ABD Eski Kongre Üyeleri Derneği'nden bir grup, TBMM'yi ziyaret ederek, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil başkanlığındaki Türk Parlamenterler Birliği heyetiyle bir araya geldi.
KİT Komisyonu Salonu'ndaki toplantıda, Türk-ABD ilişkileri, Türkiye'deki yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları, AB süreci ile Suriye ve Filistin'deki gelişmeler ele alındı.
Pakdil, ABD'li eski kongre üyelerini Türkiye'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki kuruluş arasında ortak çalışma alanları belirlenmesi gerektiğini söyleyen Pakdil, bu doğrultuda yılda birer kez ABD ve Türkiye'de toplantılar düzenlenebileceği önerisinde bulundu. Pakdil, ''Böylelikle her iki birliğin kamuoyunda görünürlüklerinin artırılmasına katkı sağlanabilir'' diye konuştu.
''Türkiye'de işleyen ve daha sağlıklı olmasını istediğimiz bir demokrasi var'' diyen Pakdil, insanların daha mutlu olması için Türkiye'de bazı konuların müzakere edildiğini vurguladı.
-Filistin mesajı-
Son zamanlarda Filistin'le ilgili gelişmelerin umut verici olduğunu belirten Pakdil, ''Filistin Devleti'nin bağımsız bir devlet olarak kabul edilmesini ABD de en ileri düzeyde desteklemelidir. Ortadoğu'daki sorunların temelinde yatan sorunlardan birisi olan Filistin meselesi, Filistinlilerin haklı talepleri yerine getirilerek çözülmelidir. Filistin sorununun çözülmesi Ortadoğu'da barış ve huzurun sağlanmasında önemli bir katkı olacaktır'' şeklinde konuştu.
Pakdil, Suriye'deki gelişmelere de değinerek, ABD'nin Suriye konusunda daha aktif olması gerektiğini söyledi.
Suriye'deki katliamlar karşısında sessiz kalmanın insanlık vicdanı açısından kara bir leke olacağını vurgulayan Pakdil, güçlü olanın haklı olduğu değil, haklı olanın güçlü olduğu bir dünyayı inşa etmek gerektiğini sözlerine ekledi.
ABD Kongresi Eski Üyeleri Derneği Heyet Başkanı Jim Kolbe de konuşmasında, ''Bizi dostane bir şekilde karşılayan heyete teşekkür ediyorum. Biz dernek olarak hem ABD'de hem de uluslararası arenada çalışmalar yürütmekteyiz. Burada bulunmamızın sebebi de üniversitelerle, sivil toplum örgütleri ile fikir alışverişinde bulunmaktır'' dedi.
Milli Eğitim eski Bakanlarından Vehbi Dinçerler ise Türkiye'nin AB ile resmi müracaat yaptığı dönemde hükümet üyesi olduğuna dikkati çekerek, ''Türkiye'nin AB üyeliği 50-60 yıllık bir hikayedir. Bu süre içerisinde görev yapan hükümetler AB üyeliği konusunda kararlı bir şekilde hareket ettiler. Fakat şu bir gerçektir ki Türkiye zaten yaşam bakımından zaten AB'ye üye olacaktır. Şu anda AB'de bir varlık krizi yaşanıyor. Bize soruyorlar, Bizim cevabımız açıktır, . Bu arada Kıbrıs meselesine de değinmemiz gerekiyor. Kıbrıs'ın bir bölümünü üye yapmak tarihi bir hatadır. Bu hatayı düzelmek için Türkiye ne yapabilir, diye bize soruyorlar. Bizim cevabımız da '' diye konuştu.
AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı da AB'nin Türkiye'ye yönelik çifte standartlı bir tutum içinde olduğunu belirterek, bütün bunlara rağmen Türkiye'nin yerine getirilmesi gereken kriterleri bir bir hayata geçirdiğini anlattı. Türkiye'nin hukuk ve mevzuat bakımından Avrupalı olduğunu vurgulayan Bağcı, AB üyeliğinin ülkedeki siyasi partilerin hedefleri arasında yer aldığını kaydetti.
Amerikalı eski kongre üyelerine, Türk parlamenterler tarafından ABD'deki başkanlık sisteminin eleştirilip eleştirilmediği soruldu. Prof. Michael Cain de ''Amerikan sistemini almayı düşünürseniz, hayal kırıklıkları da getirebilir'' ifadesini kullandı.
Pakdil, ABD'li heyete bir plaket verdi. İki heyet daha sonra Mermerli Salon'da öğle yemeği yedi.
Muhabir: Ali Eyvaz
Yayıncı: Sefa Salantur
Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Pakdil Açıklaması
Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Filistin Devleti'nin bağımsız bir devlet olarak kabul edilmesini, ABD'nin de en ileri düzeyde desteklemesi gerektiğini belirterek, ''Filistin sorununun çözülmesi Ortadoğu'da barış ve huzurun sağlanmasında önemli bir katkı olacaktır'' dedi.