Tesla Enerji, Sel Felaketinin Yasandigi Bozkurt'ta HES Kapaklarinin Patladigi Iddialarini Yalanladi Açiklamasi

'Bozkurt'taki santral su depolamasi olmayan regülatör tipi bir hidroelektrik santraldir. Özetle, açilabilecek veya ani gelen suyun siddetiyle patlayacak bir kapagi bulunmamaktadir' '4 metre yüksekligi ve 12 metre uzunluguyla savakli bir yapiya sahip olan santralin ardinda tutulan suyun miktari ise sadece 45 bin metreküp kadardir. Bu miktar Bozkurt ilçe merkezinden yüksek debi ile uzun süre akan suyun tahminen 10 binde birine tekabül etmektedir'

Tesla Enerji, sel felaketinin yasandigi Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde "HES kapaklarinin patladigi iddialarina" iliskin, Ezine Çayi üzerinde faaliyet gösteren hidroelektrik santralinin su depolamasi bulunmayan, regülatör tipli bir hidroelektrik santrali oldugunu, dolayisiyla açilabilecek veya ani gelen suyun siddetiyle patlayacak bir kapaginin yer almadigini bildirdi.

Tesla Enerjiden yapilan açiklamada, Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen sel felaketinin ardindan Zülfikarlar Holding bünyesindeki Tesla Enerjinin bir istiraki olan Berke Enerji lisansiyla Kastamonu Bozkurt Ezine Çayi üzerinde faaliyet gösteren hidroelektrik santraline iliskin bazi medya kuruluslarinda haberler yayinlandigi animsatilarak, "Bilgiye degil varsayimlara dayandirilan bu haberler üzerine kamuoyunu dogru bilgilendirme ihtiyaci hasil olmustur." degerlendirmesinde bulunuldu.

Açiklamada, su bilgilere yer verildi:

"Bölgede gerçeklesen asiri yagislar sonucu hidroelektrik santralinin kapaginin patlayarak sele yol açtiginin belirtilmesi hiçbir sekilde gerçegi yansitmamaktadir. Bozkurt’taki santral su depolamasi olmayan regülatör tipi bir hidroelektrik santraldir. Özetle, açilabilecek veya ani gelen suyun siddetiyle patlayacak bir kapagi bulunmamaktadir. 4 metre yüksekligi ve 12 metre uzunluguyla savakli bir yapiya sahip olan santralin ardinda tutulan suyun miktari ise sadece 45 bin metreküp kadardir. Bu miktar Bozkurt ilçe merkezinden yüksek debi ile uzun süre akan suyun tahminen 10 binde birine tekabül etmektedir."

Ilçede esine az rastlanir siddette yagisin etkili olduguna dikkatin çekildigi açiklamada, afetin ardindan sirketin saha ekiplerinden gelen bilgilerin DSI, Kastamonu Valiligi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile düzenli olarak paylasildigi kaydedildi.

"Acimiz büyük" ifadesi kullanilan açiklamada, sel felaketinde hayatini kaybedenlere bassagligi dileginde bulunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile