Topragi Susuz Kalan Çiftçi Gözünü Nisan Yagmurlarina Dikti

Topragi Susuz Kalan Çiftçi Gözünü Nisan Yagmurlarina Dikti

Hem sonbahar hem de kis mevsiminde istenilen yagmur ile kar yagislarinin gerçeklesmemesi ekili tarim arazilerini susuz ve nemsiz biraktirdi. Bu çerçevede çiftçi ise gözünü Nisan ayinda yagmasi beklenilen yagmurlara dikti.

Sonbahar ve kis mevsiminde sicakliklarin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle gözler ekili tarim arazilerine çevrildi. Uzmanlara göre yagmur yagisinin istenilen miktarda gerçeklesmemesiyle toprak susuz ve nemsiz kaldi. Kis mevsiminde ekili tahillari ‘yorgan’ misali örten kar yagislarinin neredeyse hiç olmayisi ise tarlalarda farelere açik davetiye verdi.

Iklim degisikliginin olusturdugu sorunlarla basa çikmaya çalisan Çiftçiler ise gözlerini Nisan ayinda yagmasi beklenilen bahar yagmurlarina dikti. Ankara’nin Çubuk ilçesinde arpa, bugday ve nohut gibi tahil ürünleri üreten çiftçi Harun Çalis, yagislarin olmamasi nedeniyle korktuklarini ifade etti.



“Bir dirhem su yok burada”

Gidisatin iyiye gitmedigini söyleyen Çalis, “Bir dirhem su yok burada. Nisan ayi ve Mayis’ta yagarsa eger kurtarir. Geçen sene nohudumuz olmadi sicak geçti hava. Nisan ve Mayis’ta yagacak yagmuru bekliyor bütün çiftçiler. Ekinin yorgani olur kar. Fare çok bu sene. Kar yagmadigi için oluyor fare. Buralarda her tarafi karistiriyor” ifadelerini kullandi.

Çiftçi Yasar Çalis ise yagmayan yagmurlara karsi ellerinden bir sey gelmedigini belirterek, içmeye sularinin dahi olmadigini söyledi.



“Çiftçi su an da yagislari bekliyor”

Tarim yazari Mine Ataman ise yaptigi konusmada, gelecek 20 gün içerisinde hava sicakliklarinin daha da artmasi halinde ekili tahillar için tehlike çanlarinin çalacagini kaydederek, “Çünkü bunlar Kasim ayinda ekildi ve büyüme asamasindalar. Kuraklik olursa eger ciddi anlamda verim kaybi demek. Bu anlamda da çiftçi su an da yagislari bekliyor. Bir taraftan çünkü karda yagmamisti” diye konustu.



“Kökler stres yasiyor”

Sicakliklarin mevsim normallerinin üzerinde olmasina isaret eden Ataman, “Su an da bir miktar havalarin isinmasiyla beraber topraktaki o uzun zamandir muhafaza edilen nemde gitmeye basladi.

Nem gittiginde de kurumaya basliyor. Kökler stres yasiyor ve o stresle beraber aslinda verimi, kalitesi ve protein degerleri düsüyor” kaydetti.



“Sicakliklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek”

Meteoroloji Uzmani Cengiz Çelik ise yaptigi açiklamada, “Tahminlere baktigimizda Mart, Nisan ve Mayis ayi boyunca yurt genelinde yagislarin mevsim normalleri civarinda gerçeklesecegini tahmin ediyoruz. Sicakliklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek” ifadesini kullandi.

Türkiye geçtigimiz yil bugdayda 22 milyon tona yakin rekolte elde etmisti. Uzmanlara göre çiftçinin gözünü diktigi yagmurlar gerçeklesirse eger ayni rekolte degerlerine ulasilmasi bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile