Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Zirvesi yapıldı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Zirvesi yapıldı

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Zirvesi, Kazakistan'ın eski başkenti Almatı'da yapıldı.

Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Türkiye’nin katıldığı zirveye Özbekistan ve Türkmenistan temsilci göndermedi.
Ankara Oteli’nde gerçekleşen zirve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nurusltan Nazarbayev’in açılış konuşması ile başladı. Kazak lider zirvenin açılış konuşmasında, Türkiye’de yaşanan terör saldırısına dikkat çekerek Türk halkına başsağlığı diledi.

Nazarbayev konuşmasında Türk halkları arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Dünyada 200 milyon Türk halkının olduğunu ifade eden Nazarbayev, Türki halkları olarak dünya tarihine ve kültürüne büyük katkı sağladıklarını belirtti. Yaşanabilir bir dünya için yapılacak çok şeyin olduğunu ifade eden Nursultan Nazarbayev, Türk halkları olarak birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptı. Kazakistan’da 140 etnik yapıdan insanın yaşadığını sözlerine ekleyen Nursultan Nazarbayev: “Tam birlik için sağlam irade gerek.” dedi.
Zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise yaptığı açıklamada, Türkiye`nin Türk dünyası ile arasındaki ilişkilere büyük önem verdiğini söyledi.

Bozdağ, halklar arasındaki bağların ve kültürel dokularının yeniden canlanması için bu zirvenin büyük önem arz ettiğini ifade etti. Ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için her ülkeye bir takım görevler düştüğünü ifade eden Bozdağ, bunlarından en önemlisinin vizesiz geçişler olduğuna dikkat çekti.
Bozdağ, vizesiz geçişlerin ekonomik ilişkilerin gelişmesine büyük ivme kazandıracağını vurguladı.
“Türk Dünyası olarak bölgedeki en büyük sorunumuz Karabağ” diyen Bozdağ, bağımsızlığını alan Türki devletlerin Azerbaycan dışında toprak bütünlüğünü koruduğunu söyledi.


DEKLARASYON İMZALANDI
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği 1. Zirvesi sonunda Almatı Deklarasyonu imzalandı.

İmza töreninde konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Türk Dünyası’nın kültürel ve tarihi bağlarının güçlü olduğunu, ancak ekonomik alandaki işbirliğinin istenilen seviyede olmadığını söyledi. Toplantıya katılan ülkeler içinde ekonomik olarak en güçlü ülkenin Türkiye olduğunu, ancak Türkiye’nin 20 yıl içerisinde bu coğrafyaya sadece inşaat ve eğitim alanında yatırım yaptığını söyledi.
Kazakistan’ın Rusya ile ticaret hacminin 30, Çin ile 20, Türkiye ile ise sadece 1 milyar dolar olduğunu söyleyen Nazarbayev, bu göstergelerin ekonomik ilişkilerin hangi düzeyde olduğunu gösterdiğini belirtti. Yeni dönemde ilişkilerin farklı bir boyut kazanacağına inandığının da sözlerine ekleyen Nazarbayev, dünyada beklenen ikinci kriz öncesinde Türk dünyası olarak ortak ekonomik tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

Zirveye ev sahibi Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile birlikte; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayev, Bekir Bozdağ, Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRKPA Genel Sekreteri Ramil Hasanov, Türk Konseyi Aksakallar Heyeti Başkanı Mırzatay Joldasbekov katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile