillardir dikkat çekiyor. Bu son olayda da gördügümüz, ilaci para, kar hirsiyla bir tutan adeta ilaç mafyasi firmalarin halkin sagligi ile pervasizca oynamalaridir." ifadesini kullandi.

Yurt disindan ilaç temininin, Türk Eczacilari Birligi tarafindan herhangi bir kar amaci gütmeksizin ve Saglik Bakanligi ile SGK'nin koydugu belirli kurallar dahilinde yapildigini aktaran Çolak, ilacin hekim tarafindan reçete edildikten sonra Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumundan "getirilebilir" onayi alindigini, SGK tarafindan da ödeme onayi yapildigini kaydetti.

Türk Eczacilari Birligi'nin "hasta yararini korumak" amaciyla edindigi görevin, Türkiye'de bulunmayan bu ilaçlara hastalarin erisimini saglamak oldugunu belirten Çolak, bunun bir toplum sagligi hizmeti olarak gerçeklestirildigini, her yil yüzbinlerce insana ilaç temin edildigini ifade etti.

Hastanin dogru ve gerçek ilaca erisiminin de bu sürecin bir parçasi oldugunu vurgulayan Çolak, sunlari kaydetti:

"Nitekim söz konusu ilaçlar, ortaya çikan süphe sonucu analize gönderilmis ve durum tespiti bu sekilde yapilmistir. Yurt disindan getirilen ilaçlarin sahte olmasini engellemenin bir yolu vardir. O da SGK'nin, orijin sertifikasi, analiz sertifikasi ve ilgili serinin piyasaya sürülmesi sertifikasi belgelerini zorunlu tutmasidir. Bizim de hasta sagligi ve kamu yararinin saglanmasi için talebimiz bu yöndedir. Bu sertifikalar acilen yeniden zorunlu hale getirilmelidir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile