Terme'de Findik Dal Ögütme Makinesi Teslimi

Terme'de Findik Dal Ögütme Makinesi Teslimi

Samsun’da, Terme Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügünce hazirlanan “Findikta Budama Atiklarinin Ekonomiye Kazandirilmasi Projesi” kapsaminda findik bahçelerinde budama atiklarinin ögütülmesi amaciyla bir adet “traktör arkasi dal ögütme makinesi” Samsun Valiligi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi bütçesince karsilanarak temin edildi.

Traktör arkasi dal ögütme makinesi Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam ve teknik ekibin katilimiyla Terme Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne teslim edildi. Örnek uygulama il ve ilçe teknik personeliyle beraber Terme Ilçe Müdürlügü bahçesinde gerçeklestirildi.



“Bu makinemizin findik üreticilerimize birçok faydasi olacak”

Konuyla ilgili bir açiklama yapan Ibrahim Saglam, “Ilimiz ve bölgemizin önemli bir geçim kaynagi olan findik konusunda yürüttügümüz söz konusu projemiz kapsaminda temin edilen traktör arkasi dal ögütme makinasinin kullanimi ile findik bahçelerindeki budama atiklarindan elde edilecek ögütülmüs budama atiklari kompost ve malç yapiminda kullanilacak. Bu çalismanin birçok faydasinin yaninda en degerli faydalarindan birisi de topragin organik maddece zenginlesmesi olacak. Projede kullanilacak kompost ve malç yapimi özetle su sekilde uygulanacak. Kompost yapimi; yere örtülecek naylon branda üzerine 20 cm findik zurufu, üzerine 5 cm ögütülmüs budama atigi, üzerine kaplayacak sekilde yanmis hayvan gübresi, üzerine kaplayacak sekilde tarim kireci ve son olarak bir miktar üre (yüzde 46 N) gübresi konularak toplamda 6 kat olusturulup islatilarak gübre yigini hava almayacak sekilde naylon ile örtülecek. 5 günde bir naylon açilip islatilip karistirilarak tekrar kapatilacak. Bu islem en az 6 ay boyunca devam edecek. Uygulama sonucunda hazirlanan kompost proje bahçelerinde kullanilacak

Malç olarak kullanimi; budama atiklari ögütülerek bir bölümde toplanacak. Mart ayinda proje bahçelerinde elle budama makasi yardimi ile dip sürgünü temizligi yapilacak. Sonrasinda ise dip sürgünü yapilan ocaklara ögütülmüs budama atiklari en az 5 cm olacak sekilde serilecek. Serilen bölgede açiklik olmamasi önemli. Üreticilerimizin önemli bir gelir kaynagi olan findik bahçelerine gerekli itinayi göstererek bakimini saglamalari gerekiyor. Bu baglamda Terme Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüzce hazirlanmis olan Findikta Budama Atiklarinin Ekonomiye Kazandirilmasi Projesi kapsaminda teslim ettigimiz bu makinemizin findik üreticilerimize birçok faydasi olacak” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile