TİKA İle Uluslararası Türk Akademisi Arasında İşbirliği Protokolü

TİKA İle Uluslararası Türk Akademisi Arasında İşbirliği Protokolü

TİKA Başkanı Serdar Çam, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın talimatları çerçevesinde 2016 yılında pek çok projeyi hayata geçirmek üzere hazırlık yaptıklarını bildirdi. Çam, özellikle Hoca Ahmet Yesevi’nin yurdu Türkistan’daki çalışmaları ve oradaki manevi rüzgarı bütün dünyaya yansıtacak şekilde bir çalışmanın arzusunda olduklarını belirtti.

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Uluslararası Türk Akademisi arasında mutabakat zaptı imzalandı. İlk kurum arasında işbirliğini öngören mutabakat zaptını TİKA Başkanı Serdar Çam ve Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali imzaladı. TİKA Hizmet Binası’nda düzenlenen törende karşılıklı imzaların atılmasının ardından konuşan TİKA Başkanı Serdar Çam, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali’ye kısa zamanda hayata geçirdiği önemli çalışmalar dolayısıyla teşekkür etti. Çam, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin destekleriyle kurulan Uluslararası Türk Akademisi’nin Ortaasya’daki soydaşlara yönelik çok önemli hizmetlerin başlangıcını yaptığını belirtti.

TİKA olarak Uluslararası Türk Akademisi’nin çalışmalarına destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını anlatan Çam, "Özellikle bir olduğumuzu ve beraber olduğumuzu ortaya koyan önemli çalışmalar yürütülüyor. Ortak tarih, ortak alfabe, ortak üniversite gibi çalışmalar ve özellikle Altaylar’da atayurduna dönük kazı çalışmalarında bulunan bulgularla Türk tarihine ışık tutabilecek önemli çalışmalara destek vermelerinden dolayı biz gerçekten minnettarız. Bu çalışmaları daha artırarak devam ettireceğiz. Bugün imzaladığımız mutabakat zaptı bu çalışmaların bir göstergesidir ve daha da büyük şekilde genişleyecektir" dedi.

"ÖNEMLİ OLAN GÖNÜLLERİN BİRLİKTELİĞİ"

Önemli olanın protokollerden ziyade "gönüllerin birlikteliği" olduğunu söyleyen Çam, "Bu noktada bir birlikteliğimizin olduğunu projelerde de görüyoruz. Özellikle Türkistan’da Yesi’deki çalışmaları ve oradaki manevi rüzgarı bütün dünyaya yansıtacak şekilde bir çalışmanın arzusundayız. Astana’da bir merkezden böyle bir ışık saçıldığını biz hissediyoruz. Aslında Ortadoğu’da, Afrika’da, Balkanlar’da, Asya’da her alanda TİKA demek aynı zamanda Uluslararası Türk Akademisi demek. TİKA olarak biz bütün ofislerimizle bu çalışmalara her türlü desteği vermekten, kendilerinin yeri olarak hissetmelerinden dolayı mutluluk duyacağımızı ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çam, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in son yapılan zirvede Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin ortak üniversite olarak Türk çalışmalarına destek vermesi talimatı verdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu da bizim için bir şereftir. Ben aynı zamanda üniversitenin mütevelli üyesi olarak mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Hükümetimiz, devletimiz, Türk dünyasıyla Ortaasya’daki yapılacak çalışmalarda bize önemli destek veriyor. Sayın Başbakan Yardımcımız Yalçın Akdoğan Bey’in talimatları çerçevesinde pek çok projeyi 2016 yılında hayata geçirmek üzere hazırlık yaptık. Başlangıçlarını yapacağız inşallah. 2016 yılı, aynı zamanda Türk dünyası açısından önemli bir yıl olmakla birlikte bağımsızlığın kutlanacağı bir yıl olarak da değerlendireceğiz. Onu da şimdiden tebrik ediyoruz. Daha nice 25. yılların devamını diliyoruz."

"TÜRK DÜNYASINDA YESEVİ DUYGUSUNUN TEKRAR CANLANMASI ARZUSUNDAYIZ"

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali da, Türk dünyasına önemli katkılar sunan TİKA’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uluslararası Türk Akademisi’nin Türk dünyasındaki bütün bilimsel ve eğitim kurumlarını koordine etmekle mükellef olduğunu belirten Kıdırali, işbirliği anlaşmasının Türk dünyasına hayırlı olacağına inandığını söyledi.

2016 yılının UNESCO tarafından "Hoca Ahmet Yesevi Yılı" ilan edildiğini belirten Kıdırali, "Biz, Türk dünyasında Yesevi duygusunun tekrar canlanması arzusundayız" dedi.

Uluslararası Türk Akademisi’nin Sosyal Bilimler Kongresi ve Forumu’nu düzenleyeceğini anlatan Kıdırali, "Bu forumda bundan 90 yıl evvel Bakü’de düzenlenen Türkoloji Kongresi’nde alınan kararları tekrar masaya yatırarak bundan sonraki 90 yılımıza ışık tutacak, bize öncülük edecek bazı prensip kararları almak istiyoruz. Bunun ortak alfabe, terminoloji, tarih, edebiyat ve diğer konularda sosyal bilimler alanındaki çalışmalara öncülük etmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

"60 TÜRK BOYUNUN DAMGALARI ÖTÜKEN’DE BULUNDU"

Altay’dan başlayan kazı ve ekspozisyon çalışmalarının Moğolistan’da da sürdürülmesini isteyen Kıdırali, geçtiğimiz günlerde Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde TİKA’nın desteğiyle önemli bir buluşa imza attıklarını açıkladı.

Kıdırali, "60 kadar Türk boyunun 693 tarihinde damgalarını taşa kazıyarak bıraktığı önemli eseri bulduk ve onun şuanda bir kopyasını Astana’ya getirmiş olduk" ifadelerini kullandı.

İmzalanan mutabakat zaptıyla birlikte başta Türk dili konuşan ülkeler olmak üzere farklı ülkelerde iki kurumun ilgi ve sorumluluk alanlarında bulunan konularda işbirliği ve ortak faaliyetlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda özellikle Türk dünyasında eğitim, kültür ve bilim alanlarında ortak projelerin ve kapasite geliştirme programlarının iki kurumun işbirliği ile hayata geçirilmesi planlanıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile