Teoman Durali 77. Dogum Yil Dönümünde ZBEÜ'de Anildi

Teoman Durali 77. Dogum Yil Dönümünde ZBEÜ'de Anildi

Filozof Teoman Durali’nin 77’nci dogum yil dönümü nedeniyle ZBEÜ’de ‘Bir Sair, Bir Seyyah, Bir Kâsif, Bir Filozof Teoman Durali Paneli’ ve ‘Bir Filozofun Dünya Nöbeti Teoman Durali Sergisi’ gerçeklestirildi.

Ilahiyat Fakültesi Ali Arslan konferans salonunda gerçeklestirilen etkinlige ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Prof. Dr. Servet Karasu, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz ve akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Panel öncesinde ‘Bir Filozofun Dünya Nöbeti Teoman Durali Sergisi’nin açilisi yapildi ve sergilenen eserler protokol üyeleri ve katilimcilar tarafindan incelendi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan baslayan panelin açisinda konusan ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, Teoman Durali’nin eserlerinde Zonguldak’a olan askini dile getirdigini ve farkli cografyalara olan meraki sayesinde neredeyse tüm dünyayi gezmis bir seyyah ve kâsif, okuma yazma ve anlatma heyecaniyla dolu Zonguldakli bir filozof oldugunu belirtti.

Teoman Durali’nin sagliginda çok arzu ettigi konulardan birinin de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde felsefe bölümünün açilmasi olduguna dikkat çeken Özölçer, “Insallah hocamizin bu arzusunu gerçeklestirmek bize nasip olur. Buradan sizlere bu konuyla ilgili çalismayi baslattigimizin müjdesini vermek isterim. Teoman hocamiz geride çok büyük bir ilmi miras birakti. Eserleri ve çalismalari akademisyenlerimiz ve toplumumuz için kilavuzluk yapacaktir. Hayati ögrenme askiyla geçen, inancimiz, devletimiz ve dilimiz konusundaki hassasiyetini yakinen bildigimiz bilim, fikir ve irfan dünyamizda mümtaz bir yere sahip olan, Zonguldak’in gurur kaynagi bir bilim adami ve filozof olan Teoman Durali hocamizi dogumunun 77. yil dönümünde rahmet ve minnetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandi.

Açilis konusmasinin ardindan Ihsan Fazlioglu’nun moderatörlügünde ‘Bir Sair, Bir Seyyah, Bir Kâsif, Bir Filozof Teoman Durali Paneli’ gerçeklestirildi.

Panelde, Prof. Dr. Durmus Günay, Teoman Durali’nin medeniyet anlayisi, Prof. Dr. Cengiz Çakmak, Teoman Durali’nin felsefesini anlatti. Teoman Durali’nin oglu Dr. Deniz Durali ise konusmasinda babasinin kendine temel ilke edindigi üç hususa dikkat çekerek, ödev, utanma ve merak duygusu onun hayat felsefesinde neyi ifade ettigini belirtti.

Dr. Mehmet Sabri Genç de Teoman Durali’nin yaptigi çalismalarinda kültürel ve manevi izlerin önemine dikkat çekerek onun seyyah, kâsif ve edebi kimliginin mümtaz bir sahsiyet olduguna delalet ettigini vurguladi.

Son olarak, Ihsan Fazlioglu, Teoman Durali’nin düsünce dünyasinda ortaya koyduklarinin insanlarda biraktigi izlenimlerin ve ufuk açici sözlerinin felsefedeki yerine degindi. Bir Sair, Bir Seyyah, Bir Kâsif, Bir Filozof Teoman Durali Paneli etkinligi belge takdimi ile sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile