THK Kayyum Heyeti Baskani Asci Açiklamasi 'TUSAS Ile Yangin Uçaklarinin Tamiri Konusunda Çalismamiz Var'

'Uçaklarin bakimina iliskin maliyetin asagi yukari 750 bin dolarlik kismini Kurum bünyesinden karsiliyoruz'.

Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Baskani Cenap Asci, yangin uçaklarinin tamir ettirilerek faaliyete geçirilmeleri konusunda Türk Havacilik ve Uzay Sanayii AS (TUSAS) ile çalisma yaptiklarini söyledi.

Asci, THK'de düzenledigi basin toplantisinda, "Burasi 96 yillik bir çinar. Markalasmak kolay bir sey degil. Havadan yangin söndürme, ambulans, uçak imalat hizmeti veriyoruz. Yeni imkanlari bulabilirsek uçaklarimizi faaliyete getirecegiz." dedi.

THK'nin otel, is hani, ev, dükkan, tarla, zeytinlik gibi tasinmazlarinin oldugunu ifade eden Asci, Kurumun toplam 108 hava aracinin bulundugunu belirtti.

Asci, göreve basladiklarinda THK'nin 1 milyar 844 milyon liralik borcu olduguna dikkati çekerek, "Üniversite kurulunca gelir elde edilecegi zannediliyor. Ama elde edilen gelirin ögrencilere harcanmasi gerekiyor. Benim aklim almadi, rakamlari görünce. Bir dernek, 2013'te bankadan 80 milyon dolar kredi çekiyor. Yüksek faiz oranlari nedeniyle kredi öde öde bitmiyor." diye konustu.

- "Kayyum Heyeti olmak için herhangi bir talebimiz olmadi"

Geçen aydan beri yasanan tartismalara da deginen Asci, Medeni Kanun'a göre 3 kisinin THK yönetimine Kayyum Heyeti olarak atandigini bildirdi.

Kayyum Heyeti olmak için herhangi bir talepleri olmadigini, tamamen mahkeme karariyla atandiklarini anlatan Asci, bunu bir vatandaslik görevi olarak gördüklerini kaydetti.

Asci, THK'nin borçlarindan 10 bankaya olan 1,5 milyar liralik kisminin yapilandirildigini belirtti.

THK'nin en önemli isi ve en çok tartisilan konusunun yangin söndürme uçaklari oldugunu dile getiren Asci, "2021'de kurum bünyesinde 8 yangin söndürme uçagi, 21 helikopter var. 17 ayri bölgede konuslanmis durumda. Saglik Bakanligina ambulans helikopter hizmeti veriyoruz." dedi.

- "Uçaklar çürümeye terk edilmedi"

Uçaklari yeniden uçurabilmek için 4 milyon dolara ihtiyaç oldugunu anlatan Asci, yangin söndürme hizmetinde geçen yil gibi bu yil da yer aldiklarini ifade etti.

Asci, "THK uçaklari çürümeye terk edildi" iddiasina iliskin ise sunlari kaydetti:

"Bu iddia asilsizdir. Göreve basladigimizda 4 helikopter eksigimiz vardi, Saglik Bakanliginin uyarisi üzerine eksikligi giderdik. 35 milyon dolarlik teminati kurtardik. Uçaklar çürümeye terk edilmedi. Su anda ileri bakim yapiyoruz. Sayin CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Kurumumuzu ziyaret etti, kendisi de bakim yapildigini bizzat gördü."

"Yangin söndürme uçaklarinin satilarak tasfiye edildigi" iddiasini da yanitlayan Asci, 5 yildir kullanilmayan uçaklarin ihaleyle satisa çikarildigini ancak Kovid-19 salgini nedeniyle satilamadigini, bu uçaklarin Etimesgut'ta park halinde oldugunu söyledi.

"Kayyum, THK mülklerine çökmek istiyor" elestirilerini çok insafsiz buldugunu vurgulayan Asci, "Bu, elestiri falan degil. Bizleri kasitli olarak yipratmaya, çalisma sevkini kirmaya yönelik ithamdir. Borç yapilirken kurumun mülkleri zaten bankaya ipotek edilmis, satamazsiniz. En yüksek faiz, en yüksek komisyonla krediler kullanilmis, ödeme yapilmadigi için borç artmis gitmis. Mülklere çökmeye çalisanlara bugüne kadar izin vermedik, bundan sonra da izin vermeyecegiz." dedi.

Asci, göreve geldiklerinden beri ekspertiz degeri 4 milyon 839 bin lira olan 8 mülkün, 8 milyon 562 milyon liraya satildigini anlatti.

Asci, CHP'li belediyelerin taleplerine yönelik soruya ise su yaniti verdi:

"Uçaklarin tamiri için bagis ya da kampanya yaparsaniz biz tamir için haziriz, dedik. Onlar da 'uçaklar tamir olursa yangin söndürmede kullanilacak mi?' diye sordular, onun da cevabini herkes biliyor zaten. TUSAS ile yangin uçaklarinin tamiri konusunda çalismamiz var. Uçaklarin bakimina iliskin maliyetin asagi yukari 750 bin dolarlik kismini Kurum bünyesinden karsiliyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile