Türk Telekom Ve Huawei'den Yerli Ekosistemi Kapsayan Yenilikçi Uygulamalar

Türk Telekom Ve Huawei'den Yerli Ekosistemi Kapsayan Yenilikçi Uygulamalar

Türk Telekom, teknoloji alanindaki bilgi birikimini spordan sagliga, endüstriden tarima kadar hayatin her alanina aktaran yenilikçi çalismalar gerçeklestiriyor. Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan’in katilimiyla, GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde düzenlenen etkinlikte yenilikçi uygulamalara dair is birliklerini açiklayan Türk Telekom ve Huawei, Türk Telekom’un kültür ve sanat alanindaki dijitallesme vizyonu çerçevesinde, teknoloji ile kültür sanati harmanladigi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçeklestirdigi denemeyi duyurdu.



Türkiye’nin dijital dönüsümüne liderlik edenlerden Türk Telekom, yenilikçi çalismalariyla sagliktan egitime, endüstriden tarima, spordan kültür sanata hayatin her alaninda deger olusturan projeler gelistiriyor. Türkiye’ye en ileri teknolojileri sunmak hedefiyle yatirimlarini sürdürürken dünyanin önde gelen sirketleriyle is birliklerini de devam ettiren sirket, Huawei ile gerçeklestirdigi çalismalarini Barcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde tanitti.

Yapilan açiklamaya göre, is birligi kapsaminda, Türk Telekom’un girisim hizlandirma programi PILOT mezunlarindan NaraXR’in destegiyle, 5G ile sanatin evrensellesmesini saglayacak uygulamalarindan, sirketin teknoloji ile kültür sanati harmanladigi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen dünyanin ilk 5G Haptic Eldivenli VR Kukla Tiyatrosu denemesi Huawei standinda dünyaya tanitildi. Denemede farkli lokasyonlarda bulunan gerçek kukla oynaticilarinin yönettigi Unesco Kültür Mirasi Karagöz Kukla Tiyatrosu, 5G Haptic Eldiven ile Atatürk Kültür Merkezi’nde bulunan seyircilere canli olarak VR, AR ve web ortaminda sunuldu. Ayrica farkli lokasyonlar arasinda Türkiye’nin ilk 3 boyutlu 5G sanal görüsme denemesi de yerli teknoloji sirketi Scalar Vision ile gerçek zamanli olarak yapildi.

“Teknoloji birikimimizle kültürel degerlerimizi dünyaya tanitiyoruz”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, yaptigi açiklamada, “Türkiye’de dijital dönüsümün öncü kurumu olarak, istiraklerimiz ve mühendislerimizle, tüm çalismalarimizi milli sorumluluk bilinciyle gerçeklestiriyoruz. Bu motivasyonla çiktigimiz yolda teknolojiyi insanin iyiligi ve faydasi için üreten, gelistiren ve sektöre deger katan dünyanin sayili operatörlerinden biri olmanin gururunu yasiyoruz. Spor, saglik, tarim gibi birçok farkli sektörde uyguladigimiz 5G denemelerimiz ile ülkemizi gelecege baglayan pek çok proje ve çalismanin öncüsüyüz. Kirdigimiz 5G hiz rekorlarinin yani sira ülkemizin ilk akilli fabrika uygulamasi, ilk özel endüstriyel mobil sebeke, ilk canli 5G maç yayini, 5G destekli ilk çevrim içi uzaktan ameliyat ve tarimda ilk akilli traktör kullanimi gibi çok sayida yenilikçi projeye imza attik.

Dünyanin önde gelen teknoloji firmalari ve platformlari ile olan ortakliklarimiz sayesinde Türkiye Yüzyili’ni dijitalin yüzyili yapma vizyonuna katki sunmaya devam ediyoruz. Son dönemde akilli teknolojiler gelistirmekle kalmadik, küresel oyuncularla birlikte yaptigimiz çalismalar ve basariyla sonuçlanan testlerimizle, pek çok ilki sadece Türkiye’de degil, dünyada da gerçeklestiren operatör olarak teknoloji alanindaki liderligimizi sürdürdük. Huawei ve PILOT mezunumuz NaraXR ile gerçeklestirdigimiz deneme projemiz Unesco Kültür Mirasi Karagöz Kukla Tiyatrosu performansinin 5G destekli Haptic Eldiven ve XR teknolojileri kullanarak mekan bagimsiz ve canli olarak sergilenebilmesini ve izlenebilmesini sagliyor. Denemelerini teknoloji ile kültür sanati harmanladigimiz Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçeklestirdigimiz, dünyada bir ilk niteligi tasiyan çalismada, yeni nesil teknolojileri kültür sanat alanina da uyguladik. Ayrica kullanicilarin gerçek dünyadan sanal dünyaya veya sanal dünyadan gerçek dünyaya hizli bir sekilde geçis yapmalarina olanak taniyacak sekilde tasarlanmis 3 boyutlu görüsme teknolojileri ile bireyler arasindaki fiziksel mesafeleri en aza indiren çözümlerin gelisimine katki sagliyoruz” diye konustu.



Huawei Turkiye CEO’su Kaya Shi, yaptigi açiklamada, “Türk Telekom ile birlikte, Türkiye’nin dijital dönüsümüne katkida bulunmaktan ve 5G teknolojisinin sundugu potansiyeli kesfetmekten gurur duyuyoruz. Sirket ile is birligimizi 5G teknolojilerinin kullanim senaryolari özelinde artirmis bulunmaktayiz. 5G’nin sundugu imkanlari kullanarak, kültür sanat alaninda da yenilikçi uygulamalara imza atmaya devam ediyoruz. Sirket ile birlikte gerçeklestirdigimiz dünyanin ilk 5G Haptic Eldivenli VR Kukla Tiyatrosu denemesi, teknolojiyle sanatin evrensellesmesine nasil katkida bulunabilecegimizin en güzel örneklerinden biridir. Bu deneme ile Unesco Kültür Mirasi Karagöz Kukla Tiyatrosu’nu 5G ve XR teknolojileri kullanarak mekan bagimsiz ve canli olarak dünyanin her kösesine tasiyabiliyoruz.

5G’nin sundugu yüksek hiz ve düsük gecikme süresi gibi özellikler, her alanda sinirlari zorlamamizi ve yeni deneyimler sunmamizi sagliyor. Bu is birligi ile sadece Türkiye’de degil, global ölçekte de kültür sanatin dijitallesmesine öncülük etmis olacagiz. Sirket, Türkiye yolculugumuzun basindan bu yana stratejik is ortagimiz oldu. Huawei Türkiye ailesi adina, bize duyduklari güven için kendilerine en içten tesekkürlerimi iletiyorum. Sirket ile birlikte Türkiye için deger olusturmaya devam edecegiz” dedi.



5G VR Kukla Tiyatrosu

Sirket, Huawei ve NaraXR’in 5G ve ötesi teknolojilerinin sanat alaninda kullanilmasi çalismalari kapsaminda, Karagöz Kukla Tiyatrosu’nun 5G destekli Haptic Eldiven ve XR teknolojileri kullanilarak mekandan bagimsiz, canli ve çok düsük gecikmeli olarak izlenmesi saglandi. Türk Telekom’un ana destekçisi oldugu kültür ve sanatin kalbinin attigi Atatürk Kültür Merkezi’nde denemeleri gerçeklestirilen, dünyada bir ilk olan bu proje 5G teknolojileri ile kültür sanatin yayginlastirilmasi ve tanitilmasi için önemli bir adim niteligi tasiyor.

5G ile uzaklar yakin oluyor

Sirket, Türkiye’nin ilk 3 boyutlu 5G canli video görüsmesini Huawei ile birlikte Türk Telekom Ümraniye Teknopark’ta yerli teknoloji firmasi Scalar Vision’in 3D AR teknoloji platformunu kullanarak gerçeklestirdigi proje de yilin en basarili use caseleri olarak Barcelona’da dünyaya tanitildi. Farkli konumlardaki kullanicilara ayni mekanda hissettirecek kadar üst seviye dijital bir iletisim deneyimi sunan 5G destekli 3D görüsmenin; uzaktan çalisma, egitim ve sosyal etkilesime yeni bir boyut kazandirmasi bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile