Türk Firmalari Dünyanin En Büyük Uydu Fuarinda Boy Gösterdi

Türksat, TUSAS ve PROFEN firmalari, dünyanin önde gelen uydu firmalarinin bulustugu Satellite 2021'de uydu teknolojilerindeki ürün ve kabiliyetlerini sergiliyor Türk firmalari, gelistirdikleri çözümlerle yaklasik 1 trilyon dolar büyüklüge sahip sektörden daha büyük pay almayi hedefliyor.

WASHINGTON - Türkiye'nin uydu alaninda faaliyet gösteren firmalari Türksat, Türk Havacilik ve Uzay Sanayii (TUSAS) ve PROFEN, ABD'nin baskenti Washington'daki dünyanin en büyük uydu fuari Satellite 2021'de ürün ve kabiliyetlerini sergiliyor.

Satellite 2021 Fuari, dünyanin en büyük uydu üreticileri ve uydu operatörlerini bir araya getirdi. Yaklasik 1 trilyon dolar büyüklüge sahip sektörün en önemli oyuncularinin bulustugu fuara, Türkiye'den 3 firma katiliyor. Türk firmalari, gelistirdikleri çözümlerle sektörden daha büyük pay almayi hedefliyor.

Türksat, TUSAS ve PROFEN de 10 Eylül'e kadar sürecek fuarda, Türkiye standinda ürün ve kabiliyetlerini tanitiyor.

Fuarin ilk gününde Türkiye standinin açilisi gerçeklestirildi. Açilisa Azerbaycan'in Washington Büyükelçisi Khazar Ibrahim, KKTC Washington Temsilcisi Büyükelçi Mustafa Lakadamyali da katildi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, açilista yaptigi konusmada, Türkiye'nin son yillarda uzay ve havacilik sanayisindeki gelisiminin, attigi adimlarin gurur verici oldugunu söyledi.

Gelecek yillarda daha güzel, yerlilik orani daha yüksek ürünlerin ortaya çikacagina inandigini vurgulayan Mercan, yerlilik orani en yüksek uydu olan Türksat 6A'nin firlatilmasini da heyecanla beklediklerini dile getirdi.

Uzay ve havacilik alaninda Türkiye'nin hizli bir birikim olusturdugunu ifade eden Mercan, "Büyük firmalarla rekabet edebilir bir noktaya gelecegiz." dedi.

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan da Türksat 5A'nin bu yil SpaceX tarafindan firlatilan ilk uydu olduguna isaret ederek, Türksat 5B'nin de yakin zamanda firlatilarak uzaydaki yerini alacagini söyledi.

Sayan, "Bütün bunlarla birlikte uzaydaki özellikle data alanindaki kapasitemizi katlayarak artirdigimizi hatirlatmak istiyorum. Burada SpaceX, Airbus gibi partnerlerimizle görüsmeler yaptik. Önümüzdeki dönemde uydu sektörüne yön verecek birçok çalismayi da firmalarimizla yapiyoruz." ifadelerini kullandi.

- Havada, karada, denizde uydu çözümleri

Türksat, hareketli araçlar için denizde ve karada uydu araciligiyla ekonomik, kesintisiz hizmet olanagi saglayan ve Türksat tarafindan üretimi yapilan SOTM (Satcom On The Move) antenleri olan HidrON ve TerrON ile fuarda yerini aldi.

Fuarda uydu haberlesmesi alaninda yürüttügü faaliyetlere yönelik tanitim yapan Türksat, bu yil hizmete giren besinci nesil haberlesme uydusu Türksat 5A ve firlatma hazirliklari yapilan Türksat 5B ile yerli ürünlerine yönelik görüsmeler gerçeklestiriyor.

Türksat, özellikle yerli ve milli ürünleriyle hedef pazarlardaki etkinligini artirmayi, yeni pazarlara açilarak faaliyet alanlarinda sahip oldugu birikimini yeni projelerle ülke sinirlari disina tasimayi planliyor.

Uydu haberlesme, telekomünikasyon, veri merkezi ve savunma teknolojileri alanlarinda faaliyet gösteren PROFEN de son dönemde gelistirdigi ve LEO tipi alçak, MEO tipi orta ve GEO tipi yer-senkron yörünge uydularini yüksek dogrulukla uydu takip edebilme yetenekleri bulunan "2.4M, 3.5M, 5.5M ve 6.0M XY Kaideli Anten Sistemleri" ile Satellite 2021'e katildi.

PROFEN ayrica IHA, füze ve benzeri platformlarda kullanilan Mobil Telemetri Yer Istasyonu, Nspector serisi gerçek zamanli spektrum analizörü, PTA serisi tasinabilir anten sistemleri ve Profen Visionic, uydu teleport, telekom kontrol ve yönetim sistemleri gibi çözümlerini sergiliyor.

- Türk imzasi tasiyan uydular Satellite 2021'de

TUSAS da uzay teknolojileri alaninda hizla gelisen ürün ve kabiliyetlerini Satellite 2021'de uluslararasi katilimcilarin begenisine sundu.

TUSAS, ana yüklenicilik görevini yürüttügü ve Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü görüntüleme ihtiyacini milli ve yerli imkanlar ile karsilayacak Göktürk yenileme uydusuna ilave olarak, üretimine TUSAS Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde devam edilen Türksat 6A uydusu ile fuarda yer aldi.

TUSAS, istiraki GSATCOM ile gelistirdigi yüksek veri çikis kapasitesine sahip tümüyle elektrikli yeni nesil haberlesme uydularinin ilk satisi kapsaminda uluslararasi katilimcilari bilgilendiriyor.

Türkiye'nin uydu alaninda ilk ihracati olacak olan ARSAT-SG1 Uydu Projesi kapsaminda, Arjantin Ulusal Telekomünikasyon sirketi ARSAT'in Güney Amerika'daki sivil haberlesme ihtiyaçlari karsilanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile